Ämne/inriktning

Byta gymnasieprogram eller gymnasieskola

Innehållsförteckning:

Byta gymnasieskola eller gymnasieprogram

Ibland ångrar man sitt val av gymnasium eller gymnasieprogram oavsett hur noga man har tänkt efter. Eller så kanske man har fått flytta lite oväntat. Därför har vi samlat information om vad du kan göra för att byta gymnasieskola eller gymnasieprogram.

För att du ska kunna byta måste det finnas lediga platser kvar för dig på det gymnasieprogram du vill gå istället. Rektorn hjälper dig gärna att byta, men är inte skyldig att låta dig byta gymnasieprogram om det inte finns platser lediga för dig. Om det inte finns några lediga platser på det program du hellre vill gå på kan du söka till gymnasieprogrammet vid nästa gymnasieval. Då söker du med dina slutbetyg från åk 9.

Det är alltid lättare att byta gymnasieprogram tidigt. Ju tidigare du kommer på att du vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola, ju lättare är det att tillgodose sig alla kurser. På så vis slipper du läsa ikapp, gå om ett år, eller läsa ytterligare kurser för att hänga med undervisningen på det nya gymnasieprogrammet.

Jag har ångrat mitt gymnasieval innan jag börjat

Om du ångrar ditt gymnasieval redan innan skolan har börjat kan du kontakta din blivande gymnasieskolas studie- och yrkesvägledare under de första veckorna på gymnasiet. Till och med september brukar gymnasieskolorna vara öppna för att låta gymnasieeleverna byta gymnasieprogram inom gymnasieskolan eller till en annan skola.

Det är under september som gymnasieskolorna får reda på vilka lediga platser som finns efter gymnasievalet.

Jag har redan läst ett år och vill byta gymnasieprogram/gymnasieskola

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Ni kan tillsammans ta reda på vilken utbildning som passar dina intressen och framtidsplaner bättre. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om eller på Introduktionsprogram (IM).

Jag trivs inte i min gymnasieklass/gymnasieskola och vill byta

Om du absolut inte trivs på din gymnasieskola eller i din gymnasieklass bör du kontakta en skolsköterska, kurator, rektor eller någon annan lärare på skolan. De är till för att hjälpa dig så att du trivs på skolan och känner dig trygg. Till att börja med ska de hjälpa så att du trivs och mår bra så du kan gå kvar i din gymnasieskola och i din gymnasieklass. Om detta inte fungerar bör du prata med din rektor eller studie- och yrkesvägledare för att få byta gymnasieklass eller skola.

Jag ska flytta till en annan kommun under mina gymnasiestudier

Om du av någon anledning behöver flytta till en annan kommun under dina gymnasiestudier, är din nya kommun skyldig att erbjuda dig en plats på ett av sina gymnasium. Du bör ändå kontakta din nuvarande Studie- och yrkesvägledare samt studie- och yrkesvägledare på en av skolorna i den nya kommunen. Tillsammans kan ni se över vilka kurser du kan få tillgodoräknade och om du behöver läsa ikapp nåot. Detta för att du inte ska missa kurser som du behöver till ditt slutbetyg.

» Till förstasidan för meny om gymnasiet

Senast uppdaterad: 02 feb 2016

Available educations