Visar 1-31 av 31 träffar
  • = Videopresentation finns
  • = Riksintag
Visar 1-31 av 31 träffar

Läs om hur människan fungerar och utvecklas på Humanistiska programmet!

Humanistiska ämnen handlar om hur människan fungerar och utvecklas. Du får lära dig om hur människan varit genom historien och i nutid. På Humanistiska programmet lär du dig hur människans utveckling påverkas av och påverkar sådant som språk och kultur. Du studerar detta utifrån ett lokalt, nationellt och internationellt perspektiv. För att kunna lära dig om det studerar du språk, litteratur, historia, kulturhistoria och filosofi.

Språk på Humanistiska programmet

För att kunna förstå människor och andra kulturer lär du dig mer om språk och text. Du får lära dig att använda språket som ett medel för att lära dig mer om människor, språk, kulturer och kommunicera/reflektera både själv och med andra. I utbildningen kommer du att få ta del av olika texter både på svenska och på engelska.

Lär dig att analysera och arbeta vetenskapligt med humaniora

När man studerar humaniora är det viktigt att kunna ställa frågor i ämnet och sedan med hjälp av olika metoder besvara frågorna. På Humanistiska programmet lär du dig hur du ställer en fråga och vilka metoder du kan använda för att svara på dem.

Du lär dig också att hantera olika texter och granska dem kritiskt. Det betyder att du lär dig att skilja på vad som är ren fakta, värderingar eller resonemang. När du lärt dig om hur du kan ta del av olika typer av texter och kunskap, lär du dig även att ta ställning och argumentera för eller emot texterna.

Lär dig använda dina kunskaper i praktiken

Humaniora är inte bara vetenskapligt och teoretiskt. Det du lär dig om hur människor fungerar även tilsammans med kultur och språk. Det du har lärt dig kan du använda ute i praktiken när du möter människor i olika situationer och från olika kulturer och länder. Det görs genom möten, studiebesök, utbyten eller liknande praktiska inslag i gymnasieutbildningen.

Inriktningar på Humanistiska programmet

Det finns två olika inriktningar på det Humanistiska programmet: Kultur och Språk

Inriktning Kultur
Här ligger fokus på kultur, hur människan skapar kultur och hur kultur påverkar människan. Du lär dig genom att läsa kultur, litteratur, filosofi och psykologi och genom att beskriva, analysera och reflektera över kultur och kulturupplevelser.

Inriktning Språk
För att kunna arbeta utomlands eller med internationella samarbeten är det viktigt att kunna olika språk. På inriktningen språk får du chansen att lära dig flera språk samt förstå sambandet mellan språk, kultur och samhälle. Eftersom länder i världen samarbetar och påverkar varandra allt mer är det jättebra kunskaper att ha för framtida yrken.

Efter Humanistiska programmet

Humanistiska programmet är ett högskoleförberedande program som främst ger dig behörighet till humanistiska studier på högskola eller universitet. Efter examen från Humanistiska programmet får du även grundläggande behörighet till samhällsvetenskapliga studier på högskola eller universitet.

För gymnasiebehörighet till Humanistiska programmet krävs godkända betyg i:

• Svenska eller svenska som andraspråk
  • Historia
  • Engelska
  • Samhällskunskap
  • Matematik
  • Geografi
  • Minst fem andra ämnen

Programstruktur på Humanistiska programmet (HU)

Gymnasiegemensamma ämnen 1 150 p

• Engelska 5 100 p