Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet, Kultur

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 30 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 147,5
(medelvärde: 270,8)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 30 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 147,5
(medelvärde: 270,8)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Humanistiska programmet, Kultur

HU på Falufri

På humanistiska programmet hos oss får du större insikt i det du själv tänker genom att lära dig om hur andra har tänkt, både förr och nu. Vi undersöker vad författare, filosofer och konstnärer anser om brännande samhällsfrågor, från Antiken till idag. Du lär dig olika metoder och perspektiv för att analysera, reflektera och uttrycka dina nya kunskaper. 

Länge har vi som enda skola i närområdet kunnat erbjuda Humanistiska programmets kulturinriktning. Nu har vi även språkinriktning på programmet. Kurser gemensamma för båda inriktningarna är Filosofi, Människans språk och Historia 2b - kultur.

Kultur

Kulturinriktningen ger dig förståelse för hur människan skapar sin identitet genom språk, konst och litteratur. Exempel på fördjupningsområden är genushistoria, arkitektur- och konsthistoria, samt filosofiska modeller för att finna lösningar för samtidens och framtidens utmaningar. Kurser specifika för kulturinriktningen är Filosofi 2, Kultur- och idéhistoria, Samtida kulturuttryck, Psykologi 1 och Litteratur.

Fördjupningskurser

I årskurs 3 läser alla fördjupningskursen Människans uttryck. Här får du fördjupa dig inom filosofi och samtida kulturuttryck bland annat genom fältstudier. Många humanister väljer också att läsa kursen Film- och tv-kunskap där vi analyserar såväl klassiska verk som smalare konstfilmer. Hos oss kan du också läsa fler kurser i matematik och naturkunskap för att öppna upp för fler studievägar efter gymnasiet.

Vad händer sen?

Efter gymnasiet fortsätter många elever att utbilda sig inom exempelvis litteratur, historia eller filosofi. Andra använder den humanistiska utbildningen som grund för vidare studier inom helt andra fält - även barnmorskor och jurister har stor nytta av en humanistisk grund att stå på. 

Är du intresserad och vill veta mer om Humanistiska programmet, Kultur, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Falun

Behörighet

För behörighet till Humanistiska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Humanistiska programmet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Humanistiska programmet, Kultur

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Humanistiska programmet, Kultur så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Falu Frigymnasium
Nybrogatan 20
791 72 Falun

Falufri - Falu Frigymnasium

Falu Frigymnasium är en personalägd skola med omtalad atmosfär. Här på Falufri möter du globala frågor i såväl klassrummet som på plats ute i världen. Som elev på skolan utmanas du på just din nivå, med stort stöd från lärare...

Läs mer om Falu Frigymnasium och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 4 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
vilja
27 maj 2024
En otrolig linje och skola

En bra linje med otroliga lärare! På humanist pogrammet får du en bred kunskap om stort som litet, du får olika perspektiv på saker och utrymme att diskutera dessa perspektiv. A...

Visa hela
5/5
Heidegger
27 maj 2024
Det bästa programmet

Humanistiska på FaluFri har varit helt fantastiskt. Verkligen de bästa lärarna som är extremt engagerade i kurserna och skapar entusiasm för inlärningen. Dessa tre år har varit ...

Visa hela
5/5
Allan Cederberg
20 feb 2021
Fantastiskt!

Jag har aldrig trivts så bra som jag gjort på Hum! Mark och Luca är helt fantastiska som lärare och bildar oss på djupet med all form av kultur och kunskap- allmänbildad fast på...

Visa hela
Sponsrad