Humanistiska programmet, Kultur

Rudbeckianska gymnasiet
Programinformation
Västerås
Antal elever: cirka 40 (.)
Humanistiska programmet
  • Antagningspoäng: 177,5
    (medelvärde: 256,9) * statistik från 2022
(Läs mer) Öppet hus
2023-04-17

Om utbildningen

Plugga humanistiska programmet med inriktning kultur

Examensmålen för humanistiska programmet betonar att det är ett högskoleförberedande program. Efter examen ska du ha kunskaper för högskolestudier inom främst humaniora men även inom samhällsvetenskap.

Utbildningen lägger tonvikten på humaniora. Du kommer att studera människan i samtiden och historien med fokus på människans skapande och tänkande. Centrala kunskapsområden är språk, litteratur, filosofi, historia och kulturhistoria. Utbildningen ska utveckla din språkliga säkerhet, din kreativitet i tal och skrift och du kommer att ges möjligheter att utveckla din förmåga att argumentera i tal och skrift.

Du kommer att utveckla din samarbetsförmåga och uppmuntras att se möjligheter och ta egna initiativ. Utbildningen ska också ge dig möjligheter att omsätta dina kunskaper i humaniora i handling genom möten, studiebesök, utbyten eller andra jämförbara praktiska moment.

Väljer du att läsa Matematik 2 och Naturkunskap 2, får du förutom din spetskompetens i språk, samma behörighet som samhällsvetenskapsprogrammet. Väljer du sedan att även läsa Matematik 3, blir du även behörig att läsa alla ekonomiska utbildningar på högskolenivå. Humanistiska programmet är därför ett klokt val som ger dig möjlighet att läsa vidare inom många olika områden.

Inriktning kultur

Inriktningen ger dig breda och fördjupade kunskaper inom kultur, litteratur, filosofi och historia. Vi arbetar med dåtida och nutida fenomen och uttryck och du får lära dig hur konst, kultur och samhälle samverkar och påverkar varandra. Kulturinriktningen passar dig som är konst- och kulturintresserad, samhällsorienterad och kommunikativ.

Mål för gymnasiearbetet

I ditt gymnasiearbete ska du visa att du är förberedd för högskolestudier inom i första hand det humanistiska området. Du ska formulera en frågeställning samt planera, genomföra och utvärdera ett större arbete som utgår från centrala kunskapsområden inom programmet.

Gymnasiearbetet ska redovisas i en skriftlig rapport med en kort sammanfattning på engelska eller valfritt modernt språk. Avslutningsvis ska du presentera och diskutera ditt arbete samt ge respons på andra gymnasiearbeten.

Är du intresserad och vill veta mer om Humanistiska programmet, Kultur, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Humanistiska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Humanistiska programmet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Humanistiska programmet, Kultur

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Västerås. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Stadshuset, E268 721 87 Västerås
Telefon: 021-39 06 00
Mejladress: gymnasieantagningen@vasteras.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Humanistiska programmet, Kultur så kommer skolan att kontakta dig.

Rudbeckianska gymnasiet

Rudbeckianska gymnasiet – Med lärandet i centrum

Rudbeckianska gymnasiet ligger centralt i Västerås intill domkyrkan. Skolan är Sveriges första gymnasium och här lever nya och gamla traditioner sida vid sida med moderna undervisningsmetoder. Som elev kan du välja mellan flera program och inriktningar och du ges möjlighet...


Läs mer om Rudbeckianska gymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Rudbeckianska gymnasiet

Skolgatan 5
72187 Västerås

 Visa telefonnummer
skola.vasteras.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Humanistiska programmet, Kultur från Rudbeckianska gymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Påminn mig om öppet hus
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information