Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet

Jämtlands Gymnasium, i Östersund
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Film

Utbildningsinfo

Vård- och omsorgsprogrammet på Jämtlands gymnasium

Vård- och omsorgsprogrammet ger dig en undersköterskeexamen och ger dig goda förutsättningar för att få arbetedirekt efter studenten. Det finns också möjlighet att gå vidare till universitetsstudier och läsa vidare till exempelvis sjuksköterska.

Programmet passar dig som vill jobba med människor och är intresserad av vård och omsorg. På Vård- och omsorgsprogrammet får du också 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) vilket gör att du kan skaffa dig bra erfarenhet från arbetslivet. Under din praktikperiod har du dessutom chansen att knyta till dig nyttiga kontakter till när du sedan ska söka jobb.

Profil: Avancerad hemsjukvård/sjukvård

Här lär du dig om de vanligaste sjukdomstillstånden hos äldre, får kunskaper om äldres hälsa och utvecklar ett samarbete med vårdtagare och anhöriga. Du får fördjupade kunskaper om vård i livets slutskede samt palliativ omvårdnad och lindrande vård.

Exempel på framtida yrken: Arbete i hemsjukvård, äldreomsorg och sjukhus.

Profil: Barn- och ungdomssjukvård

Här får du kunskap om vård av barn och ungdfomar. Du lär dig om barnets utveckling och utvecklar också din förståelse för hur samspelet mellan familj/närstående påverkas vid exempelvis olika sjukdomar eller för tidigt födda barn.

Exempel på framtida yrken: Arbete på barn och prematuravdelning och elevhem för funktionshindrade/utvecklingsstörda.

Profil: Äldreomsorg (lärling)

Studera på i skolan och på en arbetsplats som lärling. Du spenderar mer än hälften av studietiden ute på arbetsplatser där du lär dig mer om det praktiska arbetet och får en ökad förståelse för yrket. Du kan även lägga till kurser för att nå högskolebehörighet. 

På Jämtlands gymnasium Bräcke får du lära dig ett yrke och studera både på skolan och i arbetslivet samtidigt. Minst hälften av din gymnasietid spenderar du ute på företag där du har en egen handledare. Du träffar din yrkeslärare och mentor på skolan och vid deras besök ute på arbetsplatsen. Givetvis kan du även här välja till kurser för att få behörighet till högskolan. Tillsammans med med skolan och företaget planerar du din gymnasieutbildning.

Exempel på framtida yrken: Arbete på äldreboende och äldreomsorg 

Profil: Räddningstjänst

Det här är profilen för dig som vill jobba inom räddningstjänst, polisyrket eller som ambulanssjukvårdare. Här varvas teori och praktik och extra vikt läggs vid att skapa en handlingsberedskap för olika situationer. På Wargentin kan du dessutom utbilda dig till certifierad deltidsbrandman, samtidigt som du blir utbildad till undersköterska. Detta sker genom ett samarbete mellan skolan och Räddningstjänsten Jämtland. 

Exempel på framtida yrken: Arbete inom sjukvården samt förberedelse för kommande studier inom denna inriktning, exempelvis Räddningsskolan Sandö.

OBS! Inom alla profiler har du möjlighet att välja till kurser som ger dig högskolebehörighet till t.ex. sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut.

Är du intresserad och vill veta mer om Vård- och omsorgsprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Östersund

Certifikat

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege certifierar samverkan mellan arbetsliv och utbildning i vård och omsorg. Efter avslutad utbildning får du som elev ett diplom som visar att du gått en certifierad utbildning. Diplomet är en merit när du söker arbete.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege här!

Behörighet

För behörighet till Vård- och omsorgsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Vård- och omsorgsprogrammet

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Jämtlands gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: 83182 Östersund
Telefon: 063-14 02 00
Mejladress: gymnasieantagningen@jgy.se

Gymnasieexamen

Efter genomförd gymnasieutbildning får du en yrkesexamen. Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet måste du välja att läsa de kurser som behövs för detta.

Certifiering

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege certifierar samverkan mellan arbetsliv och utbildning i vård och omsorg. Efter avslutad utbildning får du som elev ett diplom som visar att du gått en certifierad utbildning. Diplomet är en merit när du söker arbete.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Vård- och omsorgsprogrammet så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Jämtlands Gymnasium
Jämtlands Gymnasieförbund
831 82 Östersund

Lyckas med dina studier och nå dina mål på Jämtlands Gymnasium

Vill du satsa på något du är genuint intresserad av? Jämtlands Gymnasium tror att dina studieresultat kommer bli bättre om du trivs i skolan. Jämtlands Gymnasium erbjuder upp till 18 nationella program, med en hel rad av olika profiler och...

Läs mer om Jämtlands Gymnasium och visa alla program.

Sponsrad