Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig! ⭐

Vård- och omsorgsprogrammet

Sollefteå Gymnasium
Programinformation
Sollefteå
Antal elever: cirka 30 (.)
Vård- och omsorgsprogrammet
 • Antagningspoäng: 167,5
  (medelvärde: 216,6) * statistik från 2019/20
Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet på Sollefteå Gymnasium

Vill du jobba med människor som har behov av stöd och hjälp? Kanske på ett sjukhus, inom hemsjukvården eller på ett behandlingshem? Då ska du välja Vård- och omsorgsprogrammet på Sollefteå Gymnasium i Sollefteå.

Vård- och omsorgsprogrammet

På Vård- och omsorgsprogrammet kommer du få lära dig att möta människor som till exempel har drabbats av funktionsnedsättning eller sjukdom. Du kommer få kunskaper om människokroppen och vad som är bra och dåligt för den. Hur bakterier och andra mikroorganismer kan skada oss är också något som du kommer att lära dig mycket om för att förhindra smittspridning. Du får också lära dig om hälsa, hygien, bemötande, kommunikation och andra kulturer.

Praktik

Under din utbildning får du göra praktik under minst 15 veckors tid genom din APL, arbetsplatsförlagt lärande.

Vad kan du bli?

Efter avslutade studier får du en yrkesexamen och kan välja att söka arbete inom till exempel: Sjukvård, hemtjänst, personlig assistent eller olika boenden. Med tillval ger programmet även allmän behörighet till högskola/universitet.

På Vård- och omsorgsprogrammet får du

 • Du vill jobba med människor

 • Du får en utbildning som leder till en yrkesexamen

 • Du blir duktig på bemötande och relationer

 • Vi erbjuder tre år av personlig utveckling

 • Du får en tydlig koppling mellan skola och yrkesliv

 • Du funderar på att utbilda dig till sjuksköterska, socionom, polis eller något annat intressant yrke

 • Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet väljer du inför årskurs 2 högskolespåret. För ytterligare information se programmets hemsida.

Är du intresserad och vill veta mer om Vård- och omsorgsprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Vård- och omsorgsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Specialidrott Ishockey eller Fotboll

Fotboll & plugg - Idrott och hälsa specialisering

Varva ditt schema med fotboll och studier!

Du väljer mellan programmen i vår skolas utbud och kombinerar det med fotboll. Du får möjligheten att styra din egen utveckling med positionsanpassad träning, det vill säga en specialiserad träning utifrån din position i laget. Vi anpassar ditt träningspussel efter dina behov. Våra förutsättningar är att under vintertid tränar vi i kubens inomhushall med konstgräs och sommartid tränar vi på Nipvallens konstgräsplan. Du kommer att träna två pass/vecka. När du söker till idrott och hälsa specialisering fotboll är det viktigt att du anger det i din ansökan till skolan.

Kursplan för inriktningen

Valfritt program enligt skolans utbud. Idrottsspecialiseringen fotboll läses i två block över 3 år:

 • Åk 1: Idrottsspecialisering 1 fotboll 100p
 • Åk 2 Idrottsspecialisering 2 fotboll 100p
 • Åk 3 Träningslära 1 (fotboll) 100p

Hockey på schemat -  Idrott och hälsa specialisering

Mixa din gymnasietid med studier och hockey på schemat!

Du kan ha hockey som specialidrott på nästan alla program. Undantag är för närvarande Bygg, Transportinriktningen på Fordon samt Naturbruk. Där funkar det inte på grund av schemat och praktikperioder. Du som väljer hockey som idrottspecialisering får utveckla dig genom individuell teknik och får en specialiserad träning utifrån din position i laget. Vår undervisning i ishockey bedrivs i samarbete med Sollefteå Hockey. Du tränar i Niphallen två dagpass i veckan.

Du tränar individuell teknik i form av skridskoåkning, puckföring, skott, när-kamper, passträningar och mottagningar. Även taktisk träning och spelförståelse samt varierande fysträning. För att få hockey på schemat väljer du det i din ansökan till gymnasiet. Välj program och sen lägger du till att du ska läsa Idrott och hälsa specialisering Ishockey.

Välkommen också till Sollefteå Hockey som har en bred ungdomsverksamhet, ett J18-lag samt A-lag som spelar i division1 sen många år tillbaka. Klubben strävar efter att starta ett J20-lag alternativt division2-lag för att bredda verksamheten. Både inom skolans hock­eyverksamhet och inom klubben jobbar vi utifrån engagemang, vilja och vi-anda!

Flyttar hit från annan kommun så hjälper vi gärna till att hitta boende. Vill du äta middag efter skoldagens slut så har vår matsal öppet för er specialidrottare att äta tillsammans mot en kostnad.

Kursplan för inriktningen

Valfritt program enligt skolans utbud. För att se vilka program som går att kombinera med hockey se programmets hemsida. Idrottsspecialisering ishockey läses i två block över tre år:

 • Åk 1: 100p
 • Åk 2: 50p
 • Åk 3: 50p

Dansgymnasiet

Varva ditt schema med dans och studier!

Du får möjlighet att styra din egen utveckling, med individanpassad träning, det vill säga en specialiserad träning utifrån individens förutsättningar. Under dina tre år får du kontinuerlig dans och teknikträning i olika stilar inom genrerna jazz, modernt, balett och hip hop i skolans fina danssal. Utöver detta kommer du även att varje år arbeta mot och delta i ett flertal föreställningar så som bl.a. julshow, turne, vårföreställning samt det årliga firandet av DansensDag. Du får även möjlighet att delta i kulturskolans dansgrupper på kvällstid. När du söker till inriktningen Dans är det viktigt att du anger det i din ansökan.

Kursplan för inriktningen

Valfritt program enligt skolans utbud. För att se vilka program som går att kombinera med dans se programmets hemsida. Idrottsspecialisering Dans läses i två block över tre år:

 • Åk 1: 100 poäng Dansteknik 1
 • Åk 2: 50 poäng Dansteknik 2
 • Åk 3: 50 poäng Dansteknik 2

Videoreportage

Hockeyinriktning på Sollefteå Gymnasium

Sollefteå Gymnasium

Sollefteå gymnasium ger dig möjlighet att välja studier och samtidigt utveckla dig som hockeyspelare. Du kan ha hockey som specialidrott på nästan alla program.SHOW MORE


Ansökan

Ansök till Vård- och omsorgsprogrammet

Du söker programmet via Antagningskansliet i Sollefteå. Om du bor i en kommun som inte ingår i antagningskansliet söker du istället via din hemkommun.
Postadress: Söderleden 9 881 35 Sollefteå
Telefon: 0620-68 24 67
E-post: carola.adolfsson@solleftea.se

Gymnasieexamen

Programmet är yrkesförberedande. För att bli högskolebehörig måste du välja att läsa de kurser som behövs för detta.

Certifiering

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege certifierar samverkan mellan arbetsliv och utbildning i vård och omsorg. Efter avslutad utbildning får du som elev ett diplom som visar att du gått en certifierad utbildning. Diplomet är en merit när du söker arbete.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege här!

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Vård- och omsorgsprogrammet så kommer skolan att kontakta dig.

Sollefteå Gymnasium

Sollefteå gymnasium

Sollefteå Gymnasium - en flexibel gymnasieskola med många kombinationer.

Här studerar cirka 750 elever på 11 olika program och många fler inriktningar. Alla kan få högskolebehörighet Oavsett vilket program du väljer så hjälper vi dig att få grundläggande högskolebehörighet även på yrkesinriktade program. Om du vill. Det gäller bara...


Läs mer om Sollefteå Gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Sollefteå Gymnasium

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Vård- och omsorgsprogrammet från Sollefteå Gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Du kanske också är intresserad av: