Vård- och omsorgsprogrammet

Jacobsskolan
Programinformation
Hässleholm
Antal elever: cirka 50 (.)
Vård- och omsorgsprogrammet
 • Antagningspoäng: 90,0
  (medelvärde: 179,3) * statistik från 2022

Om utbildningen

vård- och omsorgsprogrammet jacobsskolan

Läs Vård och omsorg på Jacobsskolan i Hässleholm

Vill du jobba med människor som behöver hjälp och stöd? Vill du ha ett spännande arbete? Vill du göra skillnad? Då är Vård- och omsorgsprogrammet något för dig.

Vård- och omsorgsprogrammet lär du dig att arbeta med människor som behöver vård, hjälp och stöd. Programmet ger dig en bred praktisk och teoretisk grund för fortsatt arbete och karriär inom vårdsektorn. Du kommer att vara efterfrågad på arbetsmarknaden. Programmet leder till arbete efter studenten men är samtidigt en mycket bra grund, om du vill utbilda dig tillt ex sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast, socionom, polis eller brandman.

I åk3 specialiserar du dig inom ett område

 • Psykiatri

I den här fördjupningen lär du dig om vård och bemötande av personer som har psykiska sjukdomar och demenssjukdomar. Du får även inblick i rättspsykiatrin här.

 • Sjukvård

I den här fördjupningen får du kunskap om akutsjukvård och övrig sjukvård. 

 • Specialpedagogik

I denna fördjupning lär du dig om socialtjänstens arbete med människor som har funktionsnedsättningar och/eller missbruksproblem. Du får även kunskap inom IT.

Här får du vara ute på Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under din gymnasieutbildning har du minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande som är fördelat på alla tre årskurserna. Under dessa perioder finns det möjlighet att göra praktik inom hemvård, vårdboende, vårdcentral, sjukhus, omsorger om intellektuellt funktionsnedsatta samt inom psykiatrisk verksamhet. Du har också möjlighet att göra din APL utomlands.

Vård- och omsorgscollege

Hässleholms kommun har tillsammans med några andra kommuner i nordöstra Skåne blivit certifierade till Vård- och omsorgscollege på Vård- och omsorgsprogrammet. Det är en certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar, som tillsammans skapar attraktiva och moderna verksamheter med hög kvalitet utifrån tio kvalitetskriterier.

Jobba eller studera vidare efter utbildningen?

Efter att ha gått Vård- och omsorgsprogrammet kan du välja att gå direkt ut i arbetslivet och jobba som till exempel undersköterska på sjukhus eller som skötare inom den psykiatriska vården eller andra arbeten som ger stöd till människor.

Därför ska du välja Vård- och omsorgsprogrammet:

 • Utbildningen leder till en yrkesexamen 
 • Du vill arbeta med människor
 • Du blir proffs på bemötande och relationer
 • Vi erbjuder tre år av personlig utveckling
 • Vi erbjuder mycket glädje och humor under din utbildning
 • Du får en tydlig koppling mellan skola och arbetsliv
 • Blåljusutbildning som höjer pulsen

Är du intresserad och vill veta mer om Vård- och omsorgsprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Vård- och omsorgsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Vård- och omsorgsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Vård- och omsorgsprogrammet

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kristianstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Barn- och utbildningsförvaltningen, Gymnasieantagningen, 291 80 Kristianstad
Telefon: 044-13 61 61
Mejladress: antag@kristianstad.se

Certifiering

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege certifierar samverkan mellan arbetsliv och utbildning i vård och omsorg. Efter avslutad utbildning får du som elev ett diplom som visar att du gått en certifierad utbildning. Diplomet är en merit när du söker arbete.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege här!

Certifiering

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege certifierar samverkan mellan arbetsliv och utbildning i vård och omsorg. Efter avslutad utbildning får du som elev ett diplom som visar att du gått en certifierad utbildning. Diplomet är en merit när du söker arbete.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege här!

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Vård- och omsorgsprogrammet så kommer skolan att kontakta dig.

Jacobsskolan

Välkommen till Jacobsskolan i Hässleholm

Jacobsskolan i Hässleholm är en yrkesinriktad gymnasieskola, men här erbjuds också möjlighet att bli högskolebehörig till alla de elever som vill ha möjlighet att plugga vidare efter gymnasiet. Hässleholm har ett riktigt bra läge i Skåne, både för dig som...


Läs mer om Jacobsskolan och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Jacobsskolan

Stobyvägen 6
28140 Hässleholm

 Visa telefonnummer
www.hassleholm.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Vård- och omsorgsprogrammet från Jacobsskolan, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Jacobsskolan
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information