Svensk gymnasieutbildning på distans

Svenska gymnasiestudier på distans

Det finns möjlighet för dig som bor utomlands under din gymnasietid att läsa hela eller delar av din gymnasieutbildning på distans. Du kan välja mellan Ekonomiprogrammet, Humanistiska programmet, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet. Det är samma kurs- och läroplaner för dessa gymnasieutbildningar på distans som för de svenska gymnasieutbildningarna. För att du ska ha möjlighet att bli behörig till den svenska högskolan om du sedan vill flytta tillbaka till Sverige. Om du väljer att  under din gymnasietid flytta tillbaka till Sverige är det viktigt att du god tid kontaktar den gymnasieskola där du önskar fortsätta dina studier.

Svenska gymnasiestudier på distans

De elever som inte läser vid ett internationellt eller svenskt gymnasium i utlandet kan studera Ekonomiprogrammet, Humanistiska programmet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet (endast Hermods distansgymnasium) på distans.

Hur fungerar det att gå svensk gymnasieutbildning på distans?

När du läser ett gymnasieprogram på distans, oberoende om det är för ett år eller hela programmet, blir du tilldelad en mentor. Till din mentor kan du vända dig om du har frågor kring dina studier eller din studieplan. Alla gymnasieelever som läser ett gymnasieprogram på distans gör tillsammans med sin mentor upp en individuell studieplan. Du bör tänka på att ett gymnasieprogram på distans kräver lika mycket som ett gymnasieprogram i Sverige. Det är därför viktigt med god självdisciplin, eftersom du med distansundervisning väljer själv när på dygnet du vill studera och du ofta studerar själv.

Gymnasieundervisningen sker till största del vid din dator och Internet där du får uppgifter, kan ställa frågor till din lärare via mail, eller chatta med andra elever som läser samma gymnasieprogram på distans. Inom varje kurs har du ett antal teoretiska uppgifter, och sedan en muntlig examination som avslutar kursen. Vad gäller studiematerial för läsning, laborationer och idrott får du det antingen hemskickat, eller vid något av dina besök på gymnasieskolan.

Ansökan och avgifter till gymnasieutbildning på distans

Ansökan till gymnasiestudier på distans skiljer sig från gymnasieskola till gymnasieskola. När det gäller ansökan till distansgymnasier varierar beroende på om du är boende i Sverige eller utomlands. Klicka vidare nedan för att läsa mer om de olika alternativet.

Eventuella studieavgifter beror på vilken skola du söker till. Kontakta skolan för att ta reda på eventuella avgifter och vilka bidrag man kan söka medan du genomför din gymnasieutbildning på distans.

Två gymnasieskolor som erbjuder svenska gymnasieprogram på distans är:
Korrespondensgymnasium (elever med folkbokföringsadress i Sverige)
Hermods Distansgymnasium (elever med permanent adress utomlands)

Divider

Svenska gymnasieskolor utomlands

SVENSKA GYMNASIUM UTOMLANDS

Hur många svenska gymnasieskolor finns det utomlands? Hur söker man?

Visa mig

Läs på en internationell gymnasieskola

INTERNATIONELL SKOLA/EUROPASKOLA

Läs på en internationell gymnasieskola om du och din familj bor utomlands.

Jag vill veta mer

Åk på utlandspraktik under gymnasiet

UTLANDSPRAKTIK UNDER GYMNASIET

Många gymnasieskolor samarbetar med arbetsplatser utomlands och kan därför erbjuda praktik/apl utomlands.

Mer information tack

Kompletterande undervisning

KOMPLETTERANDE UNDERVISNING

Vad innebär kompletterande svensk undervisning? Vem behöver läsa det och var finns det?

Här finns mer info

Plugga på ett gymnasium i norden

GYMNASIET I NORDEN

Vad gäller för dig som är intresserad av att läsa på gymnasiet i Norge, Danmark, Finland eller på Island?

Kolla in möjligheterna

Senast uppdaterad: 19 sep 2018