Gymnasieutbildning på ett golfgymnasium

Med golf på schemat

Satsar du på en elitkarriär inom golf? Sök till ett golfgymnasium och kombinera dina gymnasiestudier med ditt golfspelande. Du kan söka till både riksidrottsgymnasium och nationellt godkända idrottsutbildningar.
Visar 1-8 av 8 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-8 av 8 träffar

Vill du kombinera dina gymnasiestudier med en elitsatsning i golf? På ett golfgymnasium kan du satsa på din sport samtidigt som du går din gymnasieutbildning. För ditt golfspelande får du betyg i ämnet specialidrott, och utbildningen ger dig behörighet att efter avklarade studier söka vidare till högskolan eller universitetet.

 

Att plugga på ett golfgymnasium

Tanken med ett golfgymnasium är att du som talangfull golfspelare ska ha möjligheten att kombinera gymnasiestudier med din golfsatsning. Golfspelandet får du genom att du läser specialidrottsämnet golf. Det läser du parallellt med dina studier på ett vanligt gymnasieprogram, exempelvis Samhällsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet.

Under dina golfstudier får du dels praktisk utbildning i hur du blir en bättre golfspelare, men du får även lära dig mer om bland annat kost- och träningslära, personlig utveckling och idrottspsykologi.

 

Hur mycket golf kommer jag få spela?

Elever på RIG och NIU kan läsa specialidrott upp till 700 poäng, vilket motsvarar ungefär 700 timmar under hela din gymnasieperiod. Exakt antal timmar skiljer sig åt mellan olika skolor och vilket program du väljer att kombinera din sport med. Eftersom det är ett specialprogram med fokus på elitidrott är ditt schema anpassat för att du ska kunna träna golf under dagtid.

 

Antagningskrav för golfgymnasium

För att komma in på golfgymnasiet behöver du elitsatsa på din sport. Vissa skolor har även egna antagningskrav med exempelvis kvalificering via tävlingsresultat och ranking. Därför skiljer sig antagningen något åt mellan skolorna. Men det skiljer sig även åt beroende på om du söker till ett riksidrottsgymnasium eller ett NIU-gymnasium. 

Det som förenar de olika programmen är att antagningen sker genom två ansökningsprocesser, en idrottslig och en skolmässig. Det innebär helt enkelt att du dels blir bedömd utifrån dina idrottsliga kvaliteter och framtidsutsikter, men även din bedömda förmåga att klara av gymnasiestudierna. 

 

Hur ansöker jag till ett golfgymnasium?

Riksidrottsgymnasium har riksrekrytering. Om du kommer in på golfprogrammet på ett riksidrottsgymnasium är du garanterad att din hemkommun betalar för dina gymnasiestudier. 

NIU-gymnasium har lokal eller regional antagning. Bor du inte på orten har du inte garanti på förstahandsmottagning. Kommer du in på golfprogrammet på ett NIU-gymnasiet behöver du få godkännande från din hemkommun att du får bidrag för boende på annan ort. 

Vissa kommuner har dock samverkansavtal som gör att du har rätt till förstahandsmottagning för golfstudier på NIU-gymnasium. För att veta vad som gäller i just din kommun, kontakta en studievägledare på din skola eller din lokala kommun.

Jämför dina favoriter
Reportage
Naturvetenskapsprogrammet - Elev...
Procivitas privata gymnasium Växjö

Här kan du läsa ett elevreportage där Olle Wickell berättar hur det är att läsa Naturvetenskapsprogrammet på ProCivitas gymnasium i Växjö! 

Läs mer
Marcus kombinerar sin passion me...
Hagströmska gymnasiet i Falun

Marcus Kyrö är 16 år gammal och läser ekonomiprogrammet med inriktning ishockey. Han berättar hur utbildningen är och hur det är att kombinera träningen med skolan.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information