Thea om sitt utbytesår i Indien

Rotary ungdomsutbyte

Thea i Indien på utbyte

Thea om sitt utbytesår i Indien - Rotarys ungdomsutbyte är i grunden ett fredsprojekt

Carl-Wilhelm Stenhammar, Rotary International President 2005/2006 sa en gång ” Min dröm är att alla 17-åringar blir utbytesstudenter, för då blir det inga fler krig”. Det betyder att Rotarys ungdomsutbyte är i grunden ett fredsprojekt. Thea Wallen i Skåne fick möjligheten innan pandemin slog till att resa till Indien som utbytesstudent. Hon var 17 år och hela livet låg framför hennes fötter. Att vara utbytesstudent i Rotarys regi är nog det bästa en ungdom kan uppleva. Det får unga människor att växa som person och i mognad.

Här berättar Thea om vad utbytesåret i Indien har betytt för henne

– Mitt utbyte i Indien har betytt så extremt mycket för mig som person och jag är evigt tacksam över att Kävlinges Rotaryklubb valde att skicka mig och att Rotary Ooty central tog emot mig. Jag har än idag kontakt med min värdfamilj och många från min värdklubb. Jag har varit med på ett antal av deras möten digitalt sedan jag kom hem och jag känner mig fortfarande som en del av “familjen”. Jag pratar även sporadiskt med några av de andra utbytesstudenternas värdfamiljer och när jag kommer tillbaka, inte om - utan när, så ska jag försöka träffa så många av dem som möjligt. Naturligtvis så blir ens erfarenhet annorlunda beroende på vart man hamnar och jag hade verkligen tur i att jag hamnade i en familj och rotaryklubb som såg mig som en jämlike och var intresserade och respekterade mina åsikter. Speciellt då jag var 17 år gammal och kvinna, för så var det tyvärr inte för alla andra utbytesstudenter, i alla fall inte i Indien. Min värdklubb visar verkligen hur stor roll en rotaryklubb med intresse och engagemang för utbytesstudenter. För mig var Rotary mötena varje tisdagskväll höjdpunkten på mina veckor, där jag fick min röst hörd och där jag hade människor som brydde sig om mig och lyssnade.

Rotarys ungdomsutbyte är fantastiskt. Rotary connects the world är en perfekt slogan, och ungdomsutbytet visar verkligen det. Jag har vuxit som person och sett och lärt mig saker som jag aldrig hade gjort om det inte hade varit för Rotary eller om jag ej åkt till Indien. Jag har mognat och fått ett fördjupat intresse för det som sker utanför Sverige samt lärt mig att se olika saker från olika perspektiv och det är jag är väldigt glad för.

Framtida utbyten

Under Rotaryåret 2021-2022 har Rotary International beslutat att ingen utbytesverksamhet kan äga rum på grund av pandemin. Men om allt går som planerat med vaccinering och pandemin lägger sig kan det bli tal om ett utbytesår 2022-2023. – Därför vill vi att alla ska höra av sig till familj, vänner och bekanta som har barn i 15-17 årsåldern eller är i 15-17 årsåldern och inspirera dem att anmäla sig till Rotarys ungdomsutbyte, för det är verkligen någonting alla borde göra, säger Annika Svensson Dalgren, ordförande i Rotarys Ungdomsutbyte i D2390.

Information, Inspiration och kontaktuppgifter finns Rotary ungdomsutbytes webbsida.
Läs mer om Rotary Ettårsutbyte, Asien/Oceanien

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i kontaktformuläret om du vill ha mer information från Rotary.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.