Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Saga om att plugga till Florist

Varför valde du Florist?

Jag hade faktiskt inga tankar på att jag skulle gå florist när jag gjorde mitt gymnasieval. Jag pluggade upp betygen från grundskolan och då pratade jag med en SYV där vi gick igenom lika utbildningar. När vi kom fram till Florist kände jag att det hade varit roligt och något som passat mig. Jag tycker det är kul att få vara lite kreativ, jag var dock orolig om jag var tillräckligt duktig. Jag tänkte att man kanske måste ha lite känsla och öga för det, men det visade sig passar mig väldigt bra och jag tycker jag är duktig på det. 

Är du nöjd med ditt val? 

Jag är jättenöjd och jag känner verkligen att jag hittat det jag vill göra. Att få vara kreativ och skapa något passar mig. Jag älskar att få komma ut i butik och möta kunder, det ger väldigt mycket. Man känner yrkesstolthet när man arbetar med kunder och service, det är roligt när jag kan göra dom nöjda och glada.

Hur tycker du det är att plugga på Praktiska Gymnasiet Uppsala?

Stämningen här är bra, alla är väldigt snälla. Vi sitter ofta och hänger i floristsalen med eleverna i de andra årskurserna. Det är härlig stämning och eftersom vi är en mindre grupp blir gemenskapen stor. Man lär känna varandra väldigt bra. Jag tycker lärarna på den här skolan är bättre i sättet de lär ut, dom anpassar alltid undervisningen på ett roligt sätt för att vi ska lära oss vårt yrke så bra som möjligt. Ibland arrangerar lärarna även på studiebesök och då blir det mer variation i lärandet. 

Hur är det att vara på praktik (APL)?

Jag trivs jättebra på min praktikplats på Svava Blommor i Svava gallerian. Där har jag fått utvecklas massor och jag får ta emot kunder själv. Jag får mycket eget ansvar vilket gör att jag kan det mesta i butiken. Det är väldigt kul! Man får mycket erfarenhet genom att vara på APL. På Svava Blommor har jag fått lära mig kassan, om olika priser och hur vi prissätter, jag har fått öva på att bemöta kunder i olika situationer och ta emot deras beställningar, jag får även sätta ihop mina egna arrangemang och buketter.

Vad vill du göra efter studenten?

Efter studenten är förhoppningen att jag ska få jobb på min praktikplats, jag vill få mer erfarenhet av yrket och branschen och i framtiden kanske jag vill öppna egen butik. Skulle vara roligt! Jag har läst lite entreprenörskap i ettan där vi fick jobba fram affärsidéer, det hade varit kul att driva eget. 

Tror du att du kommer plugga vidare? 

Jag tror inte det, kanske att jag läser vidare till trädgårdsmästare någon gång i framtiden. Men det har jag inte bestämt mig för än. Jag gillar ju att arbeta med snittblommor och kundbemötande som man gör som florist.

Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet hittills? 

Det roligaste har nog varit utlandspraktiken som jag hade i höstas då jag var i Spanien i tre veckor i en stad som heter Córdoba i södra delen av landet. Det var verkligen en sån upplevelse! Speciellt för mig som aldrig varit utomlands på det sättet förut, att få möjligheten att göra praktik och få hela det livet och testa på yrket - wow det var jätteroligt! 

Under mina veckor i Córdoba praktiserade jag på en liten blomsterbutik. Det var otroligt lärorikt men jag insåg snabbt att man jobbar i väldigt olika stilar jämfört med hemma i Sverige. Spanjorerna vill gärna att buketterna ska vara stora och kompakta, man använder stora dekorationsband och mycket färg. Här i Sverige arbetar vi mer stilrent och luftigt, det ska inte vara lika stort och maffigt. Bland mina första dagar gjorde jag en bukett så som jag skulle gjort den här på skolan i Sverige. Då tyckte min handledare inte alls att det var bra och ville att jag skulle trycka på med ännu mer blommor. Det är ett ganska roligt minne och visar tydligt på yrkets olikheter beroende på vilket land man är i.

“Möjligheten att få åka på utlandspraktik är en häftig erfarenhet och jättebra att kunna sätta på CV:t. Att lära sig hur man arbetar i olika länder har gett mig ett bredare perspektiv på mitt yrket som florist”

Ifrån Praktiska Uppsala var det jag och två andra elever från VVS som åkte dit i höstas, sedan var det elever från andra skolor också. Bland annat några tjejer från Luleå och ett par killar från Tyskland. Vi bodde på samma hostel allihopa och delade rum. Det var en så rolig upplevelse och få träffa elever som kommer från andra platser. Vi hade väldigt mycket gemensamt eftersom vi alla var där på utlandspraktik.

Hade jag fått möjlighet att åka på utlandspraktik i trean hade jag lätt gjort det! Jag rekommenderar verkligen alla att åka om man får möjlighet! ÅK! Det är en så himla rolig erfarenhet. Det var superläskigt innan och jag var rädd och nervös inför att åka, men allt sånt försvinner så fort man är där och efteråt känner man sig så stolt över att man vågade! Dessutom har man många roliga historier att berätta. Det är en helt otrolig erfarenhet som jag tycker alla borde ta chansen satsa på. Man lär känna massor med härliga personer och dessutom får du något riktigt häftigt att sätta på CV:et. 

Vad vill du ge för tips till de som ska börja gymnasiet i höst?

När jag sökte var jag orolig över att jag inte hade så mycket erfarenhet av yrket jag skulle utbilda mig till. Jag tänkte att man behövde förkunskaper men så är det inte alls. Tycker du att något känns roligt och spännande så kör! När man börjar på ett yrkesprogram lär man sig allt från grunden så man behöver inte vara orolig. Tycker man att det är kul att vara kreativ och gillar färg och form så tycker jag man ska söka till Floristprogrammet.  

Varför tycker du att man ska söka till Praktiska Gymnasiet Uppsala?

När jag skulle söka Florist prata jag med en tjej som gick här, hon berättade om skolan och att det är skön stämning med stor gemenskap där alla känner alla. Det gör också att varje elever får synas lite mer vilket jag uppskattar med Praktiska. Viktigast av allt är att man får erfarenheter på riktigt när man går här! Man lär sig yrket precis så som det är tack vara praktiken. Dessutom har man stora arbetsmöjligheter efter studenten när man pluggar här.Läs mer om Praktiska gymnasiet Uppsala

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Praktiska gymnasiet Uppsala.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.