Visar 1-7 av 7 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-7 av 7 träffar

Mer om Flygteknik

Flygteknikutbildningen är en unik utbildning med egna examensmål. Det är alltså inte ett nationellt program, utan finns bara på några få, utvalda skolor. Utbildningen är riksrekryterande, vilket innebär att du kan söka till utbildningen från hela landet. Utbildningen är till stor del utformad enligt internationella överenskommelser. Efter Flygteknikutbildningen ska du ha tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta som mekaniker för flygplan eller helikoptrar.

Underhållning och reparation av flygplan och helikoptrar

På Flygteknikutbildningen utvecklar du kunskaper om flygtekniska konstruktioner och om vikten av höga krav på säkerhet och kvalitet. Du får lära dig om flygplans och helikoptrars funktion och konstruktion och hur du underhåller, felsöker och reparerar olika typer av flygfarkoster.

Allt arbete har ett tydligt och ständigt fokus på säkerhet och kvalitet och för att undvika mänskliga fel får du studera samspelet mellan människa och maskin och vilka begränsningar och förutsättningar som finns. Du får också lära dig om internationella lagar och överenskommelser. Du får möjlighet att utveckla de kunskaper som certifierande myndigheter kräver, enligt EASA:s (European Aviation Safety Agency) krav.

Krav på kvalitet och hänsyn till miljö

För att upprätthålla hög säkerhet inom yrkesgruppen finns höga krav på dokumentation och ansvarstagande. Du får på Flygteknikutbildningen lära dig att utvärdera, kvalitetssäkra och dokumentera arbetet enligt de krav som finns.
En annan viktig del av arbetet med flygplan och helikoptrar är miljöhänsyn och utbildningen arbetar för att du i ditt yrkesliv ska ha kunskaper för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. När du väljer utrustning och metod i ditt arbete ska du också veta hur du ska tänka med hänsyn till miljö, kvalitet, säkerhet och ekonomi.

På Flygteknikutbildningen förbereds du för ditt kommande yrkesliv genom arbete i branschens datasystem, och genom övning av din förmåga att kommunicera, såväl med gällande yrkestermer (både på svenska och engelska) och social förmåga för att hantera relationer med medarbetare och kunder.

Flygtekniker arbetar i team eller enskilt

Flygtekniker arbetar ofta ensamma med många spridda arbetsuppgifter, vilket ställer krav på förmåga att arbeta självständigt och problemlösande. Det är också viktigt att du är beredd på att arbetet kan ske i arbetslag där olika individer bidrar med olika typer av kunskap och där samarbete är en viktig förmåga. Flygteknikutbildningen ska ge dig utrymme att utveckla din förmåga att ta egna initiativ, komma med idéer och få en förståelse för ditt lärande och din yrkesutövning.

I Flygteknikutbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Denna yrkespraktik förbereder dig för yrkeslivet och ger dig en inblick i hur det är att arbeta som flygmekaniker.

Bli flygmekaniker eller helikoptermekaniker

Flygteknikutbildningen har två inriktningar – Flygplan och Helikopter. På inriktningen Flygplan läser du till flygmekaniker för gasturbin eller kolvmotor. Du får lära dig att arbeta med service, underhåll och reparation av flygplan med gasturbinmotor eller kolvmotor.

På samma sätt utbildas du på inriktningen Helikopter till helikoptermekaniker för gasturbin eller kolvmotor.

Källa: Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
Tjejer & teknik: Maja Pålsson
Flygteknikcenter Ljungbyhed

Vi på gymnasium.se vill med vår artikelserie Tjejer & Teknik inspirera unga tjejer att plugga en teknisk linje. I den här delen av tjejer & teknik har vi träffat Maja som läser flygteknikutbildningen på en internatskola.

Läs mer
Utbildning i hetluften

Flygteknikcenter Ljungbyhed är en skola som utbildar framtida mekaniker och tekniker. 

– Eleverna läser de vanliga gymnasieämnena men utöver det läser de också flygämnen. En dag i veckan praktiserar de sina teoretiska kunskaper i hangaren som finns i anslutning till skolan, berättar Ulf Axelsson, tekniskt ansvarig för utbildningen.

Läs mer
Alla känner alla och det är bra ...

Eric och Erika läser Flygteknikprogrammet på Edströmska gymnasiet i Västerås. Eric rekommenderar andra att söka till skolan för att det är bra lärare och en rolig utbildning. Erika säger att hon vill jobba som flygtekniker efter gymnasiet och berättar hur utbildningen på Edströmska gör henne förberedd för det. Läs mer om vad de båda eleverna tycker om Edströmska gymnasiet i det här reportaget!

Läs mer
Malin Wingblad gör flighten säker
Flygteknik Technical Training

Löftet om jobb och ett tryggt arbetsliv gjorde att Malin Wingblad valde flygteknikerprogrammet. Hon vill inspirera fler, särskilt tjejer, att välja samma spännande yrke.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information