Visa gymnasium.se som: Mobil

Tjejer och teknik: Maja Pålsson

Vi på gymnasium.se vill med vår artikelserie Tjejer & Teknik inspirera unga tjejer att plugga en teknisk linje. I den här delen av tjejer & teknik har vi träffat Maja som läser flygteknikutbildningen på en internatskola.

Maja Pålsson

Redan när Maja var sex år gammal bestämde hon sig för att hon skulle jobba med flygplan när hon blev stor. Drömjobbet har sedan länge varit att bli pilot, men nu överväger Maja att bli flygtekniker. Intresset för flygplan, och hur tekniken bakom fungerar, kom från början av en rädsla över att flyga.

Jag minns att vi reste till USA på semester med familjen, och jag tyckte det var läskigt att flyga. Jag tänkte att “om jag flyger planet själv så har jag ju kontroll över läget”

Hittade skolan genom sin pojkväns pappa

Maja går andra året på Flygteknikcenter Ljungbyhed som är en riksrekryterande utbildning med 66 elever i gymnasieskolan. Utbildningen är riktad mot de som vill arbeta med flygplan efter gymnasiet, och ger möjligheter att jobba runt om i hela världen. Maja blev tipsad om utbildningen av sin pojkväns pappa och går nu i en av klasserna där hon är en av tre tjejer. Under den praktiska tiden är undervisningen fylld med nya uppgifter och problem som ska lösas, och enligt Maja blir det inte en enda tråkig stund.  

Namn : Maja Pålsson

Bor : Häljarp utanför Landskrona

Född : Helsingborg

Program : Flygteknikutbildningen på Flygteknikcenter Ljungbyhed, åk. 2

TV-serie : Svenska Hollywoodfruar

Att gå på internat

För att börja på Flygteknikcenter Ljungbyhed så behövde Maja flytta hemifrån. Det var ett stort steg att flytta hemifrån och innan flytten var hon riktigt nervös. Maja bor idag på skolans internat och trivs bra, alla är som en familj. Hemlängtan gick över snabbt och hon har fått massor av nya vänner.

Det blir som en familj, alla årskullar blandas, någon etta pratar med någon trea. I grundskolan är det mer uppdelat klass mot klass

En “vanlig” skoldag

Ingen skoldag är den andra lik berättar Maja. Fyra dagar i veckan arbetar eleverna med teoretiska ämnen, både obligatoriska ämnen som svenska och engelska men de har även kurser som handlar om flygteknik. Dagarna de är på praktik är de ute i flyghangaren. Där får de arbeta med att utföra olika arbeten på flygplanen, som att byta däck eller inspektera motorernas inlopp.

Vi gör även lite andra jobb som att smörja komponenter i flygplanen som innebär att man måste upp på flygplanet vilket jag tycker är kul.

Praktik utomlands

Under sitt tredje år har eleverna praktik, antingen i Danmark, Tyskland, eller Sverige. Det är ens lärare som bestämmer var man hamnar och matchar elevens kunskaper med den plats som passar. Då får man praktisera i en hangar och meka med ett flygplan på en riktig flygplats. Maja vill till Färöarna, det gäller och arbeta hårt och visa framfötterna, det har jag gjort sedan dag ett berättar Maja. Det ger fördelar.   

Flygteknikcenter Ljungbyhed

Hur tror du att man ska göra för att få in fler tjejer till skolan/programmet?
Vi måste komma ut mer på sociala medier och till skolor. Höra fler tjejers upplevelser och historier om hur det är att gå på tekniklinjen som tjej.

Är du intresserad av att börja på samma gymnasium som Maja? 

 Läs mer Flygteknikcenter Ljungbyhed här! 

Senast uppdaterad: 30 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-04-13

Tjejer & Teknik

Framtiden är här, vare sig du vill jobba inom sjukvården, i näringslivet, som mekaniker eller inom utbildningssektorn så kommer du att behöva förlita dig på tekniska hjälpmedel i framtiden. Här kan du läsa mer om teknik och varför fler tjejer behövs i branschen!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-04-11

Tjejer & Teknik: Clara Ivarsson

Vi har träffat Clara Ivarsson som pluggar teknikprogrammet på Skanskagymnasiet. Hon berättar för oss om sitt gymnasieval, sin spännande praktik som arbetsledare för bygget av Hisingbron i Göteborg och framtiden inom byggbranschen!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-04-27

Tjejer & Teknik: Anna Jonsson

Vi har träffat Anna Jonsson som efter examen ifrån civilingenjörsprogrammet i Linköping idag jobbar som projektledare på Siemens mot den Thailändska marknaden. Läs mer om Annas studier, tid som trainee och hennes spänande vardag som projektledare för ett stort globalt företag här.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin