Flygteknikutbildning

Flygteknikutbildning

Arlandagymnasiet, i Märsta
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Studera flygteknik på Arlandagymnasiet!

Är du en person som är intresserad av teknik och drömmer om att arbeta med flygplan eller helikoptrar? På Arlandagymnasiet kan du läsa en yrkesförberedande utbildning till flygmekaniker och börja arbeta direkt efter gymnasiet.Som elev på flygteknikprogrammet

På Arlandagymnasiet har du valfrihet att läsa din flygteknikutbildning som skolförlagd eller lärlingsutbildning. Båda varianterna bedrivs i samarbete med Arlandagymnasiet och Aircraft Academy of Sweden på Arlanda flygplats. Arlandagymnasiets flygteknikutbildning är en rikstäckande utbildning i flygbranschens centrum. Som flygmekaniker och helikoptermekaniker lägger du grunden för en karriär inom den internationella flygbranschen. Den största delen av din utbildning genomförs på Arlanda flygplats.

Utbildningen förbereder dig för en karriär som flygmekaniker men också efter eftergymnasiala studier medicintekniker, pilot, flygtekniker, flygplansplåtslagare eller ingenjör.

Årskurs 1
Under första året läser du över vägande gymnasiegemensamma kurser inne på Arlandagymnasiet i kombination med undervisning på Aircraft Academy of Sweden (AAS). Du startar utbildningen med att lära dig Security and Safety, den viktiga grunden för dig så att du får vistas på flygplatsen. Du får därefter lära dig grunderna inom el och underhåll i AAS lokaler som ligger i direkt anslutning till SAS underhållshangarer. Detta gör att du på ett tidigt stadium bekantar dig med flygplatsområdet och får förståelse för yrket.

Årskurs 2
Andra året är du ute mestadels på AAS. Där fortsätter kurserna i flygteknik med instruktörerna på AAS. Du kommer under årskurs två också få praktisk undervisning både på skolan och på företag i flygbranschen. Du som väljer lärlingsutbildningen genomför vissa praktiska delar av kurserna ute på företagen med deras egna instruktörer och tekniker. Oavsett utbildnings varianten du har valt, växer du snabbt med uppgifterna och lär dig kulturen och hur allt funkar på flygplatsen.

Årskurs 3 Lärlingsutbildning
Du är nu klar med utbildnings modulerna och redo att utbildas vidare på ett företag. Det innebär att du under hela årskurs tre är ute på din lärlingsplats på ett företag i flygbranschen och följer ett av företagets skift och din handledare på arbetsplatsen. Samtidigt som du går som lärling under APL (arbetsplatsförlagd lärande), tillgodoräknas tiden du är ute till det certifikat som du måste erhålla för att kunna arbeta i flygunderhållsbranschen. Det är både kul och spännande att redan under årskurs tre få möjlighet att tillhöra ett företag i flygbranschen. Du som elev får redan då arbeta med flygplan eller helikoptrar som skall flyga efter avslutat arbete.

Årskurs 3 Skolförlagd med APL
Här sker fördjupning i dina kunskaper inför ditt framtida val; Studera vidare eller gå direkt ut i arbetslivet. I årskurs tre kommer teori undervisning blandas med praktik för att du ska få med dig så goda kunskaper och förmågor som möjligt in i ditt arbete- och/eller dina studier. Du får också möjlighet att läsa in de kurser som krävs för att du ska komma in på din högskole/universitetsutbildning. Kanske har du ett specialin tresse i struktur och komposit, flygplatsarbetare, pilot, flygledare eller annat som du vill fördjupa dina kunskaper inom. Möjligheterna är många, välkommen till Sveriges största arbetsplats.

Unik utbildning på Arlandagymnasiet

Flygteknikprogrammet på Arlandagymnasiet är unikt och den enda lärlingsutbildningen av detta slag i Sverige. Skolan har samarbete med flera olika flygbolag och följer flygsäkerhetsmyndighet EASA:s regelverk. Efter flygteknikprogrammet

Flygteknikprogrammet är en yrkesutbildning vilket innebär att du kommer att få en yrkesexamen efter studenten. Du kan få grundläggande behörighet till högskolan genom att välja till Svenska 2 och 3 på individuellt val.

Anmäl dig till våra informationskvällar på Arlandagymnasiets hemsida

Är du intresserad och vill veta mer om Flygteknikutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Märsta

Gymnasieexamen

Yrkesförberedande med möjlighet att läsa till en grundläggande högskolebehörighet. 

Ansökan

Ansök till Flygteknikutbildning

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Flygteknikutbildning så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Arlandagymnasiet
Vikingavägen 2
195 85 Märsta

Har du höga ambitioner och vill studera eller arbeta efter gymnasiet? På Arlandagymnasiet i Sigtuna finns duktiga och engagerade lärare som uppmuntrar dig att åstadkomma bättre resultat än du trodde var möjligt! Arlandagymnasiet ligger beläget i Kunskapens hus, som ligger...

Läs mer om Arlandagymnasiet och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Kul
05 apr 2023

Rolig med väldigt mycket fokus på hur vi som individer kan påverka flyget i framtiden

Sponsrad