Kurser på samhällsvetenskapsprogrammet

Så, du är intresserad av samhällsvetenskapsprogrammet? Då är det dags att kika lite närmare på programmets inriktningar!

Kille som läser bok i en soffa

En bred utbildning med många möjligheter efter gymnasiet – samhällsvetenskapsprogrammet ger dig tveklöst en bra grund att stå på inför framtiden. Du får förutsättningar för att studera vidare och en bättre förståelse för människor och samhälle, alltså mycket av det du ser runtomkring dig hela tiden. Eftersom det är ett brett program finns det såklart många olika möjliga yrken efter samhällsvetenskapsprogrammet

I den här artikeln går vi igenom vilka kurser som ingår i de tre olika inriktningarna och vad de innehåller. Du kan också se vad som skiljer de olika inriktningarna från varandra. 

Samhällsvetenskapsprogrammet har tre inriktningar: 

  • 🧠 Beteendevetenskap 
  • 📣 Medier, information och kommunikation 
  • 🌍 Samhällsvetenskap 

Oavsett vilken inriktning du väljer läser du de här kurserna på samhällsvetenskapsprogrammet: 

  • Engelska 5 och 6 
  • Historia 1b 
  • Idrott och hälsa 1 
  • Matematik 1b och 2b 
  • Naturkunskap 1b 
  • Religionskunskap 1 
  • Samhällskunskap 1b 
  • Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3 
  • Filosofi 1 
  • Moderna språk 
  • Psykologi 1 

Utöver det ingår också individuellt val 200 poäng, programfördjupning 300–400 poäng och gymnasiearbete 100 poäng. 

Hitta skolor med samhällsvetenskapsprogrammet 

Vilka kurser ingår i de olika inriktningarna? 

De olika inriktningarna ger fördjupad kunskap inom olika samhällsvetenskapliga områden. Här kommer en kort beskrivning av kurserna du läser på varje inriktning. 

Kurser inom beteendevetenskap 

Beteendevetenskap handlar mycket om att förstå hur människor fungerar. Den här inriktningen passar dig som vill lära dig mer om varför vi beter oss som vi gör – både som individer, i grupp och som samhälle. 

🧠 Ledarskap och organisation (100 p) 

Det här ämnet grundar sig på en blandning mellan företagsekonomi, psykologi, sociologi och pedagogik. Här lär du dig mer om organisationsformer, organisationskulturer, ledarstilar och ledarroller. 

🧠 Kommunikation (100 p) 

En kurs inom ämnet pedagogik som riktar in sig på bland annat mänsklig kommunikation, samtal, konflikthantering, medier, källkritik och informationsteknik. 

🧠 Psykologi 2a (50 p) 

Fortsättning på psykologi 1. Här läser du om hur du kan använda psykologi i praktiken och får lära dig mer om till exempel personlighetspsykologi, utvecklingspsykologi, klinisk psykologi, psykisk ohälsa och hur den kan behandlas. Den här kursen läser du också inom inriktningen medier, information och kommunikation

🧠 Samhällskunskap 2 (100 p) 

Fortsättning på kursen samhällskunskap 1b. Du läser om bland annat nationalekonomi, politik, samhällsfrågor och får lära dig mer om källkritik och olika typer av muntliga och skriftliga presentationer. Den här kursen läser du också inom inriktningen samhällsvetenskap

🧠 Sociologi (100 p) 

Sociologi handlar om relationen mellan människan och samhället. Här lär du dig om saker som hur samhällen skapas, hur sociala strukturer och normer fungerar och innebörden av bland annat jämställdhet, källkritik och aktuella sociala frågor. 

Hitta skolor med inriktningen beteendevetenskap 

Kurser inom medier, information och kommunikation 

Inriktningen medier, information och kommunikation passar dig som är lite extra intresserad av journalistik, reklam och marknadsföring. Här får du dyka ner i mediernas värld och lära dig om hur information når och påverkar människor på olika sätt. 

📣 Journalistik, reklam och information 1 (100 p) 

En kurs inom ämnet mediekommunikation. Du lär dig om teorier och metoder inom kommunikationsvetenskap, hur du analyserar budskap, söker information via olika källor och kanaler, hur journalistik, information och reklam fungerar och hur lagar och regler ser ut för marknadsföring, press och reklam. 

📣 Medieproduktion 1 (100 p) 

Medieproduktion handlar om att skapa innehåll. Du kan till exempel få skriva text, fota, filma och redigera innehåll till olika medier. Du får också lära dig om bland annat hur olika roller inom medieproduktion fungerar och hur man analyserar olika målgrupper. Den här kursen är både praktisk och teoretisk. 

📣 Medier, samhälle och kommunikation 1 (100 p) 

Här får du läsa om hur olika medier kom till, hur de har utvecklats hittills och hur de utvecklas just nu. Du får också lära dig om till exempel masskommunikation genom olika medier och hur olika lagar och regler för kommunikation ser ut. 

📣 Psykologi 2a (50 p) 

Fortsättning på psykologi 1. Här läser du om hur du kan använda psykologi i praktiken och får lära dig mer om till exempel personlighetspsykologi, utvecklingspsykologi, klinisk psykologi, psykisk ohälsa och behandlingsalternativ. Den här kursen läser du också inom inriktningen beteendevetenskap

Hitta skolor med inriktningen medier, information och kommunikation 

Kurser inom samhällsvetenskap 

Inriktningen samhällsvetenskap passar dig som vill lära dig mer om just samhällen – hur de fungerar och hur de har skapats. På den här inriktningen läser du om ämnen som har stor påverkan på hur samhällen formas till exempel geografi, historia, religion, politik och nationalekonomi. 

🌍 Geografi 1 (100 p) 

Geografi är både samhälls- och naturvetenskapligt eftersom det handlar om både människan och naturen. Du lär dig om olika samhällen, människors livsvillkor, natur och miljö. I kursen läser du bland annat om naturgeografi, naturresurser, befolkning och urbanisering, globalisering och klimatförändringar. 

🌍 Historia 2a (100 p) 

Fortsättning på kursen historia 1b. Här får du fördjupa dig i hur historia har påverkar individer, grupper och samhällen. Du läser också om till exempel hur man tolkar historiska källor och hur historia används inom kulturformer som musik, litteratur och film. 

🌍 Religionskunskap 2 (50 p) 

Fortsättning på kursen religionskunskap 1. Du lär dig mer om bland annat nyreligiösa rörelser, hur individer tolkar religion och religionens betydelse för människors identitet. Du får också undersöka hur relationen mellan religion och vetenskap kan se ut. 

🌍 Samhällskunskap 2 (100 p) 

Fortsättning på kursen samhällskunskap 1b. Här får du fördjupa dig i nationalekonomi och olika teorier som liberalism och marxism. Du får också fördjupa dig i bland annat politik, källkritik och olika typer av muntliga och skriftliga presentationer. Den här kursen läser du också inom inriktningen beteendevetenskap

🌍 Samhällskunskap 3 (100 p) 

Fortsättning på kursen samhällskunskap 2. Den här kursen ger dig ännu mer fördjupning. Här läser du om vetenskapsteori, globalisering och demokrati. Du lär dig om olika samhällsvetenskapliga begrepp och teorier som du kan använda för att förstå mer komplicerande samhällsfrågor. 

Hitta skolor med inriktningen samhällsvetenskap 

Behörighet efter samhällsvetenskapsprogrammet 

Samhällsvetenskapsprogrammet ger grundläggande behörighet till högskola och universitet. Utöver det kan du behöva läsa specifika kurser för att få särskild behörighet till olika högskoleprogram. 

Kurser som ger särskild behörighet på samhällsvetenskapsprogrammet, oavsett vilken inriktning du väljer, är bland annat: 

  • Samhällskunskap 1b 
  • Matematik 2b 
  • Historia 1b 

Särskild behörighet skiljer sig mellan olika högskoleprogram. Därför är det bra att kolla upp vad som krävs för just det högskoleprogram du är intresserad av, och om det ingår i gymnasieprogrammet du tänkt välja. 

💡 Behörighetskarta för särskild behörighet 

Rörigt att hålla koll på vad som gäller? I behörighetskartan kan du se: 

  • Särskild behörighet för 47 olika högskoleutbildningar. 
  • Vilka gymnasieprogram ger särskild behörighet till vilka högskoleprogram. 
  • Om du behöver lägga till kurser – och i så fall vilka. 

Ladda ner behörighetskartan här

Källa: Skolverket 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på gymnasium.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt gymnasieutbildning. Med en stor passion för utbildning skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om extra stöd, yrkesmöjligheter, studievägledning och andra gymnasierelaterade ämnen på gymnasium.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Gymnasievalsrapporten. Denice bor och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Efter att ha studerat humanistiska programmet med inriktning språk på Hagagymnasiet i Borlänge studerade hon humaniora vid Uppsala universitet. Hon har en masterexamen i retorik och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton, USA. Hennes favoritämnen i gymnasiet var moderna språk och latin. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på gymnasium.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt gymnasieutbildning. Med en stor passion för utbildning skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om extra stöd, yrkesmöjligheter, studievägledning och andra gymnasierelaterade ämnen på gymnasium.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Gymnasievalsrapporten. Denice bor och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Efter att ha studerat humanistiska programmet med inriktning språk på Hagagymnasiet i Borlänge studerade hon humaniora vid Uppsala universitet. Hon har en masterexamen i retorik och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton, USA. Hennes favoritämnen i gymnasiet var moderna språk och latin.

Annonser