Visa gymnasium.se som: Mobil

Försäljnings- och serviceprogrammet (FS)

Vill du jobba inom handel, administration eller kommunikation? På försäljnings- och serviceprogrammet får du kunskaper inom affärsutveckling, företagande och försäljning. När du läser programmet får du en utbildning som leder till en yrkesexamen och gör dig redo för arbetslivet direkt efter studenten.

När du går försäljnings- och serviceprogrammet får du lära dig om försäljning, logistik, marknadsföring och kundservice. Du får även administrativa kunskaper inom personal- och ekonomifrågor. På handels och administrationsprogrammet är undervisningen både teoretisk och praktisk, och eftersom programmet är ett yrkesprogram innehåller utbildningen APL (arbetsplatsförlagt lärande) i minst 15 veckor. När du gör din APL får du omsätta dina teoretiska kunskaper praktiskt – på en riktig arbetsplats. Försäljnings- och serviceprogrammet passar dig som vill jobba med handel, administration och kommunikation.

Se alla skolor som har försäljnings- och serviceprogrammet här


Det här får du lära dig på försäljnings- och serviceprogrammet

På försäljnings- och serviceprogrammet får du läsa kurser inom entreprenörskap, försäljning, kundservice, handel samt information och kommunikation. Du får lära dig hur du driver ett eget företag och får kunskap om olika produkter, branscher och affärsutveckling.

På försäljnings- och serviceprogrammet får du träna på att möta människor och utveckla relationen med affärskontakter och medarbetare. Genom att välja en kurser inom programfördjupningen kan du specialisera dig inom det område som du är mest intresserad av. Vilka kurser du väljer att läsa avgör också vilket yrke du kan jobba med efter att du gått programmet.

Förändringar av programmet 1 juli 2022

Skolverket har beslutat att förändra försäljnings- och serviceprogrammet (tidigare kallat handels- och administrationsprogrammet) från läsåret 2022/23. Från och med 1 juli 2022 kommer programmet inte ha några inriktningar och byter namn till försäljnings- och serviceprogrammet. Du som påbörjat programmet innan förändringen får möjlighet att välja om du vill gå resten av din utbildning antingen enligt det gamla eller det nya upplägget.


Inriktningar på programmet

Det finns inga inriktningar på försäljnings- och serviceprogrammet, du har däremot möjlighet att specialisera dig genom olika programfördjupningar. Olika gymnasium kan ha olika fördjupningskurser. Utbildningen gör dig redo för fortsatta studier på yrkeshögskola. Vill du plugga vidare på högskola eller universitet efter gymnasiet behöver du lägga till kurser som ger dig högskolebehörighet. Prata med din studievägledare för att få reda på vilka kurser just du behöver lägga till.

Så blir du behörig till försäljnings- och serviceprogrammet

För att kunna söka till försäljnings- och serviceprogrammet behöver du godkända betyg i:

 • Svenska eller svenska som andraspråk
 • Matematik
 • Engelska
 • Minst fem andra ämnen


Vad kan man bli efter försäljnings- och serviceprogrammet?

Försäljnings- och serviceprogrammet är ett yrkesförberedande program och efter att du gått programmet kan du börja jobba inom yrken som markandsassistent, butikssäljare och inköpsassistent. Du kan även välja att studera vidare på yrkeshögskola. Här kan du läsa mer om vilka yrken du kan jobba med eller vidareutbilda dig till efter programmet! Låter försäljnings- och serviceprogrammet som något för dig?

Läs mer och hitta din gymnasieskola här

Programstruktur på försäljnings- och serviceprogrammet (HA)

Gymnasiegemensamma ämnen
600 p

 • Engelska 5 100 p
 • Historia 1a1 50 p 
 • Idrott och hälsa 1 100 p
 • Matematik 1a 100 p
 • Naturkunskap 1a1 50 p
 • Religionskunskap 1 50 p
 • Samhällskunskap 1a1 50 p
 • Svenska 1 /Svenska som andraspråk 1 100 p

 • Gymnasiearbete 100 p
 • Individuellt val 200 p

 • Programfördjupning 700 p

Programgemensamma karaktärsämnen 400 p

 • Entreprenörskap 100 p
 • Personlig försäljning 1 100 p
 • Servicekunskap 1 100 p
 • Praktisk marknadsföring 1 100 p
 • Affärsutveckling och ledarskap 100 p
 • Branschkunskap inom handel 100 p
 • Handel och hållbar utveckling 100 p
 • Information och kommunikation 1 100 p
  Inköp 1 100 p


Källa: Skolverket

Senast uppdaterad: 03 mar 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-05-12

Tidsplan för gymnasievalet 2022

Tidsplanen för gymnasievalet ser ungefär likadan ut var du än bor i Sverige, men de specifika datumen skiljer sig lite åt beroende på i vilken kommun/vilket län du bor i. Vi på gymnasium.se har därför samlat datumen för 2022 års gymnasieval, preliminär antagning, omval och slutlig antagning för hela Sverige på denna sida. Saknas någon ort/kommun i listan? Kontakta oss här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-01-07

Inför gymnasievalet

Har du en dröm om vad du vill arbeta med i framtiden? Har du ett intresse som du verkligen brinner för? Eller vill du hålla så många dörrar öppna som möjligt, så att du kan bestämma dig lite senare? Det viktiga är att du tänker på vad du själv skulle vilja göra med din framtid och inte lyssnar för mycket på familj och vänner. Det är du som ska trivas och ha kul med det du gör!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-28

Gymnasiebehörighet

För att få gå ett nationellt program i gymnasieskolan krävs att du har slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning, inte redan har genomgått en gymnasieutbildning och att du påbörjar utbildningen senast det första kalenderhalvåret då du fyller 20 år. För asylsökande ungdomar måste utbildningen påbörjas innan de fyllt 18 år.  För behörighet till en så kallad särskild variant ...
Läs mer
Öppet hus-kalender
maj 2022
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Tips för gymnasievalet