Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Försäljnings- och serviceprogrammet (FS)

Vill du jobba inom handel, administration eller kommunikation? På försäljnings- och serviceprogrammet får du kunskaper inom affärsutveckling, företagande och försäljning. När du läser programmet får du en utbildning som leder till en yrkesexamen och gör dig redo för arbetslivet direkt efter studenten.

När du går försäljnings- och serviceprogrammet får du lära dig om försäljning, logistik, marknadsföring och kundservice. Du får även administrativa kunskaper inom personal- och ekonomifrågor. På försäljnings- och serviceprogrammet är undervisningen både teoretisk och praktisk, och eftersom programmet är ett yrkesprogram innehåller utbildningen APL (arbetsplatsförlagt lärande) i minst 15 veckor. När du gör din APL får du omsätta dina teoretiska kunskaper praktiskt – på en riktig arbetsplats. Försäljnings- och serviceprogrammet passar dig som vill jobba med handel, administration och kommunikation.

Se alla skolor som har försäljnings- och serviceprogrammet här


Det här får du lära dig på försäljnings- och serviceprogrammet

På försäljnings- och serviceprogrammet får du läsa kurser inom entreprenörskap, försäljning, kundservice, handel samt information och kommunikation. Du får lära dig hur du driver ett eget företag och får kunskap om olika produkter, branscher och affärsutveckling.

På försäljnings- och serviceprogrammet får du träna på att möta människor och utveckla relationen med affärskontakter och medarbetare. Genom att välja kurser inom programfördjupningen kan du specialisera dig inom det område som du är mest intresserad av. Vilka kurser du väljer att läsa avgör också vilket yrke du kan jobba med efter att du gått programmet.

Förändringar av programmet 1 juli 2022

Skolverket har beslutat att förändra försäljnings- och serviceprogrammet (tidigare kallat handels- och administrationsprogrammet) från läsåret 2022/23. Från och med 1 juli 2022 kommer programmet inte ha några inriktningar och byter namn till försäljnings- och serviceprogrammet. Du som påbörjat programmet innan förändringen får möjlighet att välja om du vill gå resten av din utbildning antingen enligt det gamla eller det nya upplägget.


Inriktningar på programmet

Det finns inga inriktningar på försäljnings- och serviceprogrammet, du har däremot möjlighet att specialisera dig genom olika programfördjupningar. Olika gymnasium kan ha olika fördjupningskurser. Utbildningen gör dig redo för fortsatta studier på yrkeshögskola och universitet.

Så blir du behörig till försäljnings- och serviceprogrammet

För att kunna söka till försäljnings- och serviceprogrammet behöver du godkända betyg i:

 • Svenska eller svenska som andraspråk
 • Matematik
 • Engelska
 • Minst fem andra ämnen


Vad kan man bli efter försäljnings- och serviceprogrammet?

Försäljnings- och serviceprogrammet är ett yrkesförberedande program och efter att du gått programmet kan du börja jobba inom yrken som markandsassistent, butikssäljare och inköpsassistent. Från och med höstterminen 2023 kommer alla yrkesprogram att ge högskolebehörighet, det innebär att du kan studera vidare på både yrkeshögskola och universitet efter programmet. Här kan du läsa mer om vilka yrken du kan jobba med eller vidareutbilda dig till efter programmet! Låter försäljnings- och serviceprogrammet som något för dig?

Läs mer och hitta din gymnasieskola här

Programstruktur på försäljnings- och serviceprogrammet (FS)

Gymnasiegemensamma ämnen
600 p

 • Engelska 5 100 p
 • Historia 1a1 50 p 
 • Idrott och hälsa 1 100 p
 • Matematik 1a 100 p
 • Naturkunskap 1a1 50 p
 • Religionskunskap 1 50 p
 • Samhällskunskap 1a1 50 p
 • Svenska 1 /Svenska som andraspråk 1 100 p

 • Gymnasiearbete 100 p
 • Individuellt val 200 p

 • Programfördjupning 700 p

Programgemensamma karaktärsämnen 400 p

 • Entreprenörskap 100 p
 • Personlig försäljning 1 100 p
 • Servicekunskap 1 100 p
 • Praktisk marknadsföring 1 100 p
 • Affärsutveckling och ledarskap 100 p
 • Branschkunskap inom handel 100 p
 • Handel och hållbar utveckling 100 p
 • Information och kommunikation 1 100 p
  Inköp 1 100 p

Vanliga frågor om försäljnings- och serviceprogrammet

Kan jag plugga vidare efter försäljnings- och serviceprogrammet?

Från och med höstterminen 2023 kommer alla yrkesprogram att ge högskolebehörighet, det innebär att du kan studera vidare på både yrkeshögskola och universitet efter programmet.


Källa: Skolverket

Senast uppdaterad: 20 jun 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-06-14

Bygg och anläggningsprogrammet (BA)

Vill du jobba inom byggbranschen som golvläggare, murare eller väg- och anläggningsarbetare? Då passar bygg- och anläggningsprogrammet dig! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-28

Gymnasiebetyg A-F

Från och med höstterminen 2011 gäller ett nytt betygssystem i Sverige. De nya betygskriterierna är nu mycket tydligare och eleverna kommer att allt oftare kunna följa upp hur det går för dem. Även föräldrar har möjlighet att ta del av sina barns gymnasiebetyg. I varje ämnes kursplan har Skolverket formulerat ett tydligt syfte samt en beskrivning av hur ämnet bidrar till elevens utbildning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-14

Så kan du göra ditt yrkesprogram högskoleförberedande

Vill du läsa ett yrkesprogram på gymnasiet, men önskar ändå kunna läsa vidare på högskola efter studenten? Här reder vi ut vad som krävs för att få högskolebehörighet på ett yrkesprogram! 

Läs mer
Öppet hus-kalender
september 2022
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Tips för gymnasievalet