Visa gymnasium.se som: Mobil
Servering av plockmat med bricka

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Vill du jobba med mat, dryck eller servering? På restaurang- och livsmedelsprogrammet kretsar utbildningen kring måltiden. Du lär dig om såväl matlagning och bakning som service och företagande. Programmet är ett bra val för dig som vill jobba inom restaurang eller i butik efter gymnasiet.

Genom att gå restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en yrkesexamen och kan börja jobba direkt efter gymnasiet eller utbilda dig vidare på en yrkeshögskola. På programmet ingår minst 15 veckor APL, arbetsplatsförlagt lärande, där du får prova på att vara ute på en arbetsplats. Om du vill ha mycket praktik under din gymnasieutbildning kan du även gå restaurang- och livsmedelsprogrammet som lärlingsutbildning. Då får du samma yrkesexamen, men halva utbildningen består av APL. Om du istället vill studera vidare på högskola eller universitet efter gymnasiet kan du alltid lägga till kurser för att få högskolebehörighet. 

Se alla skolor som har restaurang- och livsmedelsprogrammet här

Det här får du lära dig på restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram där du lär dig hantverket inom professionell matlagning, bakning och servering, både genom traditionella och moderna metoder. Programmet ger en helhetsförståelse kring restaurang- och livsmedelsbranschen. Du får kunskap om produktionskedjan, där bland annat djurhållning, odling och transport ingår. Du lär dig om planering, organisation och ekonomi, arbetsmiljö och hygien samt näringslära och hantering av olika livsmedel. Dessutom får du utveckla dina förmågor inom service och kommunikation.

Inriktningar på programmet

Det finns två inriktningar på restaurang- och livsmedelsprogrammet: bageri och konditori eller kök och servering.

Bageri och konditori

På den här inriktningen får du lära dig mer om bageri och konditori. Du får lära dig om hantverket för att kunna jobba både på liten och stor skala. Inriktningen bageri och konditori på restaurang och livsmedelsprogrammet kan leda till yrken som bagare eller konditor.

Kök och servering

Inriktningen kök och servering ger dig kunskap om matlagning i restaurang, servering och arbete i bar. Kök och servering är ett bra val för dig om du vill jobba som till exempel kock, servitris eller servitör.

Så blir du behörig till restaurang- och livsmedelsprogrammet

För att kunna söka till restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du godkända betyg i:

  • Svenska eller svenska som andraspråk
  • Matematik
  • Engelska
  • Minst fem andra ämnen

Vad kan man bli efter restaurang- och livsmedelsprogrammet?

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram, vilket innebär att du är redo för arbetslivet direkt efter gymnasiet. Du kan jobba som till exempel servitör eller servitris, bartender, konditor eller bagare. Här kan du läsa mer om vilka yrken du kan bli efter restaurang- och livsmedelsprogrammet. Låter det här som en gymnasieutbildning för dig?

Läs mer och hitta din gymnasieskola här

Poängplan för restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Gymnasiegemensamma ämnen
600 p

  • Engelska 5 100 p
  • Historia 1a1 50 p
  • Idrott och hälsa 1 100 p
  • Matematik 1a 100 p
  • Naturkunskap 1a1 50 p
  • Religionskunskap 1 50 p
  • Samhällskunskap 1a1 50 p
  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 100 p

Programgemensamma ämnen 400 p

  • Hygien 100 p
  • Livsmedels- och näringskunskap 1 100 p
  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 p
  • Service och bemötande 1 100 p

Inriktningar 300 p

Bageri och konditori

  • Bageri 1 100 p
  • Choklad och konfektyr 100 p
  • Konditori 1 100 p

Kök och servering

  • Mat och dryck i kombination 100
  • Matlagning 1 100
  • Servering 1 100

  • Gymnasiearbete 100 p

  • Individuellt val 200 p

  • Programfördjupning 900 p 

Källa: Skolverket

Senast uppdaterad: 09 jul 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-08-13

Friskola

En gymnasiefriskola är en skola som inte har kommunen, landstinget eller staten som huvudman eller ägare. Det finns friskolor för både gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Ibland kan en skola drivas genom ett samarbete mellan föräldrar och personal, men behöver inte därför vara en friskola om kommunen fortfarande är huvudman för utbildningen. För att bedriva en gymnasiefriskola måste Skolinspekti ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-14

Teknikprogrammet (TE)

Har du ett intresse för teknik och vill lära dig mer om teknikutveckling? Då ska du välja teknikprogrammet! Läs mer om programmet här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-14

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Vill du läsa ett praktiskt program på gymnasiet, där du kan börja jobba direkt efter examen? Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram som inriktar sig mot dig som vill jobba som exempelvis bilmekaniker, yrkesförare eller transportplanerare.

Läs mer
Öppet hus-kalender
september 2021
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Tips för gymnasievalet