Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Visar 1-20 av 135 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
 • = Riksintag
Visar 1-20 av 135 träffar
1
2
3
4
...
7

Gymnasieutbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett program som förbereder dig inför arbete i restaurang, bageri och med färskvaror. Programmet handlar om beredning, tillagning, hantering, servering och försäljning av mat. Det passar därför dig som har ett stort intresse för producering och hantering av livsmedel. Här får du stor nytta av din kreativitet! Den industriella delen av livsmedelshantering ingår i stället på Industritekniska programmet.

Vill du skapa god mat, vackra bakelser och utsökta delikatesser?

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du vara med och skapa fantastiska matupplevelser oavsett vilket yrke inom restaurang- och livsmedelsbranschen du väljer. Du lär dig både moderna och traditionella sätt att hantera och bereda mat. Gymnasieutbildningen ger dig en allsidig kunskap om mat, med allt från tillredning till servering. Du får bland annat kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du får också lära dig om ekonomi, entreprenörskap, att skapa skyltar och planera exponering.

Lär dig god service och samarbete

När du arbetar inom restaurang- och livsmedelsbranschen krävs det ofta att du arbetar väldigt nära dina kunder. Därför lär du dig på Restaurang- och livsmedelsprogrammet att bemöta kunder på ett bra och snyggt sätt. Arbete inom restaurang- och livsmedelsbranschen kräver även goda kunskaper i samarbete med människor i olika åldrar och med olika bakgrund och kunskaper. Genom din utbildning blir du bra på att samarbeta eftersom du får jobba mycket i grupp. Samtidigt får du ta egna initiativ, vara lyhörd och självständig. Du får dessutom lära dig att använda de ord och termer som yrket kräver.

Entreprenörskap på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Det finns många typer av företag som jobbar inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Vissa av företagen är större kedjor och andra är små egenföretagare. För att full ut förstå företagen du kommer att arbeta i ingår ämnen om entreprenörskap, företagande och försäljning, miljöpåverkan och etiska frågor i din gymnasieutbildning.

APL på restaurang och livsmedelsprogrammet

På restaurang- och livsmedelsprogrammet ingår APL, arbetsplatsförlagt lärande. APL brukar också kallas för praktik. På din APL får du testa på hur det är att arbeta ute på ett företag och vilka krav som kommer att ställas på dig när du tagit din examen och kommit ut i arbetslivet. Din APL hjälper dig även att skapa viktiga kontakter till dess att du ska söka jobb efter examen.

Inriktningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Det finns två inriktningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet: Bageri & konditori och Kök & servering

Bageri & konditori

När du har läst inriktningen Bageri & konditori kan du arbeta som bagare eller konditor på större eller mindre bagerier och konditorier. Här får du arbeta mycket praktiskt med att bland annat baka bröd, tårtor, bakelser med mera. Denna inriktning är alltså mer hantverksmässigt lagd och att ha känsla för form, smak och färg är viktigt.

Kök & servering

När du väljer inriktning Kök & servering lär du dig om matlagning, servering och arbete i bar hos både offentliga och privata verksamheter. Du kan till exempel bli kock, kallskänka, servitris eller servitör. Denna utbildning är ett perfekt hopkok av planering och förberedelser men är också konstnärligt och kreativt.

Efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en grundläggande utbildning för att kunna arbeta på inom restaurang, bageri, charkuteri eller med delikatess och catering. Från och med hösten 2023 kommer programmet att ge högskolebehörighet vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet. Du kan även välja bort de kurser som ger högskolebehörighet om du hellre vill jobba direkt efter gymnasiet. För särskild behörighet till högskola eller universitet behöver du läsa specifika kurser. Prata med din SYV för att ta reda på om du behöver läsa några extra kurser får att nå ditt drömjobb.

Arbetslivet efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vad kan man bli efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet? Efter du tagit din examen på programmet kan du välja att jobba direkt eller plugga vidare. Exempel på vad man kan arbeta med efter programmet är servitör, bartender, kock eller konditor. Vill du veta mer om jobbmöjligheterna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet så får du gärna kika in på vår yrkesguide här.

Läs mer och hitta din gymnasieskola här

För att vara behörig till restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du godkända betyg i:

 • Svenska eller svenska som andraspråk
 • Matematik
 • Engelska
 • Minst fem andra ämnen

Poängplan för restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen
900 p

 • Engelska 5 100 p
 • Engelska 6 100 p
 • Historia 1a1 50 p
 • Idrott och hälsa 1 100 p
 • Matematik 1a 100 p
 • Naturkunskap 1a1 50 p
 • Religionskunskap 1 50 p
 • Samhällskunskap 1a1 50 p
 • Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 100 p
  Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 100 p
 • Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3 100 p

Programgemensamma ämnen 400 p

 • Hygien 100 p
 • Livsmedels- och näringskunskap 1 100 p
 • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 p
 • Service och bemötande 1 100 p

Inriktningar 300 p

Bageri och konditori

 • Bageri 1 100 p
 • Choklad och konfektyr 100 p
 • Konditori 1 100 p

Kök och servering

 • Mat och dryck i kombination 100
 • Matlagning 1 100
 • Servering 1 100

 • Gymnasiearbete 100 p

 • Individuellt val 200 p

 • Programfördjupning 900 p 

Källa: Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
En bra helhet på Hampnäs gymnasium!
Hampnäs Gymnasium

Fabian läser sitt tredje och sista år på Hampnäs Gymnasium. Han trivs bra med att skola och boende är på en och samma plats. Läs mer om Fabians upplevelse av skolan här! 

Läs mer
Smilla på Restaurang- och livsme...

Hej, mitt namn är Smilla. Jag går åk 1 och just nu gör jag APL på Usine vid Medborgarplatsen. Läs mer om varför jag valde att studera på Praktiska gymnasiet Stockholm Bromma.

Läs mer
Tomas berättar om sin resa på Så...

I det här reportaget träffar du Tomas som berättar hur det är att läsa Barn- och fritidsprogrammet med pedagogisk inriktning.

Sågbäcksgymnasiet
“Jag har verkligen hittat rätt”
Internationella Hotell- och Restaurangskolan

Simon är 15 år och pluggar restaurang med inriktning kök på Internationella hotell- och restaurangskolan. Det bästa med utbildningen är att få laga mat, och all typ av mat. 

Läs mer
Hotell och turism på IHR
Internationella Hotell- och Restaurangskolan

Ida är 17 år gammal och läser hotell- och turismprogrammet på IHR. Hon brinner för bra service och trivs bra på skolan. Hon har precis avslutat sin första APL.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information