Visa gymnasium.se som: Mobil
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 65 träffar

Gymnasieutbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande program som förbereder dig inför arbete i restaurang, bageri och med färskvaror. Programmet handlar om beredning, tillagning, hantering, servering och försäljning av mat. Den industriella delen av livsmedelshantering ingår istället på Industritekniska programmet. Här får du därför stor nytta av din kreativitet!

Vill du skapa god mat, vackra bakelser och utsökta delikatesser?

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du vara med och skapa fantastiska matupplevelser oavsett vilket yrke inom restaurang och livsmedelsbranschen du väljer. Du lär dig både moderna och traditionella sätt att hantera och bereda mat. Gymnasieutbildningen ger dig en allsidig kunskap om mat, med allt från tillredning till servering.  Du får bland annat kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering, men också skriva skyltar och planera exponering.

Lär dig god service och samarbete

När du arbetar inom restaurang- och livsmedelsbranschen krävs det ofta att du arbetar väldigt nära dina kunder. Därför lär du dig på Restaurang- och livsmedelsprogrammet att bemöta kunder på ett bra sätt. Arbete inom restaurang- och livsmedelsbranschen kräver även goda kunskaper i samarbete med människor i olika åldrar och med olika bakgrund och kunskaper. Genom din utbildning blir du bra på att samarbeta samtidigt som du får ta initiativ, vara lyhörd och självständig. Du får dessutom lära dig att använda de ord och termer som yrket kräver.

Entreprenörskap på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Det finns många typer av företag som jobbar inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Vissa är företag är större kedjor och andra är små egenföretagare. För att kunna förstå företagen du kommer att få arbeta i ingår ämnen om entreprenörskap, företagande och försäljning, miljöpåverkan och etiska frågor i din gymnasieutbildning.

APL på restaurang och livsmedelsprogrammet

Eftersom restaurang- och livsmedelsprogrammet är en yrkesförberedande gymnasieutbildning ingår APL, arbetsplatsförlagt lärande. APL brukar också kallas för praktik. På din APL får du testa på hur det är att arbeta ute på ett företag och vilka krav det kommer att ställa på dig när du tagit din examen och börjat arbeta. Din APL hjälper dig även att skapa viktiga kontakter till dess att du ska söka jobb efter examen.

Inriktningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Det finns två inriktningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet: Bageri & konditori och Kök & servering

Bageri & konditori

När du har läst inriktningen Bageri & konditori kan du arbeta som bagare eller konditor på större eller mindre bageri och konditorier. Här får du arbeta mycket praktiskt med att baka bröd, bakelser med mera.

Kök & servering

När du väljer inriktning Kök & servering lär du dig om matlagning, servering och bararbete i både offentliga och privata verksamheter. Du kan till exempel bli kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en grundläggande utbildning för att kunna arbeta på en restaurang, bageri, charkuteri eller med delikatess och catering. Du har möjlighet att få grundläggande behörighet till högskolan på gymnasieutbildningen. Du behöver då välja att läsa de kurser i svenska och engelska som behövs för detta. För särskild behörighet till högskola eller universitet behöver du läsa specifika kurser. Prata med din SYV för att ta reda på om du behöver läsa några extra kurser får att nå ditt drömjobb.

Läs mer och hitta din gymnasieskola här

För att vara behörig till restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du godkända betyg i:

  • Svenska eller svenska som andraspråk
  • Matematik
  • Engelska
  • Minst fem andra ämnen

Poängplan för restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen
600 p

  • Engelska 5 100 p
  • Historia 1a1 50 p
  • Idrott och hälsa 1 100 p
  • Matematik 1a 100 p
  • Naturkunskap 1a1 50 p
  • Religionskunskap 1 50 p
  • Samhällskunskap 1a1 50 p
  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 100 p

Programgemensamma ämnen 400 p

  • Hygien 100 p
  • Livsmedels- och näringskunskap 1 100 p
  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 p
  • Service och bemötande 1 100 p

Inriktningar 300 p

Bageri och konditori

  • Bageri 1 100 p
  • Choklad och konfektyr 100 p
  • Konditori 1 100 p

Kök och servering

  • Mat och dryck i kombination 100
  • Matlagning 1 100
  • Servering 1 100

  • Gymnasiearbete 100 p

  • Individuellt val 200 p

  • Programfördjupning 900 p 

Källa: Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
Hotell och turism på IHR
Internationella Hotell- och Restaurangskolan

Ida är 17 år gammal och läser hotell- och turismprogrammet på IHR. Hon brinner för bra service och trivs bra på skolan. Hon har precis avslutat sin första APL.

Läs mer
Andreas pluggar till kock
Mora Gymnasium

Andreas Spännar är 18 år och går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Där läser han till kock!

Läs mer
Sally Holmgren om Restaurang och...

Sally Holmgren går första året på Restaurang och livsmedel på Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik.

Läs mer
En bra helhet på Hampnäs gymnasium!
Hampnäs Gymnasium

Fabian läser sitt tredje och sista år på Hampnäs Gymnasium. Han trivs bra med att skola och boende är på en och samma plats. Läs mer om Fabians upplevelse av skolan här! 

Läs mer
Pontus går El- och energiprogram...
Praktiska gymnasiet Borås

Pontus blev tipsad om Praktiska gymnasiet av sina vänner. Nu går han inriktningen Elteknik på El- och energiprogrammet.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information