Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

  • = Riksintag
Visar 1-20 av 141 träffar

Gymnasieutbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande program som förbereder dig inför arbete i restaurang, bageri och med färskvaror. Programmet handlar om beredning, tillagning, hantering, servering och försäljning av mat. Den industriella delen av livsmedelshantering ingår istället på Industritekniska programmet. Här får du därför stor nytta av din kreativitet!

Vill du skapa god mat, vackra bakelser och utsökta delikatesser?

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du vara med och skapa fantastiska matupplevelser oavsett vilket yrke inom restaurang och livsmedelsbranschen du väljer. Du lär dig både moderna och traditionella sätt att hantera och bereda mat. Gymnasieutbildningen ger dig en allsidig kunskap om mat, med allt från tillredning till servering.  Du får bland annat kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering, men också skriva skyltar och planera exponering.

Lär dig god service och samarbete

När du arbetar inom restaurang- och livsmedelsbranschen krävs det ofta att du arbetar väldigt nära dina kunder. Därför lär du dig på Restaurang- och livsmedelsprogrammet att bemöta kunder på ett bra sätt. Arbete inom restaurang- och livsmedelsbranschen kräver även goda kunskaper i samarbete med människor i olika åldrar och med olika bakgrund och kunskaper. Genom din utbildning blir du bra på att samarbeta samtidigt som du får ta initiativ, vara lyhörd och självständig. Du får dessutom lära dig att använda de ord och termer som yrket kräver.

Entreprenörskap på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Det finns många typer av företag som jobbar inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Vissa är företag är större kedjor och andra är små egenföretagare. För att kunna förstå företagen du kommer att få arbeta i ingår ämnen om entreprenörskap, företagande och försäljning, miljöpåverkan och etiska frågor i din gymnasieutbildning.

APL på restaurang och livsmedelsprogrammet

Eftersom restaurang- och livsmedelsprogrammet är en yrkesförberedande gymnasieutbildning ingår APL, arbetsplatsförlagt lärande. APL brukar också kallas för praktik. På din APL får du testa på hur det är att arbeta ute på ett företag och vilka krav det kommer att ställa på dig när du tagit din examen och börjat arbeta. Din APL hjälper dig även att skapa viktiga kontakter till dess att du ska söka jobb efter examen.

Inriktningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Det finns två inriktningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet: Bageri & konditori och Kök & servering

Bageri & konditori

När du har läst inriktningen Bageri & konditori kan du arbeta som bagare eller konditor på större eller mindre bageri och konditorier. Här får du arbeta mycket praktiskt med att baka bröd, bakelser med mera.

Kök & servering

När du väljer inriktning Kök & servering lär du dig om matlagning, servering och bararbete i både offentliga och privata verksamheter. Du kan till exempel bli kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en grundläggande utbildning för att kunna arbeta på en restaurang, bageri, charkuteri eller med delikatess och catering. Från och med hösten 2023 kommer programmet att ge högskoleberörighet vilket betyder att du kan studera vidare på, universitet. högskola och universitet. Du kan även välja bort de kurser som ger högskolebehörighet om du hellre vill jobba direkt efter gymnasiet. För särskild behörighet till högskola eller universitet behöver du läsa specifika kurser. Prata med din SYV för att ta reda på om du behöver läsa några extra kurser får att nå ditt drömjobb.

Läs mer och hitta din gymnasieskola här

För att vara behörig till restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du godkända betyg i:

  • Svenska eller svenska som andraspråk
  • Matematik
  • Engelska
  • Minst fem andra ämnen

Poängplan för restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen
600 p

  • Engelska 5 100 p
  • Historia 1a1 50 p
  • Idrott och hälsa 1 100 p
  • Matematik 1a 100 p
  • Naturkunskap 1a1 50 p
  • Religionskunskap 1 50 p
  • Samhällskunskap 1a1 50 p
  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 100 p

Programgemensamma ämnen 400 p

  • Hygien 100 p
  • Livsmedels- och näringskunskap 1 100 p
  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 p
  • Service och bemötande 1 100 p

Inriktningar 300 p

Bageri och konditori

  • Bageri 1 100 p
  • Choklad och konfektyr 100 p
  • Konditori 1 100 p

Kök och servering

  • Mat och dryck i kombination 100
  • Matlagning 1 100
  • Servering 1 100

  • Gymnasiearbete 100 p

  • Individuellt val 200 p

  • Programfördjupning 900 p 

Källa: Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
“Jag har verkligen hittat rätt”
Internationella Hotell- och Restaurangskolan

Simon är 15 år och pluggar restaurang med inriktning kök på Internationella hotell- och restaurangskolan. Det bästa med utbildningen är att få laga mat, och all typ av mat. 

Läs mer
Alicia om Personbil på Fordon- o...

Alicia går Fordon- och Transportprogrammet med inriktning på Personbil på Praktiska Gymnasiet Sundsvall.

Läs mer
Tomas berättar om sin resa på Så...

I det här reportaget träffar du Tomas som berättar hur det är att läsa Barn- och fritidsprogrammet med pedagogisk inriktning.

Sågbäcksgymnasiet
Sally Holmgren om Restaurang och...

Sally Holmgren går första året på Restaurang och livsmedel på Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik.

Läs mer
Natalie Hardstaff om Floristprog...

Natalie Hardstaff går sitt sista år på Floristprogrammet på Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information