Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering

RyssbyGymnasiet, i Ljungby
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Informationskväll
16 maj, 2024 18:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 190,0
(medelvärde: 225,5)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Informationskväll
16 maj, 2024 18:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 190,0
(medelvärde: 225,5)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

 Kök & servering

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på RyssbyGymnasiet

Är du intresserad av restaurangbranschen och att samtidigt få en fantastiskt rolig gymnasietid?  Då är Ryssbygymnasiet det självklara valet! Här är några av anledningarna:

  • Egen restaurang med toppmodernt kök
  • Mycket praktiskt arbete
  • Små undervisningsgrupper
  • Engagerade, skickliga och behöriga lärare
  • God tillgång på viltkött
  • Möjlighet att tävla i matlagning
  • Utmärkta APL- platser
  • KRAV – certifiering
  • WACS – certifikat, du som elev får en internationell certifiering
  • Så gott som jobbgaranti efter studenten
  • Vänner för livet

Vill du arbeta inom restaurangbranschen och ha möjlighet att jobba över hela världen? Hos oss får du även möjlighet att delta i nationella och internationella tävlingar inom matlagning.

Vi strävar efter att använda närproducerad mat och att arbeta efter ett ekologiskt tankesätt och är KRAV-certifierade. Du som elev hos oss får också en unik kompetens i att tillaga viltkött eftersom vi har samarbete med vår jakt- och viltvårdsutbildning och tar tillvara på det kött som de får in.

Vi arbetar väldigt mycket praktiskt på vår skola. Vi har tre välutrustade och moderna kök med gott om utrymme. Alla lektioner är lärarledda av engagerade och pedagogiskt utbildade yrkeslärare. Lärarna har stor erfarenhet från kockyrket både i Sverige och utlandet och kan även inspirera och coacha dig om du vill tävla i matlagning.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbete i restauranger både i Sverige och utomlands, i personal- och skolrestauranger, på sjukhem och servicehem, i snabbmatsrestauranger och matbutiker. Självklart ger utbildningen även möjlighet att söka vidare till högskolor och universitet.

Praktik

På Ryssbygymnasiet har du praktik under alla de tre åren. Praktiken görs på flera olika restauranger och storkök, vilket ger en bra erfarenhet inför kommande arbete. Alla restaurang- och livsmedelsprogram är skyldiga att ge dig som elev 15 veckors praktik men hos oss får du ofta fler veckor än så.

Några utmärkta APL- platser:

  • PM & Vänner
  • Toftaholms Herrgård
  • Gästgvaregården i Ljungby
  • Konserthuset i Växjö

Du som elev får även praktik inom delikatess, livsmedel och storhushåll. Det ger dig ett stort urval av arbetsmöjligheter efter gymnasiet.

Inför årskurs 2 och 3 har du möjlighet att välja mellan ett antal olika kurser beroende på vad du är intresserad av:

  • Specialisering Vilt
  • Specialisering Kreativ matlagning
  • Drycker
  • Choklad & konfektyr
  • Bageri
  • Barteknik
  • Finstyckning

Ryssbygymnasiet har fostrat många kockar utöver det vanliga, här är några av dem:

  • Klas Lindberg (årets kock 2012)
  • Peter J skogsström (årets kock 2006)
  • Anna Johansson (var en hårsmån från att vinna årets kock 2008)
Är du intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Ljungby

Behörighet

För behörighet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Ljungby. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Axel Roothsgatan 13 341 37 LJUNGBY
Telefon: 0372-78 40 60 
Mejladress: maria.klintebornidofsson@skola.ljungby.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
RyssbyGymnasiet
Kungsvägen 36
34176 RYSSBY Ljungby

Välkommen till RyssbyGymnasiet!

Ryssbygymnasiet ligger naturskönt beläget mellan Ljungby och Växjö, alldeles intill Ryssbysjön och omgivet av småländska skogar och jaktmarker. Vi har riksintag och elevboende vilket gör att du kan söka våra utbildningar var du än bor i landet.  På Ryssbygymnasiet kan...

Läs mer om RyssbyGymnasiet och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 2 recensioner
Skriv en recension
5/5
Dave
16 jun 2022
Varför du ska välja Ryssby

RyssbyGymnasiet är en personlig skola verkligen bryr sig om sina elever, de addar dig på facebook om du sköter dig. De ger dig grundläggande disciplin för ditt framtida vuxet li...

Visa hela
4/5
Email Håkansson
17 feb 2017
Fantastisk skola med grymma lärare

Liten charmig skola mitt i skogen, bra utbildning med fina och välutrustade kök och bra, kompetenta lärare. Eleverna får vara med att laga skolmaten som självklart lagas utan ha...

Visa hela
Sponsrad