Visa gymnasium.se som: Mobil
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 40 träffar
12

Mer om Kök och servering

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning Kök och servering får du lära dig att hantera råvaror och att laga och skapa nyttiga måltider. Utbildningen Restaurang kök och servering kan leda till jobb som exempelvis kock, köksbiträde, kallskänka, serveringspersonal, livsmedelssäljare eller storkökskock. Under Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lär dig de olika lagarna inom restaurangbranschen men också få förståelse för restauranger, bagerier och butiker.

Kock

Är du intresserad av att bli kock är det viktigt att du är stresstålig och snabb. Som kock ska man arbeta snabbt och effektivt, oftast under tidspress. Som kock kan du jobba inom hotellbranschen, inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan variera med allt från en matsal till en kvarterskrog.

Det är inte bara arbetsplatsen som varierar utan också arbetsuppgifterna. På till exempel i personalrestauranger och på sjukhus lagas ett fåtal rätter i stora mängder. På restauranger arbetar kockarna med flera enstaka maträtter enligt vad gästerna beställer, på en så kallad à la carte meny.

Kockarna är de som oftast är tidigast på restaurangen och det beror på att de måste planera och förbereda maten så att det ska gå snabbt att laga. Det är allt från att skala, hacka, göra såser, baka bröd, förbereda olika ingredienser etc.
Det är också viktigt som kock att man har öga för vad som ser aptitligt och fint ut när det ligger på tallriken. Hygien är därför också väldigt viktigt. Tvätta händerna hela tiden och diska verktygen som du använt. Arbetsplatsen ska alltid hållas ren och fin.

Som kock ingår du i ett arbetslag med andra kockar, kallskänkor och köksbiträden/restaurangbiträden. För att arbetet ska fungera är det viktigt att kunna samarbeta med övrig personal.

Kallskänka

Som Kallskänka jobbar du med det kalla köket, alltså med förrätter, sallader, smörgåsar, rätter till smörgåsbord och efterrätter. Som kallskänka jobbar du oftast på hotell eller inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin.

Restaurangbiträden eller köksbiträden

Restaurangbiträdet arbetar oftast i köks- och restaurangmiljö. Arbetsuppgifterna är varierande och Restaurangbiträden eller köksbiträden kan arbeta på många olika platser. Restaurangbiträden eller köksbiträden jobbar ofta i ett storkök eller på en restaurang. Arbetsplatsen kan se ut på många olika sätt, från kaféer och små kvarterskrogar till stora restauranger. De kan även arbeta i ett kök inom ett sjukhus, på en skola eller inom äldreomsorgen.

Servitörer/servitriser

Som servitör eller servitris måste du vara stresstålig, vara serviceminded och alltid har gästerna i fokus. Som servitris/servitör är du restaurangens ansikte utåt och ditt mål är att hålla gästerna nöjda. Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller en gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs ofta extra personal till exempel vid skärgårdskrogar.

Det är viktigt att servitören/servitrisen kan råda gästerna vid val av maträtter, att kunna tala om vad rätterna på matsedeln består av och även hur de är tillagade. Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag på passande dryck kan också ingå i arbetet.

Arbetsmiljö och arbetstider

Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben. Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kockar arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Favoriter
Reportage
Alice berättar om Grillska Sundb...

Alice pluggar på Grillska Gymnasiet i Sundbyberg! Läs om hur det är att plugga Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Grillska Gymnasiet!

Läs mer
Ellen pluggar florist på Praktis...

Ellen är 17 år och studerar inriktningen mot Florist på Praktiska Gymnasiet Skövde. Läs mer om varför hon valde sin utbildning, Praktiska gymnasiet och hur hon har det på skolan!

Läs mer
Tre elever berättar om Sågbäcksg...

I det här reportaget träffar du Emeli som berättar hur det är att läsa Hotell- och turismprogrammet på Sågbäcksgymnasiet. Du får också träffa Felipe som drömmer om att bli kock i framtiden och Lina som satsar på en framtid som målare.

Läs mer
Skola för dig som tycker att mat...

I det här reportaget får du många bra anledningar till varför du ska välja att läsa på Stockholms Internationella Restaurangskola i gymnasiet. Hör tre elever berätta om varför de valde skolan och varför de trivs så bra där!

Läs mer
Ellen pluggar florist på Praktis...

Ellen är 17 år och studerar inriktningen mot Florist på Praktiska Gymnasiet Skövde. Läs mer om varför hon valde sin utbildning, Praktiska gymnasiet och hur hon har det på skolan!

Läs mer

Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information