Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering

Undervisningsform
Lärlingsutbildning, Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 10 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 162,5
(medelvärde: 183,8)
Undervisningsform
Lärlingsutbildning, Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 10 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 162,5
(medelvärde: 183,8)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering

Restaurang och livsmedel: Kök och servering

Kock är en spännande inriktning med flera möjligheter att få arbeta kreativt och fördjupa dig inom ditt intresseområde. Du får lära dig att laga och servera mat i varmkök, kallkök och storkök.

För att kunna avancera och bli en skicklig kock är grunderna A och O. Du får lära dig om olika redskap, knivtekniker och hur du ska hålla, skära och hacka. Du kommer också få experimentera med nya rätter och råvaror och på så vis utveckla dina kunskaper inom matlagning och servering. Den teoretiska delen på utbildningen kretsar kring att lära sig hur man arbetar hygieniskt, hur du hanterar råvaror, matallergier och specialkoster. Vi har stort fokus på trender inom mat- och dryckeskulturen.

Då restaurangbranschen är i stort behov av personal är dina jobbmöjligheter efter gymnasiet väldigt goda. Redan under gymnasiet kommer du att få nära kontakt med branschen genom din praktik och skaffa dig värdefulla referenser att använda på ditt CV.

Kort om Kök och servering

  • Praktiska kunskaper inom grunderna för matlagning, tekniker och tillagningsmetoder. Du lär dig kombinerar råvaror och olika texturer.
  • Du får skapa dina egna rätter och recept och kombinera smaker ihop med mat och dryck. Du får förståelse för helheten för att skapa den bästa måltidsupplevelsen.
  • Teoretiska kunskaper om yrkeskulturen, specialkoster, måltidshistoria och företagsekonomi.
  • Genom din praktik får du möjlighet att lära dig hur yrket och branschen fungerar på riktigt. Det ger dig ett brett kontaktnät och värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Möjlighet till utlandspraktik där du exempelvis kan få arbeta på en restaurang i Venedig.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser.

Är du intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Södertälje

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Södertälje

Film

Behörighet

För behörighet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Praktiska gymnasiet Södertälje
Klastorpsslingan 5
152 42 Södertälje

Välkommen till Praktiska Gymnasiet Södertälje

Vi utbildar framtidens arbetskraft. Vårt mål är att du ska ha ett jobb direkt efter studenten, efter ditt livs bästa skoltid! Ett yrkesprogram är ett riktigt smart framtidsval! Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten. Du kan börja...

Läs mer om Praktiska gymnasiet Södertälje och visa alla program.

Sponsrad