Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering

Magnus Åbergsgymnasiet
Programinformation
Trollhättan
Antal elever: cirka 30 (.)
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Antagningspoäng: 122,5
    (medelvärde: 207,5) * statistik från 2019/20

Film

Har du funderat på vad du vill bli i framtiden? Här kan du lyssna på elever från olika program på Magnus Åbergsgymnasiet, Nils Ericsongymnasiet och Birger Sjöberggymnasiet och inspireras av deras framtidsplaner!

Om utbildningen

Jobba i kök eller med servering

Matlagning har blivit alltmer populärt och på TV avlöser kockprogrammen varandra. Kanske ser du en framtid i restaurangbranschen? Du vet väl att du redan på gymnasiet kan utbilda dig till kock eller servitör / servitris?
På Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan kan du läsa Restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning Kök och servering och få en kreativt utmanande utbildning som förbereder dig för jobb inom restaurang eller storkök.
Inriktningen Kök och servering ger dig kunskap om matlagning och servering av mat och dryck, både i offentlig och privat restaurangverksamhet.

Lär dig laga mat från Sverige och resten av världen

Yrken inom restaurangbranschen handlar mycket om att få människor att må bra genom tillmötesgående service och bra mat. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig grundläggande kunskaper inom restaurang- och livsmedelsbranschen och måltidsservice. Du får lära dig om svensk restaurangtradition men också om mat från andra kulturer.

Språk och kultur på RL

Du får jobba i lag med andra elever samt planera och ansvara för kvalitet och ekonomi. Det är också viktigt att du får lära dig om företagande, språk och kulturer. Som kock eller servitör / servitris kan du jobba över hela världen och det är därför som du redan i din gymnasieutbildning läser språk och lär dig om andra kulturer. Dessutom kommer du ofta i kontakt med människor från andra delar av världen i serviceyrket.

Må-Gott - skolans egen restaurang

Magnus Åbergsgymnasiet har moderna kök och den egna restaurangen Må-Gott, där RL-eleverna tillbringar många timmar med att praktisera sina nyförvärvade kunskaper och serverar mat till gäster. I utbildningen på Restaurang- och livsmedelsprogrammet ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Din praktik kan du göra i Trollhättan, Vänersborg eller utomlands, beroende på vad som passar dig. Genom din APL får du erfarenheter och utvecklas samtidigt som du får ett kontaktnät för framtida jobb.

Gymnasial lärlingsutbildning

Som ett alternativ till vanlig skolbaserad utbildning så finns möjligheten att läsa utbildningen som lärling på en arbetsplats, vilket är ungefär hälften av utbildningstiden. Där får du arbeta tillsammans med arbetskamrater och lära dig mer om yrket. Gymnasial lärlingsutbildning har samma krav som skolförlagd yrkesutbildning och du har samma möjligheter att få grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Fortsatta studier

När du avslutat din utbildning blir du behörig till yrkeshögskolan. YH-utbildningar kan leda till yrkeshögskoleexamen (om du läser ett år) eller en kvalificerad yrkeshögskoleexamen (om du läser två år).

Vill du gå vidare till universitet eller högskola måste du skaffa dig grundläggande högskolebehörighet och läsa tre kurser inom det individuella valet eller som utökat program. De kurser du behöver komplettera med är:

  • svenska 2 alt. svenska som andraspråk 2
  • svenska 3 alt. svenska som andraspråk 3. 
  • engelska 6

Behörighet

För behörighet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering

Som boende i samma kommun som Magnus Åbergsgymnasiet söker du till programmet via Antagning Fyrbodal. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Få ansökningskoden Postadress: Antagning Fyrbodal Fyrbodals kommunalförbund Box 305 451 18 Uddevalla
Telefon: 0522 - 44 08 20
E-post: antagning@fyrbodal.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering så kommer skolan att kontakta dig.

Magnus Åbergsgymnasiet

Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan

Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan

På Magnus Åbergsgymnasiet utbildas kockar, snickare, ekonomer, entreprenörer och en massa andra yrkesroller. Skolan har ett stort utbud av både nationella program och yrkesprogram där varje program har en egen del på skolan, vilket ger trygghet och nära kontakt med...


Läs mer om Magnus Åbergsgymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Magnus Åbergsgymnasiet

Karlstorpsvägen 159
46152 Trollhättan

 Visa telefonnummer
www.magnusabergsgymnasiet.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering från Magnus Åbergsgymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Magnus Åbergsgymnasiet
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Du kanske också är intresserad av: