Om utbildningen

Stora möjligheter i en växande bransch
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som ger dig ett smakfullt, engagerat och branschnära lärande där du blir sedd. Programmet ger dig en god och bred utbildning för att du ska kunna arbeta inom bageri och konditori eller kök och servering.
Tillsammans utmanar vi oss i det praktiska arbetet för gäster och kunder. På programmet får du, av engagerade och skickliga lärare, lära dig de grundläggande praktiska kunskaperna som du behöver för alla inriktningar och därefter möjlighet att specialisera dig inom din valda inriktning. Minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår under dina tre år på programmet, vilket ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter. Vi kan också erbjuda praktikplatser utomlands och arbetar sedan länge med bagerier och restauranger i bland annat Frankrike, Holland, Spanien och England.
Inriktningar
Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar. Första året får du prova bageri/konditori och kök/servering därefter väljer du den inriktning som passar dig bäst.
Kök och servering – lärlingsförlagd från årskurs 3
I skolans topputrustade restaurangkök får du lära dig allt om mat och att laga alla typer av rätter. Skolan arbetar aktivt med att utveckla din förmåga till ett kreativt skapande. Inom servering lär du dig mycket om olika drycker, att arbeta i bar och att servera. Bemötande och att ge service är i fokus. Tillsammans driver programmet sin egen restaurang på skolan, som håller öppet vissa dagar både lunch- och kvällstid. I restaurangen ges du möjlighet att få kunskaper i skarpt läge.
Inriktningen kök och servering läser du som gymnasielärling från och med årskurs 3. Det innebär att du vissa dagar har undervisning i skolan och andra dagar är du på en utvald arbetsplats. Tillsammans med yrkeskunniga handledare på arbetsplatsen uppnår du dina yrkeskunskaper. För mer information, kontakta programmets studie- och yrkesvägledare.
Välkommen till ditt framtidsyrke
Programmet är ett yrkesprogram som ger dig förutsättningar att få ett arbete direkt efter gymnasietiden. Genom ditt individuella val kan du också läsa kurser och då få större behörighet för framtida studier.
Efter utbildningen
Efter avslutad gymnasieutbildning kan du, beroende på vilken inriktning du valt, söka arbete inom en mängd branscher och arbetsplatser. Det kan vara som bagare och konditor, inom dagligvaruhandel, i festkök eller på delikatessavdelning. Väljer du inriktning restaurang kan du arbeta som kock eller servitör. Du kan även arbeta som bartender, säljare eller matinformatör.
Du kan också studera vidare. För dig som vill utvecklas ytterligare inom yrket finns möjlighet att direkt efter gymnasiet läsa vidare på yrkeshögskola, exempelvis Grythyttan. Från och med hösten 2023 ska alla yrkesprogram ge grundläggande behörighet till högskola och universitet.
Grundläggande högskolebehörighet
Om du vill läsa vidare efter gymnasiet och få en grundläggande behörighet så har du möjlighet att välja svenska 2 och 3 samt engelska 6 som individuellt val under din gymnasietid.
Besök våra program på JENNY
Du som går i årskurs 9 är välkommen att boka in ett besök på ett eller flera program. Lämna en intresseanmälan nedan.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Restaurang och livsmedelsprogrammet, Kök och servering
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se
Kontakta skolan
Jenny Nyströmskolan - Här börjar din framtid!
Gallerian, den stora och vackra entréhallen, är det första som möter dig när du kommer till Jenny Nyströmskolan. Här kan man koppla av mellan lektioner, umgås med kompisar men också hålla koll på mycket av det som händer och sker...