Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang och livsmedelsprogrammet, Bageri och konditori

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Restaurang och livsmedelsprogrammet, Bageri och konditori

Stora möjligheter i en växande bransch

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som ger dig ett smakfullt, engagerat och branschnära lärande där du blir sedd. Programmet ger dig en god och bred utbildning för att du ska kunna arbeta inom bageri och konditori eller kök och servering.

Tillsammans utmanar vi oss i det praktiska arbetet för gäster och kunder. På programmet får du, av engagerade och skickliga lärare, lära dig de grundläggande praktiska kunskaperna som du behöver för alla inriktningar och därefter möjlighet att specialisera dig inom din valda inriktning. Minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår under dina tre år på programmet, vilket ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter. Vi kan också erbjuda praktikplatser utomlands och arbetar sedan länge med bagerier och restauranger i bland annat Frankrike, Holland, Spanien och England.

Inriktningar

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar. Första året får du prova bageri/konditori och kök/servering därefter väljer du den inriktning som passar dig bäst.

Bageri och konditori – lärlingsförlagd från årskurs 3

Här får du lära dig baka på ett hantverksmässigt sätt för att du ska förstå hur allt hänger ihop. Du kommer att lära dig alla grunder inom bageri och konditori, från olika sorters matbröd, kaffebröd och wienerbröd till nyare sorters tårtor och bakelser. Olika sorters desserter, chokladpraliner och andra konfektyrer kommer du också att lära dig mer om. Det som produceras i bageriet säljer eleverna i sin bageributik på skolan. Detta ger dig som elev erfarenhet och kunskap i bemötande med kunder.

Välkommen till ditt framtidsyrke

Programmet är ett yrkesprogram som ger dig förutsättningar att få ett arbete direkt efter gymnasietiden. Genom ditt individuella val kan du också läsa kurser och då få större behörighet för framtida studier.

Efter utbildningen

Efter avslutad gymnasieutbildning kan du, beroende på vilken inriktning du valt, söka arbete inom en mängd branscher och arbetsplatser. Det kan vara som bagare och konditor, inom dagligvaruhandel, i festkök eller på delikatessavdelning. Väljer du inriktning restaurang kan du arbeta som kock eller servitör. Du kan även arbeta som bartender, säljare eller matinformatör.

Du kan också studera vidare. För dig som vill utvecklas ytterligare inom yrket finns möjlighet att direkt efter gymnasiet läsa vidare på yrkeshögskola, exempelvis Grythyttan. Från och med hösten 2023 ska alla yrkesprogram ge grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Grundläggande högskolebehörighet

Om du vill läsa vidare efter gymnasiet och få en grundläggande behörighet så har du möjlighet att välja svenska 2 och 3 samt engelska 6 som individuellt val under din gymnasietid.

Besök våra program på JENNY

Du som går i årskurs 9 är välkommen att boka in ett besök på ett eller flera program. Lämna en intresseanmälan nedan.

Är du intresserad och vill veta mer om Restaurang och livsmedelsprogrammet, Bageri och konditori, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Kalmar

Behörighet

För behörighet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Restaurang och livsmedelsprogrammet, Bageri och konditori

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Restaurang och livsmedelsprogrammet, Bageri och konditori så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Jenny Nyströmskolan
Smålandsgatan 25
39234 Kalmar

Jenny Nyströmskolan - Här börjar din framtid!

Gallerian, den stora och vackra entréhallen, är det första som möter dig när du kommer till Jenny Nyströmskolan. Här kan man koppla av mellan lektioner, umgås med kompisar men också hålla koll på mycket av det som händer och sker...

Läs mer om Jenny Nyströmskolan och visa alla program.

Sponsrad