Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri och konditori

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 202,9)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 202,9)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori!

Älskar du att baka och drömmer om att bli bagare eller konditor och tillverka bakverk för vardag och fest, då är inriktningen bageri och konditori rätt val. Bröd, kakor, bakelser, tårtor och praliner - det är bara en liten del av allt du får lära dig!

Om inriktningen

Du får kunskap om både råvaror och metoder för professionell tillverkning av klassiska bakverk. Du får även lära dig arbeta med choklad och tillverka godis. Om du är kreativ och tycker om att skapa vackra dekorationer och skapelser så kommer du absolut att trivas hos oss.Vi har ett väl fungerande samarbete med branschen och du gör din APL på ett bageri/konditori som passar dina önskemål. Det finns även möjlighet till utlandspraktik.

Utbildningen är även sökbar i lärlingsform Då är du ute på en arbetsplats minst halva utbildningstiden.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som bagare, konditor eller inom cafébranschen både som anställd och som egenföretagare.

Om programmet

Inom restaurang- och livsmedelsbranschen finns det många vitt skilda och spännande yrken. Dessutom finns det stora möjligheter för dig att arbeta utomlands. Redan under gymnasietiden får du arbeta mycket praktiskt. Anders Ljungstedts gymnasium har en egen restaurang där eleverna lagar mat och serverar samt en butik och café där eleverna säljer sina egenproducerade varor. Entreprenörskap går som en röd tråd genom utbildningen. Vi har samarbete med flera länder i Europa där du kan få möjlighet till praktik.

Arbetsplatsförlagt Lärande (APL) finns på Restaurang- och livsmedelsprogrammet Då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.

Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.

Är du intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri och konditori, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Linköping

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Delikatess mot kafé och konditori

Du får lära dig att arbeta med alla typer av färskvaror. I utbildningen ingår kurser i kallkök och färdigmat, där du får möjlighet att tillreda kalla och varma delikatesser så som smörgåstårta, sallader och pajer. Du får även träna dig i att utföra beställningar och catering. Grundläggande kurs i styckning ingår. I skolans butik får du träna dig att ge service och goda råd vid betjäning av kunder.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning bageri och konditori

Livsmedelsprogrammetfår du till exempel lära dig allt ifrån hur mjöl och andra råvaror i bakverken framställs till olika baktekniker och ekonomi kring varorna. Arbetsuppgifterna blir mer avancerade efter hand. I bageriet får du tillverka svenska och internationella bakverk som ssom bland annat stenugnsbakat bröd, baguetter och wienerbröd. I konditoriet tillverkar du olika sorters tårtor, bitar, efterrätter och konfektyr.

Behörighet

För behörighet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri och konditori

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Linköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
Mejladress: gymnasieantagningen@linkoping.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri och konditori så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Anders Ljungstedts gymnasium
Anders Ljungstedts gata 1
582 54 Linköping

Välkommen till Anders Ljungstedts gymnasium - en värld av möjligheter!

Anders Ljungstedts gymnasium är en yrkesskola i Linköping med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Anders Ljungstedts gymnasium tar emot elever från hela Sverige i ett mycket brett programutbud. En yrkesutbildning är ett smart val oavsett om du vill börja arbeta...

Läs mer om Anders Ljungstedts gymnasium och visa alla program.

Sponsrad