Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Sundsvalls gymnasium, i Sundsvall
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 169,2)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 50 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 169,2)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du lära dig om bra råvaror, tillagning, dryck, servering, service och entreprenörskap?

Människor besöker restauranger och beställer hem mat allt mer och det ökar kravet på duktiga kockar och serveringspersonal. Hos oss får du lära dig om bra råvaror och hur man tillagar dem, om dryck, servering, service och entreprenörskap. Du får också möjlighet att utveckla din kreativitet och testa dina idéer inom matlagning.

I vår egen restaurang lär du dig grunderna i ett metodkök, att laga mat, ta emot beställningar och servera gäster. Vi blandar teori med praktik och det bidrar till ett omväxlande lärande. Bland annat läser du kurser som ger dig kunskaper i hygien, näringslära, försäljning, service, specialkost och alkoholservering.

Arbetsplatsförlagt Lärande

Vi har ett nära samarbete med restaurangbranschen, vilket ger dig ett försprång på arbetsmarknaden, både nationellt och internationellt. Genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) kommer du i kontakt med yrkeslivet och får öva på dina färdigheter ytterligare. Det finns även möjlighet till utlandspraktik i årskurs tre där vi bland annat har ett samarbete med en 5-stjärnig resort på Cypern samt ett 4-stjärnigt hotell i miljonstaden Dublin.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med lokaler på Hedbergska och Altinska.

Kontakta oss om du har några frågor. 

Är du intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Sundsvall

Inriktningar

  • Kök
  • Servering

Utbildningens båda inriktningar finns i det Altinska huset. Där ligger också restaurangen som är öppen för allmänheten. Det innebär att du får laga mat och servera gäster precis som på vilken annan restaurang som helst.

I den trygga miljön får du lära dig att hantera restaurangbranschens utmaningar för att bli anställningsbar efter gymnasiet.

Behörighet

För behörighet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Sundsvall. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sundsvalls kommun 85185 SUNDSVALL
Telefon: 060-191 000 
Mejladress:

Framtida yrken och studieområden

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbeta som exempelvis servitör eller kallskänka. Genom att läsa till Engelska 6, Svenska 2 och Svenska 3 kan du också läsa vidare till bland annat kock, dietist eller sommelier på högskola eller universitet.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Sundsvalls gymnasium
Skolhusallén 6
852 37 Sundsvall

Välkommen till Sundsvalls gymnasium! 

Är marknadsföring eller företagande något du funderat på? Kanske svetsare eller fordonstekniker? Oavsett vad du vill bli så har Sundsvalls Gymnasium något som passar just dig.  Men vårt stora utbud av nationella program och en stor mängd olika inriktningar kan...

Läs mer om Sundsvalls gymnasium och visa alla program.

Sponsrad