Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

tjej som skruvar ihop en liten mekanisk bil
10 maj 2023

5 fördelar med teknikprogrammet

Äntligen är det dags att själv välja vad du vill studera, grattis och välkommen till gymnasiet! Här finns många valmöjligheter och det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Men för dig som har ett intresse för teknik, innovation och problemlösning, kan teknikprogrammet vara ett perfekt val. 

Teknikprogrammet på gymnasiet är en spännande utbildning som fokuserar på teknik och innovation. Du kommer att få kunskaper om hur teknik och hållbar utveckling förhåller sig till varandra och till människor. På teknikprogrammet läser du matematik, kemi, fysik och teknik och fokuserar på tekniska processer. Programmet innehåller tekniska och praktiska delar men du får också lära dig att analysera, utveckla och dra slutsatser kring tekniska system. 

På teknikprogrammet får du efterfrågade kunskaper och färdigheter som du behöver för att kunna studera vidare. Till exempel kan du läsa ett fjärde år och utbilda dig till gymnasieingenjör. Du får en bred teknisk och teoretisk kompetens som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Andra jobb du kan få om du har läst teknikprogrammet är bland annat 3D-grafiker, ingenjör, programmerare och drifttekniker.

Hitta skolor med teknikprogrammet

5 fördelar med teknikprogrammet

⭐ Det finns en hög efterfrågan på teknisk kompetens på arbetsmarknaden. Teknikprogrammet ger dig en stark grund att bygga din karriär på och kan öppna dörrar till spännande och välbetalda jobb.

💡 På teknikprogrammet har du möjlighet att göra dina idéer till verklighet. Du kommer att lära dig att tänka kreativt och innovativt och hitta lösningar på verkliga problem som kan underlätta i människors vardag.

💻 Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efteråt har du möjlighet att vidareutbilda dig på högskola inom bland annat teknik och naturvetenskap.

🎯 Teknikprogrammet har flera olika inriktningar för att du ska hitta något som passar just dig.

🔧 På teknikerprogrammet får du praktisk erfarenhet och lär dig att lösa problem på ett realistiskt sätt. Du får arbeta med verkliga projekt och uppgifter, både individuellt och i grupp. 


Källa: skolverket.se 

Senast uppdaterad: 10 maj 2023

Vanliga frågor

  • Teknikprogrammet förbereder dig inför högskolestudier främst inom naturvetenskap och teknik. När dessa är avslutade kan du arbeta som bland annat 3D-grafiker, programmerare, drifttekniker och ingenjör. 

  • Du kan välja mellan inriktningarna informations- och medieteknik, produktionsteknik och teknikvetenskap. Sedan varierar det från skola till skola hur programmen är uppbyggda. 

  • Du kommer att lära dig om allt från programmering till konstruktion, innovation och hållbarhet. Du får också lära sig om vilka teknikformer och lösningar som passar till olika målgrupper och tillfällen. 


Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-06-17

10 härliga aktiviteter för ditt sommarlov

Äntligen är det dags för sommarlov! Har du mycket tid men lite pengar på fickan? Gymnasium.se tipsar om saker du kan hitta på under ledigheten som inte kostar skjortan. Fly board, vandringsled och museum är tre av aktiviteterna på listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-04-30

Yrkes-SM 2018 i Uppsala

Just nu pågår det största evenemanget i Sverige för yrkesprogrammen: Yrkes-SM i Uppsala! Det är ett evenemang där besökarna möts av både tävlande i olika yrkesgrenar och flera montrar från skolor och branscher som visar upp olika praktiska yrken. Bakom evenemanget står Worldskills Sweden som är ett samarbete med LO, Svenskt Näringsliv och Svenska staten.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-24

Hur är det egentligen att plugga på gymnasiet på distans?

Sveriges gymnasieelever får nu vara på plats i skolan igen. Men hur var det att plugga hemifrån? Vi på gymnasium.se vill veta hur det var att studera på distans! Därför har vi pratat med gymnasieeleven Elin om hennes upplevelser av distansundervisningen. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin