Allt om idrottsutbildningar på gymnasiet

Har du en sport du vill satsa på? Det finns flera sätt att fortsätta utöva och utvecklas inom din idrott under din gymnasietid!

Porträtt på tjej med flätor vid friidrottsarena

Att hålla på med en idrott på gymnasiet har många fördelar. Fysisk aktivitet hjälper dig att må och prestera bättre både fysiskt och psykiskt. Dessutom får du en gemenskap genom idrotten och lär känna nya kompisar som delar din passion. För dig som vill satsa på en karriär som elitidrottare är en idrottsutbildning en utmärkt möjlighet att ta dig till nästa nivå samtidigt som du får en gymnasieexamen. 

Idrottsutbildningar ges i samarbete med ett idrottsförbund eller en idrottsklubb. Det finns många skolor som erbjuder någon form av idrottsutbildning. Hur stort utbudet är för dig beror på vilken idrott du tränar, var du bor och om du kan tänka dig att flytta för att gå en idrottsutbildning. 

De tre varianterna av idrottsutbildningar på gymnasiet är: 

  • Riksidrottsgymnasium (RIG) 
  • Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) 
  • Lokal idrottsutbildning/idrottsprofil (LIU) 

Oavsett vilken typ av idrottsutbildning du väljer får du träna och utöva din idrott på skoltid tillsammans med likasinnade elever. Du får också tillgång till lärare och tränare som har mycket kunskap och erfarenhet inom din idrott. 

RIG OCH NIU 

På riksidrottsgymnasier (förkortat RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (förkortat NIU) läser du ett vanligt nationellt program tillsammans med din idrott. Träningar och undervisning kopplat till idrotten ges som 100-poängskurser inom ämnet specialidrott. 

  • Idrottsledarskap 
  • Idrottsspecialisering 1, 2 och 3 
  • Tränings- och tävlingslära 1, 2 och 3 

Du kan läsa max 700 poäng specialidrott. Då ingår specialidrott i programfördjupningen (200 poäng) och som individuellt val (200 poäng) plus utökat program (300 poäng). 

Kurserna innehållet både praktiska och teoretiska delar. Du tränar din idrott på elitnivå samtidigt som du får lära dig om andra saker du behöver kunna som elitidrottare. Du lär dig bland annat mer om hur kroppen fungerar, hur du förebygger skador och om ledarskap inom idrott. 

Riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar är godkända av specialidrottsförbundet för den idrott de erbjuder och har tillstånd att driva utbildningen av Skolverket.

Riksidrottsgymnasier (RIG) 

Riksidrottsgymnasier, förkortat RIG, är riksrekryterande. Det betyder att du söker till ett riksidrottsgymnasium på samma villkor som alla andra sökande elever oavsett var i Sverige du bor. Du får alltså inte förtur om du bor nära skolan. 

💡 Om du blir antagen till ett riksidrottsgymnasium har du rätt till inackorderingstillägg om du bor långt från skolan. Inackorderingstillägg är ett bidrag du kan få om du studerar och bor på en annan ort än din hemort. 

Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) 

Nationellt godkända idrottsutbildningar, förkortat NIU, är lokala/regionala. Det betyder att du får förtur om du bor på samma ort som skolan. Du kan bli antagen även om du bor på annan ort, men då i andra hand. 

💡 Om skolan har eller ordnar ett så kallat samverkansavtal kan du bli antagen i första hand även om du bor i en annan kommun. Då kan du också ha rätt till inackorderingsstöd. Prata med skolan du är intresserad av för att ta reda på hur det skulle fungera i ditt fall. 

Ansökan och antagning till RIG och NIU 

För att bli antagen till ett riksidrottsgymnasium eller en nationellt godkänd idrottsutbildning går du igenom två antagningsprocesser: 

1. Antagning till idrotten. Du ansöker till idrotten via ansökningsblankett till specialidrottsförbundet för din idrott (se lista). Antagningen till specialidrottsförbunden ligger i regel tidigare än den vanliga gymnasieantagningen. När du ansöker kan du behöva göra ett antagningsprov. Här kan du läsa mer om antagningsprov till gymnasiet. 

2. Antagning till gymnasieprogrammet. Ansökan sker till skolan genom den vanliga gymnasieantagningen.  

💡 Kontakta skolan du är intresserad av för att ta reda på mer exakt information om hur ansökan, antagning och eventuella antagningsprov går till just där. 

Hitta riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar

Lokal idrottsutbildning/idrottsprofil (LIU) 

Lokala idrottsutbildningar, eller idrottsprofiler som de också kan kallas, betyder att lokala idrottsklubbar har ett samarbete med en gymnasieskola. 

På LIU är det vanligt att du läser kurserna idrott och hälsa, specialisering 1 och 2 inom din idrott. Kurserna ges inom ramen för individuellt val, det vill säga 200 poäng.  

Ansökan och antagning till LIU 

Du ansöker till en lokal idrottsutbildning direkt till skolan. Du behöver alltså inte ansöka via ett idrottsförbund. Det är vanligt att en skola erbjuder ett urval av gymnasieprogram och inriktningar du kan kombinera idrottsprofilen med.  

Du kan kontakta skolan du är intresserad av eller göra en intresseanmälan för att få mer information om hur du ansöker till en specifik idrottsprofil.

Hitta idrottsprofiler

Lista över specialidrottsförbund


🏈 Amerikansk fotboll (Svenska3

🏸 Badminton (Svenska Badmintonförbundet

🏑 Bandy (Svenska Bandyförbundet

Baseball och softball (Svenska Baseboll och Softbollförbundet

🏀 Basket (Svenska Basketbollförbundet

🏎️ Bilsport (Svenska Bilsportförbundet

🏓 Bordtennis (Svenska Bordtennisförbundet

🎳 Bowling (Svenska Bowlingförbundet

🥊 Boxning (Svenska Boxningsförbundet

🤼‍♂️ Brottning (Svenska Brottningsförbundet

🥋 Budo och kampsport (Svenska Budo- och kampsportförbundet

🏹 Bågskytte (Svenska Bågskytteförbundet

🥌 Curling (Svenska Curlingförbundet

🚲 Cykling (Svenska Cykelförbundet

🐕 Draghundsport (Svenska Draghundsförbundet

Fotboll (Svenska Fotbollförbundet

🎽 Friidrott (Svenska Friidrottsförbundet) 

🤺 Fäktning (Svenska Fäktförbundet

Golf (Svenska Golfförbundet

🤸‍♀️ Gymnastik (Svenska Gymnastikförbundet

🤾‍♀️ Handboll (Svenska Handbollförbundet

🏑 Innebandy (Svenska Innebandyförbundet

🏒 Ishockey (Svenska Ishockeyförbundet

🥋 Judo (Svenska Judoförbundet

🛶 Kanot (Svenska Kanotförbundet

🥋 Karate (Svenska Karateförbundet

🧗‍♂️ Klättring (Svenska Klätterförbundet

⛸️ Konståkning (Svenska Konståkningsförbundet

👟 Mångkamp (Svenska Mångkampsförbundet

🏁 Motorsport (Svenska Motorsportförbundet

🧭 Orientering (Svenska Orienteringsförbundet

🏇 Ridsport (Svenska Ridsportförbundet

🏅 Parasport (Svenska Parasportförbundet)  

🚣‍♂️ Rodd (Svenska Roddförbundet

🏉 Rugby (Svenska Rugbyförbundet

Segling (Svenska Seglarförbundet) 

🏊‍♂️ Simning (Svenska Simförbundet)  

🎿 Skidåkning (Svenska Skidförbundet

🎿 Skidskytte (Svenska Skidskytteförbundet

🎯 Skytte (Svenska Skyttesportförbundet

🎾 Squash (Svenska Squashförbundet

🥋 Taekwondo (Svenska Taekwondoförbundet

🎾 Tennis (Svenska Tennisförbundet

🏃‍♀️ Triathlon (Svenska Triathlonförbundet

🏋️‍♂️ Tyngdlyftning (Svenska Tyngdlyftningsförbundet

🏐 Volleyboll (Svenska Volleybollförbundet

Listan utgår från alla specialidrottsförbund med riksidrottsgymnasium eller nationellt godkända idrottsutbildningar. 

Källor: Skolverket, Riksidrottsförbundet 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på gymnasium.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt gymnasieutbildning. Med en stor passion för utbildning skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om extra stöd, yrkesmöjligheter, studievägledning och andra gymnasierelaterade ämnen på gymnasium.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Gymnasievalsrapporten. Denice bor och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Efter att ha studerat humanistiska programmet med inriktning språk på Hagagymnasiet i Borlänge studerade hon humaniora vid Uppsala universitet. Hon har en masterexamen i retorik och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton, USA. Hennes favoritämnen i gymnasiet var moderna språk och latin. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på gymnasium.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt gymnasieutbildning. Med en stor passion för utbildning skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om extra stöd, yrkesmöjligheter, studievägledning och andra gymnasierelaterade ämnen på gymnasium.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Gymnasievalsrapporten. Denice bor och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Efter att ha studerat humanistiska programmet med inriktning språk på Hagagymnasiet i Borlänge studerade hon humaniora vid Uppsala universitet. Hon har en masterexamen i retorik och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton, USA. Hennes favoritämnen i gymnasiet var moderna språk och latin.

Annonser