Visar 1-20 av 185 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 185 träffar
1
2
3
4
...
10

Läs gymnasiet med med sport på schemat - välj ett idrottsgymnasium

Vill du utvecklas i din sport samtidigt som du studerar på gymnasiet?
Då skulle kanske ett idrottsgymnasium passa dig. Perfekt för dig som elitsatsar!

Vi vill guida dig till rätt idrottsgymnasium oavsett om du vill plugga i Stockholm, Göteborg eller på annan ort. Här har vi samlat lite information om idrottsgymnasium som vi hoppas ska förenkla ditt gymnasieval.

När du läser på ett idrottsgymnasium ska studierna vara anpassade för att du ska kunna träna och utöva din elitidrott på dagtid. Det ska även finnas kompetenta lärare med spetskunskaper inom den idrottsgren som du läser.


Vad är målet  med idrottsgymnasium?

Syftet med idrottsgymnasium är att erbjuda stöd till talanger med bäst förutsättningar att som seniorer nå nationell eller internationell elit. Stöd ska ges för att skapa möjligheterna att kombinera elitidrott och utbildning genom ett individuellt, flexibelt och kompetent stöd. Utbildningen ska ske på ett kvalitetssäkrat vis och både studie- och elitmiljö ska vara präglad av delar som skapar glädje, utveckling och resultat.


Vad är skillnaden på nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) och riksidrottsgymnasier (RIG) och vad gäller för dessa utbildningarna? 

Till Riksidrottsgymnasier kan elever från hela landet söka, då det är riksrekryterande utbildningar.De som kallas nationellt godkända idrottsutbildningar är istället lokala eller regionala utbildningar. Gemensamt för både NIU och RIG är att de fokuserar på elitidrott.

Endast riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar får ge ämnet specialidrott och det får ingå med 200 poäng i programfördjupningen samt 200 poäng i det individuella valet. Efter beslut av rektor kan du dessutom läsa ämnet som utökat program med 300 poäng. Det betyder att du som går dessa idrottsutbildningar kan läsa totalt 700 poäng specialidrott.
För att en skola ska få bedriva en idrottsutbildning ska skolan/programmet uppfylla kraven för riksidrottsgymnasium eller nationellt godkänd idrottsutbildning i gymnasieförordningen.

Vilka sporter är kopplade till idrottsgymnasium?

Det finns en uppsjö av sporter som är kopplade till idrottsgymnasium och nedan har vi listat några av de vanligaste sporterna. 

Hur blir jag antagen till ett idrottsgymnasium (RIG/NIU)?

När det gäller ansökan och antagning till Idrottsgymnasium sker det i två delar, ena bedömningen är baserad på dina idrottsliga kunskaper och den andra bedömningen utgår från dina skolmässiga kunskaper. De idrottsliga kunskaperna och färdigheterna bedöms efter följande:

  • Träningsbakgrund - man tittar på dina tidigare erfarenheter, din träningsmängd och om du har utövar andra idrotter.
  • Tidigare prestationer - tittar på dina tävlingsresultat och på din utvecklingskurva.
  • Idrottsfysiologiska förutsättningar - du bedöms på dina fysiska förutsättningar och färdigheter. Dvs. färdigheter som snabbhet, kondition, styrka och dina kroppsliga förutsättningar.
  • Tekniska förutsättningar - du kommer bedömas efter hur bra behärskar du de centrala delarna i din idrott.
  • Taktiska förutsättningar -  hur bra spelförmåga du har.Idrottspsykologiska färdigheter -  attityd, vilja, driv, motivation och hängivenhet.
  • Sociala förutsättningar -  hur väl du fungerar du i grupp, din mognad och vilket socialt stöd du har kring dig.
  • Organisatoriska färdigheter -  om du kan planera din vardag för att kunna skapa goda förutsättningar att prestera både idrottsligt och studiemässigt. 
Jämför dina favoriter
Reportage
Timothy upptäckte entreprenörskap
Ystad Gymnasium

Efter första året på gymnasiet är Timothy helt säker på att han valt rätt. Så säker att han redan funderar på hur han ska ta intresset vidare efter studenten. Läs mer här!

Läs mer
Samhällseleven Esmeralda: ”Det u...

Hon vill bli utredare eller kriminaltekniker, ser gymnasiet som en chans att lära känna nya människor och tycker den studiecoachning, som finns på schemat varannan vecka, hjälper henne i skolarbetet.
- Tillsammans med din studiecoach sätter du personliga mål i alla ämnen, som du sedan jobbar mot. Det underlättar för att höja dina betyg, säger Esmeralda, som läser samhällsprogrammet på Kunskapsgymnasiet Globen.

Läs mer
Från skoltrött till att tävla i ...

Edvard blev av med sin skoltrötthet i köket. De praktiska momenten gav honom motivation att klara det teoretiska kurserna. Nu ser han fram mot en karriär som kock.

Läs mer
Emmy berättar varför hon valde e...
Ystad Gymnasium

Emmy fick höra att hennes merit skulle räcka till ett program med högre antagningspoäng, men vad skulle hon tjäna på det? Emmy slösade inte sin merit. Hon använde den till exakt det hon ville helst av allt. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Varför Agnes valde hantverksprog...
Ystad Gymnasium

Agnes valde hantverksprogrammet trots hårda ord, nu vill hon tre år senare berätta varför valet var det rätta för henne. Läs mer om hennes historia här!

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information