Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Visar 1-20 av 189 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 189 träffar

Läs gymnasiet med med sport på schemat - välj ett idrottsgymnasium

Vill du utvecklas i din sport samtidigt som du studerar på gymnasiet?
Då skulle kanske ett idrottsgymnasium passa dig. Perfekt för dig som elitsatsar!

Vi vill guida dig till rätt idrottsgymnasium oavsett om du vill plugga i Stockholm, Göteborg eller på annan ort. Här har vi samlat lite information om idrottsgymnasium som vi hoppas ska förenkla ditt gymnasieval.

När du läser på ett idrottsgymnasium ska studierna vara anpassade för att du ska kunna träna och utöva din elitidrott på dagtid. Det ska även finnas kompetenta lärare med spetskunskaper inom den idrottsgren som du läser.


Vad är målet  med idrottsgymnasium?

Syftet med idrottsgymnasium är att erbjuda stöd till talanger med bäst förutsättningar att som seniorer nå nationell eller internationell elit. Stöd ska ges för att skapa möjligheterna att kombinera elitidrott och utbildning genom ett individuellt, flexibelt och kompetent stöd. Utbildningen ska ske på ett kvalitetssäkrat vis och både studie- och elitmiljö ska vara präglad av delar som skapar glädje, utveckling och resultat.


Vad är skillnaden på nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) och riksidrottsgymnasier (RIG) och vad gäller för dessa utbildningarna? 

Till Riksidrottsgymnasier kan elever från hela landet söka, då det är riksrekryterande utbildningar.De som kallas nationellt godkända idrottsutbildningar är istället lokala eller regionala utbildningar. Gemensamt för både NIU och RIG är att de fokuserar på elitidrott.

Endast riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar får ge ämnet specialidrott och det får ingå med 200 poäng i programfördjupningen samt 200 poäng i det individuella valet. Efter beslut av rektor kan du dessutom läsa ämnet som utökat program med 300 poäng. Det betyder att du som går dessa idrottsutbildningar kan läsa totalt 700 poäng specialidrott.
För att en skola ska få bedriva en idrottsutbildning ska skolan/programmet uppfylla kraven för riksidrottsgymnasium eller nationellt godkänd idrottsutbildning i gymnasieförordningen.

Vilka sporter är kopplade till idrottsgymnasium?

Det finns en uppsjö av sporter som är kopplade till idrottsgymnasium och nedan har vi listat några av de vanligaste sporterna. 

Hur blir jag antagen till ett idrottsgymnasium (RIG/NIU)?

När det gäller ansökan och antagning till Idrottsgymnasium sker det i två delar, ena bedömningen är baserad på dina idrottsliga kunskaper och den andra bedömningen utgår från dina skolmässiga kunskaper. De idrottsliga kunskaperna och färdigheterna bedöms efter följande:

  • Träningsbakgrund - man tittar på dina tidigare erfarenheter, din träningsmängd och om du har utövar andra idrotter.
  • Tidigare prestationer - tittar på dina tävlingsresultat och på din utvecklingskurva.
  • Idrottsfysiologiska förutsättningar - du bedöms på dina fysiska förutsättningar och färdigheter. Dvs. färdigheter som snabbhet, kondition, styrka och dina kroppsliga förutsättningar.
  • Tekniska förutsättningar - du kommer bedömas efter hur bra behärskar du de centrala delarna i din idrott.
  • Taktiska förutsättningar -  hur bra spelförmåga du har.Idrottspsykologiska färdigheter -  attityd, vilja, driv, motivation och hängivenhet.
  • Sociala förutsättningar -  hur väl du fungerar du i grupp, din mognad och vilket socialt stöd du har kring dig.
  • Organisatoriska färdigheter -  om du kan planera din vardag för att kunna skapa goda förutsättningar att prestera både idrottsligt och studiemässigt. 
Jämför dina favoriter
Reportage
Efter gymnasiet flyttade Albert ...

Albert ville ta vara på sina sociala egenskaper, inom Hotell och turism så hittade han hem. Efter gymnasiet packade han sin väska och gav sig ut i Europa för att lära sig mer. 

Läs mer
"Följ din egen dröm och inte någ...
Ystad Gymnasium

Filip valde en helt annan väg än hans kompisar, han berättar om sin tid på gymnasiet här!

Läs mer
Sanna läser Naturvetenskapsprogr...

Sanna Frygner berättar om varför hon valde att läsa Naturvetenskapsprogrammet på Sjölins gymnasium Södermalm.

Läs mer
Emilia delar med sig av sin gymn...
Ystad Gymnasium

Emilia ville först bli veterinär men under tiden på gymnasiet började hon tänka om, nu vill hon bli arkitekt. Läs hela intervjun här!

Läs mer
APL blev Alvas väg till jobbet s...

Att studera något praktiskt var viktigt för Alva, och i hotellreceptionen hittade hon hem. Trots nervositeten som hon kände inför sin APL så trivdes hon som fisken i vattnet och blev erbjuden extraarbete på arbetsplatsen. Lärarna och tryggheten hon kände på Ystad gymnasium fick henne att våga.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information