Visar 1-20 av 41 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
 • = Riksintag
Visar 1-20 av 41 träffar
1
2
3

En idrottsutbildning passar dig som vill satsa på en idrott på skoltid under dina gymnasieår. Det finns många olika idrotter som ges på gymnasieskolor i Stockholm, bland annat: 

 • Ishockey 
 • Fotboll 
 • Handboll 
 • Basket 
 • Tennis 
 • Triathlon 
 • Konståkning 
 • Bandy 
 • E-sport 

Olika typer av idrottsutbildningar 

Det finns tre olika typer av idrottsutbildningar på gymnasiet: 

 • RIG – riksidrottsgymnasium 
 • NIU – nationellt godkänd idrottsutbildning 
 • LIU – lokal idrottsutbildning 

På RIG och NIU kombinerar du ett nationellt program med din idrott och kan läsa upp till 700 poäng specialidrott. De här alternativen passar dig som vill elitsatsa på din idrott. Skolorna som erbjuder RIG och NIU måste vara godkända av specialidrottsförbundet och Skolverket. 

LIU är idrottsutbildningar för dig som vill satsa på ett mer lokalt plan. 

RIG i Stockholm 

Du kan söka till ett riksidrottsgymnasium (RIG) i Stockholm oavsett var i Sverige du bor. Utbildningarna är riksrekryterande – det innebär att alla elever söker och tas in på samma villkor, du får alltså inte förtur om du bor i Stockholm. 

NIU i Stockholm 

Nationellt godkända idrottsutbildningar i Stockholm riktar sig i första hand till dig som redan bor i Stockholm. Det beror på att NIU är lokala/regionala, till skillnad från RIG. I andra hand kan elever som bor på en annan ort bli antagna, alltså om det finns platser över. Om du inte bor i Stockholm kan du söka till NIU där du bor. 

LIU i Stockholm 

På en lokal idrottsutbildning väljer du din idrott som individuellt val. Skolorna utformar ofta LIU som profiler, där vissa idrottskurser läggs till som individuellt val eller utökat program. Till skillnad från RIG, men i likhet med NIU, riktar dig lokala idrottsutbildningar i Stockholm till dig som redan bor i Stockholm. 

Hur blir jag antagen till en idrottsutbildning i Stockholm? 

Beroende på vilken skola och vilken typ av idrottsutbildning du vill söka till kan antagningen skilja sig åt. Oftast behöver du redan vara aktiv spelare i en klubb för den aktuella idrotten för att bli antagen. Du kan också behöva göra ett antagningsprov eller färdighetsprov i samband med din ansökan. Då räknas ditt resultat från det provet ihop med dina betyg när skolan gör urvalet. Du får mer information av skolan du söker till om hur deras antagningsprov i så fall går till. 

Jämför dina favoriter
Reportage
Mariam studerar på Samhällsveten...

Mariam studerar på Samhällsvetenskapsprogrammet på Sjölins Gymnasium Södermalm i Stockholm. Läs reportaget med henne där hon berättar om hur det är att studera på skolan och sin utbildning!

Läs mer
”Vårt vård- och omsorgsprogram ä...
Kunskapsgymnasiet Globen

På vård- och omsorgsprogrammet blir du utbildad undersköterska. Kunskapsgymnasiet Globen är en av de skolor som dessutom har satsat på att ge sina vårdelever högskolebehörighet.
- Det var viktigt för mig när jag valde den här skolan. Jag vill definitivt läsa vidare efter studenten, säger vård- och omsorgseleven Bethial.

Läs mer
Ekonomieleven Alex: ”Mina lärare...

Skolans läge och att alla elever har en studiecoach avgjorde Alex gymnasieval. Idag pluggar han ekonomiprogrammet på Kunskapsgymnasiet Globen.

- Lärarna här är kunniga och det märks att de vill att vi ska nå våra mål, säger han.

Läs mer
Möt Lukas som går idrottsinriktn...

På Väsby nya gymnasium visste Lukas att han kunde kombinera utbildningen och sin passion för innebandy. Nu utvecklas han både i skolan och på innebandyplanen och drömmer om en elitkarriär i framtiden.

Läs mer
"Alla får chansen att vara sig s...
Fryshusets Gymnasium

Emma Graufelds går inriktningen Dans på Fryshusets Gymnasiums Estetiska program. 

- Jag kände att en kunde komma dit som sig själv, och passa in genom att sticka ut, vilket jag inte upplevt någon annanstans, säger Emma.

I det här reportaget får du även läsa vad Vincent, som läser entreprenörskap, och Astrid, som pluggar natur, har att säga om Fryshusets Gymnasium.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information