Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Idrottsprofil (LIU)

Studera samtidigt som du utövar din sport

Vill du kunna ägna tid åt din idrott under skoltid? Att gå en idrottsprofil (LIU) innebär att du kan kombinera studierna med den sport du spelar. Du har alltså möjlighet att satsa på din idrott samtidigt som du går ett vanligt gymnasieprogram.
Visar 1-20 av 23 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
 • = Riksintag
Visar 1-20 av 23 träffar
1
2

Vad är en idrottsprofil (LIU)?

LIU står för lokal idrottsutbildning och innebär att idrottsklubbar samarbetar med olika gymnasieskolor. Du får möjligheten att gå ett vanligt gymnasieprogram samtidigt som du kan  utöva din sport några gånger i veckan. 

Varför gå på en idrottsprofil (LIU)?

Att gå en lokal idrottsutbildning på gymnasiet gör att du kan vidareutvecklas inom din sport. Välutbildade elittränare är tillgängliga  under hela utbildningen. Du får ett individuellt träningsprogram för att du ska få en anpassad träning och så bra förutsättningar som möjligt för att bli bättre på din idrott. 

Du har samma möjligheter som elever som inte går en idrottsprofil. Du behöver inte välja bort andra gymnasiekurser utan du får den behörighet som behövs för högre studier så att du är förberedd för framtida studier och yrkeslivet. 

Utöver att du utvecklas inom din sport har träning positiva hälsofördelar när det kommer till studieresultat. Daglig fysisk aktivitet stärker minne, koncentration och kreativitet vilket i längden bidrar till förbättrade resultat i skolan.

Vad finns det för idrottsprofiler (LIU)?

Det finns ett stort utbud av olika idrotter som du kan kombinera med studierna:

 • Fotboll
 • Brottning
 • Innebandy
 • Padel
 • Hockey
 • E-sport
 • Ishockey
 • Träning 
 • Puckelpist
 • Basket
 • Ridning

Idrottsprofil (LIU) finns främst i Stockholmsområdet men även i Nässjö, Härnösand, Sunne och Palma i Mallorca. 

Hur ansöker jag till en idrottsprofil (LIU)?

En ansökan till LIU kan se olika ut på olika skolor. Du kan hitta information om hur ansökan går till genom att klicka på de skolor som finns i listan ovan. Det går att ta direkt kontakt med den skola du är intresserad av för att få reda på hur du går tillväga med ansökan.

Jämför dina favoriter
Reportage
Marcus kombinerar sin passion me...
Hagströmska gymnasiet i Falun

Marcus Kyrö är 16 år gammal och läser ekonomiprogrammet med inriktning ishockey. Han berättar hur utbildningen är och hur det är att kombinera träningen med skolan.

Läs mer
Elitkarriär inom tennis + gymnas...
Svenska Skolan Mallorca

Ida Johansson är 16 år och läser på Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning mot Beteendevetenskap på Svenska Skolan Mallorca.

Läs mer
"Vi valde Bild & formgivning på ...
Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.

Läs mer
Thor valde samhällsvetenskap på VNG

Idrott och studier är den kombination som fick Thor att välja Väsby nya gymnasium. Maten och heltidsmentorer är två andra starka aspekter som verkligen uppskattas.

Läs mer
Amanda kombinerar studierna med ...
Svenska Skolan Mallorca

Amanda Wretenheim Skog är 16 år gammal och kombinerar sina gymnasiestudier med ridningen. Läs mer här om hur det fungerar!

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information