Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

praktik på gymnasiet

Hur fungerar praktik på gymnasiet?

Är du intresserad av att plugga ett yrkesprogram på gymnasiet? Visste du att yrkesprogrammen erbjuder praktiska moment under skolgången? På yrkesprogrammen får du lära dig alla praktiska moment som gör att du kan ta klivet direkt ut i arbetslivet. 

Elever som pluggar ett yrkesprogram på gymnasiet kommer genomföra praktikperioder inom sitt yrkesområde. Alla yrkesprogram på gymnasiet innehåller APL, Arbetsplatsförlagt lärande, vilket gör att du får en praktisk förberedelse inom ditt valda yrkesområde. Praktiken på ditt program är en stor fördel för dig som vill börja arbeta direkt efter gymnasieexamen då du tidigt kommer i kontakt med arbetsmarknaden. På en del yrkesprogram under gymnasiet är APL-perioden så pass lång att halva din tid på gymnasiet kommer att genomföras ute på praktik. Du får chans att lära dig ditt yrke från insidan och kommer kunna tjäna in dina första arbetserfarenheter. 

Fördelar med praktik på gymnasiet

En praktikplats ger dig mängder med fördelar inom ditt valda yrkesområde. Under praktiken på gymnasiet får du möjlighet att testa på ditt yrke, och lära dig genom praktiska övningar. Du som är osäker på vilken typ av inriktning du ska välja inom ditt yrkesområde får chansen att testa på olika arbetsuppgifter för att senare kunna välja vad du vill syssla med. Under praktiken kommer du få känna på hur det är att arbeta, lära dig vad som förväntas i ditt framtida arbete och du kommer lära dig mer om dig själv, vilka dina styrkor och svagheter är vilket är utvecklande inför ditt kommande arbetsliv. 

En praktik ger dig ditt första nätverk ute i arbetslivet och du som gjort ett gott intryck kan få praktikplatsen att leda till ett sommarjobb eller extrajobb innan din första heltidsanställning

Vilka regler gäller på praktiken? 

Vilka regler är det som styr hur din praktik genomförs under gymnasiet? Din arbetsplats kommer bestämma hur ditt schema ser ut och det kan variera från vanliga skoltider. Den som pluggar vård- och omsorgsprogrammet kan få genomföra praktiken under helgtid och du som pluggar industritekniska programmet kan få arbeta i olika skift. Din skola kommer alltid att ställa krav som ska gälla på praktikperioden, till exempel får du inte arbeta mer än åtta timmar per dag och högst 40 timmar i veckan. Känner du att kraven inte följs, kontakta din kontaktperson på skolan så kommer hen att reda ut situationen tillsammans med din handledare. 

Praktiken på gymnasiet är en utvecklande plats för dig där du får lära dig yrkeslivet på insidan genom praktiska moment. Känner du att du vill testa något annat, kanske studera vidare efter gymnasiet så har du i alla fall fått testa på yrket. En praktik på gymnasiet kommer ge dig dina första erfarenheter och du kommer känna dig tryggare inför ditt första jobb ute i arbetslivet! 

Exempel på olika praktikplatser

  • Vårdcentral (Vård- och omsorgsprogrammet)
  • Elfirma (El- och energiprogrammet)
  • Bilverkstad (Fordons- och transportprogrammet) 
  • Butik (Försäljnings- och serviceprogrammet) 
Senast uppdaterad: 18 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-03-08

Datum för omval 2020

Ångrar du ditt gymnasieval? Stressa inte upp dig för det! I omvalet nu i april-maj har du möjlighet att ändra ditt val. I den här artikeln har vi listat datum för när det är omval just där du bor. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-22

Gymnasiemässor 2019

I samband med höstens ankomst, har det nu blivit dags för för er som går i årskurs 8 och 9 att gå på gymnasiemässor. Att besöka en gymnasiemässa är alltid bra för att bli inspirerad av gymnasieskolor och övriga representanter på plats. En lista på datum för gymnasiemässor 2019 finns att hitta här. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-24

Hur är det egentligen att plugga på gymnasiet på distans?

Sveriges gymnasieelever får nu vara på plats i skolan igen. Men hur var det att plugga hemifrån? Vi på gymnasium.se vill veta hur det var att studera på distans! Därför har vi pratat med gymnasieeleven Elin om hennes upplevelser av distansundervisningen. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin