Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Burak, Leya och Fanny pluggar på Berga Naturbruksgymnasium

Burak

Burak Orhan är 18 år och läser sista året på Lantbruksinriktningen på Naturbruksprogrammet på Berga Naturbruksgymnasium.

- Jag valde mitt program för att jag är uppvuxen på en gård och är intresserad av maskiner och växtodling. Min utbildning går ut på att man både ska lära sig maskiner, växtodling och att hantera lantbruksdjur. Vi har mycket praktik, både på Berga och på andra gårdar. Vi har vanliga lektioner och prov för att fördjupa oss om maskiner, växtodling och djur.

Hur är skolan och lärarna?

- Lärarna är jättetrevliga och vi får den hjälp vi behöver. Vi kan prata om allt med lärarna, inte bara om lektionerna (studierna). Lokalerna är sköna och lugna. Jag bor på skolans internat och jag tycker det är jättetrevligt att vara med vänner. Vi umgås mycket och vi har olika aktiviteter på kvällarna, som bakkväll, filmkväll och kvällsridning.

Vad är dina framtidsplaner?

- Jag kommer nog inte att plugga vidare utan vill börja jobba med åkrar och maskiner. Mitt drömjobb är att köpa en egen gård med växtodling och ha nötkreatur, men innan det måste jag jobba inom lantbruk och skaffa mig lite erfarenhet. Man skulle också kunna plugga vidare till agronom eller lantmästare.

Vad är ditt roligaste minne från skolan?

- Jag tycker att allt som händer på skolan är roligt men det roligaste var när jag fick 40 liter motorolja på mig.

Skulle du rekommendera Berga Naturbruksgymnasium till andra elever?

- Jag skulle rekommendera skolan och programmet för att det här är den tryggaste skolan jag varit på. Alla elever och lärare är jättesnälla och roliga. Jag rekommenderar programmet för att det är jätteintressant att veta mer om lantbruk.

Avdelare

Leya

Leya Flinkenbro är 18 år och går sista året på profilen Häst-Naturvetenskap på Berga Naturbruksgymnasium.

Vilket är ditt drömjobb?

- Veterinär har jag drömt om bli sedan jag var liten, jag vill plugga vidare efter studenten men eftersom skolan också har gett möjlighet mig att bli diplomerad hästskötare kommer jag troligtvis att jobba som hästskötare i några år efter studenten. Det bästa med utbildningen är att även om jag inte väljer att arbeta vidare med häst efter studenten finns det fortfarande många dörrar öppna tack vare min breda utbildning inom naturvetenskap.

Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

- Mitt bästa minne har varit alla praktiska övningar tillsammans med mina kamrater på skolan. Klasskamrater och kompisar förgyller tillvaron. Många elever med samma intressen, i samma ålder, man sporrar varandra till att utvecklas. Vi spenderar mycket tid tillsammans på skolan och på fritiden, jag har min egen häst uppstallad på skolan. Jag är väldigt nöjd med den praktik som jag hade på Tullstorp Dressage Stable, den var lärorik och spännande.

Varför skulle du rekommendera skolan till andra?

- Jag tycker att Berga ger en fantastisk möjlighet att kunna kombinera sitt intresse med sina framtidsambitioner. Man kan välja att studera intensivt samtidigt som man kan kombinera det med ridning på Bergas fantastiska anläggning. Man kan kombinera Naturvetenskap och framtidsmålet att bli veterinär med att utveckla sin ridning.

Det som är speciellt med Berga är att vi har en välbalanserad tillvaro i och med att man varvar praktiskt arbete med teoretiskt arbete, det kan vara speciellt bra om man är lite skoltrött efter grundskolan för att åter att hitta motivationen för studierna samt att man lär sig tillsammans med sina klasskamrater och samlar på sig praktiska erfarenheter. Vi lär oss inte bara i teorisalen hur man gör saker utan vi får även träna på det praktiskt.

Avdelare

Fanny

Fanny Olson är 18 år och pluggar sitt sista år på Hästinriktningen med profil mot djursjukvård på Naturbruksprogrammet på Berga Naturbruksgymnasium.

- Jag valde Berga Naturbruksgymnasium för att det är en skola där man får arbeta mycket praktiskt och för att de hade många olika djur (hästar, kor och grisar). Jag är uppvuxen nära skolan och kände att jag skulle trivas på Berga. Det finns även ett internat på skolan vilket jag tyckte var extra roligt. Jag tyckte det var särskilt intressant med djursjukvård och därför sökte jag den profilen.

Berätta mer om din utbildning

- I djursjukvården läser vi om allt möjligt, från läkemedelshantering till sårvård och bandagering. Vi får göra mycket praktiska övningar och även vara ute på flera veckors praktik. Det gör att utbildningen blir mer varierad och rolig. Vi får öva på att hantera skolans hästar vid mer stressande situationer, som att till exempel lasta dem och köra dem till kliniken. På kliniken har vi fått vara med och gjort undersökningar och behandlingar på hästarna. Jag har gjort praktik på både i travstall, hästklinik och med en ambulerande veterinär.

Hur är skolan och lärarna? 

- Lärarna på skolan är bra och hjälper till så mycket som möjligt. Om det behövs specialhjälp så löser lärarna det. Lokalerna på skolan är bra och klassen jag går i är superkul. Alla har gemensamt intresse så man trivs tillsammans.

Bor du på skolan?

- Jag bor på internatet, vilket var det bästa valet jag gjort. Det gör att man får en helt annan gemenskap med alla andra som bor på skolan. På fritiden brukar vi sitta på våra rum eller i uppehållsrum och prata och umgås. Det finns även kvällsaktiviteter som man kan delta i och vi har läxläsning en kväll i veckan.

Vad har du för framtidsplaner?

- Jag tror att jag så småningom kommer läsa vidare på universitet och då är det något utav programmen på Sveriges Lantbruksuniversitet som lockar. Efter skolan vill jag arbeta utomlands på ett ”animal rescue-center” och hjälpa sjuka vilda djur. Efter min utbildning på Berga får jag även arbeta som djursjukvårdare med utökad behörighet eftersom jag läst och blivit godkänd i kursen i ”grundläggande läkemedelshantering enligt D8 och D9”. Jag har även en dröm om att starta upp en egen travhästuppfödning. Under mina år på Berga har jag valt att inrikta mig på travsport.

Vad är ditt roligaste minne från skolan?

- Det finns många roliga minnen. Inom djursjukvården var det när vi övade på alla möjliga sorters bandage, så att hästarna till slut såg helt inbandagerade ut. Inom travet var en av de roligaste minnena när jag under ett studiebesök hos Svante Båth fick köra en fin tävlingshäst som sedan två dagar efter vann V75!

Skulle du rekommendera Berga Naturbruksgymnasium till andra elever?

- Jag rekommenderar skolan och inriktningen för att det är lärorikt och det finns en hel del jobb som djursjukvårdare eller som kusk och hästskötare i travstall.Läs mer om Berga naturbruksgymnasium

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Berga naturbruksgymnasium.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.