Riksintag på gymnasiet

Sök ett gymnasieprogram oavsett var du bor

När gymnasieskolor eller gymnasieprogram har riksingtag eller är riksrekryterande betyder det att du kan söka till dem oavsett varifrån du kommer i Sverige. Läs mer om skillnaden mellan riksintag och riksrektyrerande program nedan!
Visar 1-20 av 1519 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 1519 träffar
1
2
3
4
...
76

Riksintag på gymnasiet

Alla personer med gymnasiebehöriget i Sverige kan söka till en gymnasieskola eller ett gymnasieprogram som har riksintag eller är riksrekryterande. Du som söker till en sådan gymnasieskola eller ett riksrekryterande gymnasieprogram gör det på samma villkor som gymnasiebehöriga elever från kommunen som skolan ligger i. Alla friskolors gymnasieprogram, vissa kommunala gymnasieprogram och samtliga spetsutbildningar är fria för vem som helst med gymnasiebehörighet att söka.

Vad är skillnaden mellan riksintag och riksrekryterande?

Skillnaden mellan riksting och riksrekryterande utbildningar är att alla fristående gymnasieskolor tillämpar riksintag, medan en skola måste ansöka om att få anordna en riksrekryterande gymansieutbildning.

Riksting på friskolor

Alla fristående gymnasieskolor har riksintag. Det betyder att alla i Sverige som är behöriga till att börja svenskt gymnasium får söka till valfritt gymnasieprogram på dessa gymnasieskolor. Skillnaden mellan kommunala skolor och friskolor är att friskolor har en annan huvudman än kommunen eller landstinget. I övrigt gäller samma lagar och regler för båda skoltyperna. Läs mer om friskolor här.

Riksrektyterande gymnasieprogram

Vissa gymnasieskolor har gymnasieprogram som är riksrekryterande. Det betyder att alla i Sverige med gymnasiebehörighet får söka till just det riksrekryterande programmet på den skolan.

För att kunna anorda en riksrektyrerande utbildning måste huvudmannen för skolan ansöka om tillstång. En fristående gymansieskola (med enskild huvudman) ansöker till Skolinspektionen och en kommunal skola (med offentlig huvudman) ansöker till Skolverket. 

Det finns sju riksrektyrerande gymnasieprogram som är inriktade på specifika yrkesområden: 

Riksrekryterande yrkesutbildningar är framtagna eftersom det finns ett nationellt intresse och efterfrågan på utbildningen och kunskaperna som den ger. Utöver programmen ovan är även RIG (Rikdsidrottsgymnasium), spetsutbildningar och vissa särskilda varianter riksrektyterande. 

Källa: Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
Hur är det att läsa Animation på...
S:t Eriks gymnasium

Polina Pimenova och Thelma Paulsson är 17 år gamla och läser Estetiska programmet, Estetik & media med profilen Animation på S:t Eriks gymnasium. I det här reportaget berättar de mer om programmet och skolan!

Läs mer
Kreativa Ebba läser Bild & formg...
S:t Eriks gymnasium

Ebba Liwendahl läser Estetiska programmet med inriktning Bild & formgivning. Hon trivs bra på programmet som låter en testa på många former av kreativa uttryckssätt!

Läs mer
Vill du veta mer om hur det är a...

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!

Läs mer
Alla känner alla och det är bra ...

Eric och Erika läser Flygteknikprogrammet på Edströmska gymnasiet i Västerås. Eric rekommenderar andra att söka till skolan för att det är bra lärare och en rolig utbildning. Erika säger att hon vill jobba som flygtekniker efter gymnasiet och berättar hur utbildningen på Edströmska gör henne förberedd för det. Läs mer om vad de båda eleverna tycker om Edströmska gymnasiet i det här reportaget!

Läs mer
Daniel och Salman - Filmmakare r...
S:t Eriks gymnasium

För Daniel och Salman älskar film. För dem är film deras största intresse och deras framtida karriär. De går nämligen tredje året på S:t Eriks Estetiska program, med inriktningen Film & Regi.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information