Riksintag på gymnasiet
Alla personer med gymnasiebehöriget i Sverige kan söka till en gymnasieskola eller ett gymnasieprogram som har riksintag eller är riksrekryterande. Du som söker till en sådan gymnasieskola eller ett riksrekryterande gymnasieprogram gör det på samma villkor som gymnasiebehöriga elever från kommunen som skolan ligger i. Alla friskolors gymnasieprogram, vissa kommunala gymnasieprogram och samtliga spetsutbildningar är fria för vem som helst med gymnasiebehörighet att söka.
Vad är skillnaden mellan riksintag och riksrekryterande?
Skillnaden mellan riksting och riksrekryterande utbildningar är att alla fristående gymnasieskolor tillämpar riksintag, medan en skola måste ansöka om att få anordna en riksrekryterande gymansieutbildning.
Riksting på friskolor
Alla fristående gymnasieskolor har riksintag. Det betyder att alla i Sverige som är behöriga till att börja svenskt gymnasium får söka till valfritt gymnasieprogram på dessa gymnasieskolor. Skillnaden mellan kommunala skolor och friskolor är att friskolor har en annan huvudman än kommunen eller landstinget. I övrigt gäller samma lagar och regler för båda skoltyperna. Läs mer om friskolor här.
Riksrektyterande gymnasieprogram
Vissa gymnasieskolor har gymnasieprogram som är riksrekryterande. Det betyder att alla i Sverige med gymnasiebehörighet får söka till just det riksrekryterande programmet på den skolan.
För att kunna anorda en riksrektyrerande utbildning måste huvudmannen för skolan ansöka om tillstång. En fristående gymansieskola (med enskild huvudman) ansöker till Skolinspektionen och en kommunal skola (med offentlig huvudman) ansöker till Skolverket.
Det finns sju riksrektyrerande gymnasieprogram som är inriktade på specifika yrkesområden:
- Flygteknikerutbildning
- Gymnasieingenjörsutbildning
- Marinteknikerutbildning
- Sjöfartsutbildning
- Samiska näringar
- Tågteknikerutbildning
- Yrkesdansarutbildningen
Riksrekryterande yrkesutbildningar är framtagna eftersom det finns ett nationellt intresse och efterfrågan på utbildningen och kunskaperna som den ger. Utöver programmen ovan är även RIG (Rikdsidrottsgymnasium), spetsutbildningar och vissa särskilda varianter riksrektyterande.
Källa: Skolverket

Polina Pimenova och Thelma Paulsson är 17 år gamla och läser Estetiska programmet, Estetik & media med profilen Animation på S:t Eriks gymnasium. I det här reportaget berättar de mer om programmet och skolan!
Läs mer
Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!
Läs mer
För Daniel och Salman älskar film. För dem är film deras största intresse och deras framtida karriär. De går nämligen tredje året på S:t Eriks Estetiska program, med inriktningen Film & Regi.
Läs mer

Eric och Erika läser Flygteknikprogrammet på Edströmska gymnasiet i Västerås. Eric rekommenderar andra att söka till skolan för att det är bra lärare och en rolig utbildning. Erika säger att hon vill jobba som flygtekniker efter gymnasiet och berättar hur utbildningen på Edströmska gör henne förberedd för det. Läs mer om vad de båda eleverna tycker om Edströmska gymnasiet i det här reportaget!
Läs mer
Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.
- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.
Läs mer
Hitta en gymnasieskola du är intresserad av
Gör en intresseanmälan
Skolan kontaktar dig med mer information