Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Naturturism: Viltvård

ForshagaAkademin, i Forshaga
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Videoreportage

Naturbruksprogrammet, Naturturism: Viltvård

Naturbruksprogrammet, Skog: Viltvård

VÄLKOMMEN TILL VILTVÅRDS­GYMNASIET!

Viltvårdsgymnasiet är utbildningen för dig som är intresserad av jakt, viltvård, turism och företagande. Den lägger grunden för en framtid i en bransch med stora framtidsutsikter. Utbildningen är ett yrkesprogram baserat på naturbruksprogrammet (naturturism) och har riksintag.

PRAKTISKT ARBETE I SKOG OCH MARK

Under utbildningen får du lära dig allt om jakt och viltvård, turism och företagande. Du provar många olika jaktmetoder, får utbildning i praktiskt skytte, styckning och matlagning i fält. På schemat finns bland annat fyrhjulskörning i terräng, naturguidning och motor- och röjsåg. Det ingår också spännande utbildningsresor.

JAKT + SKOG = FRAMTID

I takt med jaktbranschens utveckling blir du efter dina tre år på skolan redo för en framtidsbransch. Under utbildningen jobbar du med bland annat jaktarrangemang, fågeluppfödning eller skogsbruksarbete. I det ordinarie programmet ingår också de kurser du behöver för grundläggande behörighet till vidarestudier på högskola.

NÄRA SAMVERKAN MED JAKTBRANSCHEN

Vår utbildning är från starten utformad i samråd med jaktbranschen. Efter 20 år har vi etablerade relationer med många av marknadens ledande aktörerna. Detta har skapat ett stort och utvecklat nätverk av praktikplatser samt en verklighetsnära utbildning.

APL (Praktik) OCH INTYG

Under dina tre år på utbildningen ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). I åk 1 gör du praktik på företag inom skogsbruket med fokus på plantering och röjning av skog. Din praktik i åk 2 är inriktad mot jaktförberedelser och fågeljakter. Elever i åk 3 har en praktikperiod under sommaren med fokus på fågeluppfödning, butik och forskning samt en period under hösten med inriktning mot klövviltsjakt och slakteri. I din APL ingår också planering och arbete vid stora branschmässor.

Under utbildningen får du följande certifikat och intyg:

  • A- och B-kort för motor- och röjmotorsåg
  • ATV-kort
  • Jägarexamen
  • Jaktledarutbildning

Möjlighet till följande kurser:

  • Skytteinstruktör
  • Fångstkort Conibear
  • Viltundersökare

FRAMTID: FRÅN DRÖM TILL YRKE

I Sverige ingår jakt och viltvård som en integrerad och väsentlig del av naturvården. Jakten är och skall vara ett klokt och långsiktigt nyttjande av den förnyelsebara naturresursen vilt. Intresset för jakt är stor i Sverige; det finns nästan 300 000 jägare.

Det finns ett bra underlag för jaktturism i Sverige idag. Personer från södra Sverige eller Europa söker sig norrut för att jag aripa eller skogsfågel. Jägare från norr åker söderut på jakt efter exempelvis dov- och kronhjort eller vildsvin.

Direkt efter gymnasiet kan du jobba som t.ex: jaktelev, butiksförsäljare av vapen- och jaktartiklar, egenföretagare och med skogsröjning. Exempel på andra branschjobb är jaktguide, eftersöksjägare och skytteinstruktör.

Universitetsstudier: Läser du fullständigt program och ev. studiespåret får du behörighet att söka till t.ex. skogsmästare, naturvetenskapligt basår, olika beteendevetenskapliga samt pedagogiska utbildningar. Efter utbilning som jaktelev kan man också söka vidare till viltmästare.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Naturturism: Viltvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Forshaga

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Naturturism: Viltvård

Du söker programmet via antagningskansliet Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
Mejladress: elevantagningen@karlstad.se

Gymnasieexamen

Utbildningen ger en yrkesexamen. Du har möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Reportage

Vill du veta mer om hur det är att ha Sportfiske, Hundsport eller Viltvård och Jakt som inriktning?

ForshagaAkademin

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Naturturism: Viltvård så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 5 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
4/5
Cornelia Bengtsson
06 dec 2019
Viltvårdsgymnasiet, Forshagaakademin

Jag tycker utbildningen är bra eftersom man blandar väldigt mycket praktiskt och teoretiskt. Vi har ju minst en dag praktiskt i veckan. Vi övar också en del skytte och tekniker ...

Visa hela
5/5
Bastian
04 dec 2019
Sveriges bästa viltvårdsgymnasium!

Här får man göra det man tycker om, nämligen jaga, på skoltid, samt en fantastisk studiehjälp om det behövs!

5/5
Emmy
03 dec 2019
Underbar skola och utbildning

Denna skola tar verkligen alla elever på allvar! Man känner sig alltid sedd och får alltid hjälp när man behöver! Utbildningen är klockren vi får verkligen de som sägs på öppet ...

Visa hela
ForshagaAkademin
Industrileden 5B
66732 Forshaga

Välkommen till ForshagaAkademin!

Välkommen till en unik skola som ger dig möjligheten att jobba inom spännande framtidsbranscher! ForshagaAkademin är en fristående gymnasieskola som ligger i Forshaga, Värmland med närhet till både skogar och vattendrag. På skolan finns fem spännande gymnasieutbildningar inom naturturism: sportfiske, hundsport, äventyrsturism...

Läs mer om ForshagaAkademin och visa alla program.

Sponsrad