Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Naturturism

Öknaskolan, i Nyköping
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 95,0
(medelvärde: 206,3)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 95,0
(medelvärde: 206,3)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Bildmontage föreställande en kill med motorsåg, en kille i rutig skjorta leendes mot kameran, och två elever med vapenväskor på ett fält.

Naturturism på Öknaskolan - För dig som vill möta och bedriva turism i djupa skogar, berg, skärgård eller kulturlandskap.

Välj mellan Naturguide jakt, fiske skog eller naturvetenskaplig fördjupning.

Som elev hos oss får du mycket goda kunskaper inom allt från ledarskap till natur- och
landskapsvård. Under utbildningens gång får du förmågan att förmedla naturens mångfald till olika typer av besökare. Oavsett storlek och ålder på gruppen, tränar du på att dela med dig av dina erfarenheter och ger dem en naturupplevelse de
sent kommer att glömma.

Tillsammans med skolans duktiga och erfarna natur- och friluftsguider kan du vara säker på att få en stabil grund. Skolan har klassuppsättningar av tält, stormkök och ryggsäckar som kommer att användas när du lär dig hantera redskap och utrustning. Det sker även ett nära samarbete med andra etablerade aktörer inom branschen.

Med hela naturen som klassrum

Sörmland är ett av de viltrikaste landskapen i Sverige. På våra marker kan du möta och delta i natur- och viltförvaltning av sex klövviltarter i vilt tillstånd; älg, kronvilt, dovvilt, rådjur, mufflon och vildsvin samt naturligtvis ett antal småviltarter.

I ditt dagliga klassrum möter du ett omväxlande landskap med djupa skogar och åkrar, berg, skärgård- och åkerlandskap där vi bedriver både jordbruk, aktiv jakt och viltvård samt besöksnäring. Totalt innefattar det även 4 500 ha jaktmark varav 700 ha är fiskevatten med bland annat gös och havsöring. På fritiden finns möjlighet att låna skolans roddbåt för att fiska!

En stark bransch

Naturturism är en stark bransch där många arbetstillfällen ges. Den innefattar yrken där du verkligen växer som person! Inriktningen passar även dig som siktar mot fortsatta studier till exempelvis viltmästare, viltförvaltare eller kanske har någon av skogsutbildningarna som mål.

Även om du inte väljer att studera vidare har du möjlighet och kunskaper att jobba inom yrken som exempelvis turistentreprenör, viltvårdare, säljare av natur- och friluftsprodukter, eller natur- och friluftsguide. Vårt mål är att du efter dina tre år hos oss ska vara anställningsbar hela året. Därför ger vi dig möjligheten att ta förarbevis för att köra terränghjulingar i skog och mark, motor- och röjmotorsågskort och utbildning i HLR.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Naturturism, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Nyköping

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Naturvetenskapsprofil på Naturbruksprogrammet

Grundläggande högskolebehörighet ingår!

Fr.o.m. HT 2023 ingår Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 i de
gymnasiegemensamma kurserna. De är valfria att läsa. Därför kan du efter avslutad examen antingen ha 2500 eller 2800 poäng.

Naturvetenskaplig fördjupning med särskilda behörigheter finns som val på alla inriktningar.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Naturturism

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Nyköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Barn, Utbildning och Kultur, 61183 NYKÖPING
Telefon: 0155-248180  
Mejladress: antagningskansliet@nykoping.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Naturturism så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Öknaskolan
Sörmlands Naturbruk Öknaskolan
611 99 TYSTBERGA

Naturbruksprogrammet på Öknaskolan - Jobb efter gymnasiet och högskoleförberedande på samma gång!

Öknaskolan har ett fåtal platser kvar - Det är inte för sent att söka till oss! Programmet är perfekt för dig som har ett brinnande intresse för djur och natur. Hos oss kombinerar vi teori och praktik på ett omväxlande...

Läs mer om Öknaskolan och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 3

Baseras på 4 recensioner
Skriv en recension
1/5
Öknaelever
08 feb 2024
Del 1 av vår recension

Det är flera elever som bidragit med åsikter till den här recensionen, det vill säga detta är flera elevers åsikter. 1. skolan skriver på sin hemsida om flera aktiviteter som ...

Emma Söderberg, kommunikatör
11 feb 2024
Hej Öknaelever! Vi erbjuder ett antal kvällsaktiviteter på internatet varje vecka. Stå...
Visa hela
2/5
Natur och jaktare
12 jun 2020
Tyvärr ingen bra skola

Skolan har extrem potential, men skolans ledning är tyvärr väldigt dålig som det ser ut just nu. Lärarna som jag haft har varit väldigt bra, tyvärr så letar många av dem nya job...

Emma Söderberg, kommunikatör
22 jun 2020
Hej Natur och jaktare! Vi beklagar att du inte känner dig helt nöjd med ditt val av sko...
Visa hela
5/5
Svalorna
29 feb 2016
Bästa skolan

Allt såsom lärare, läge, kompisar, internat, personal, lokaler är bäst !!!

Sponsrad