Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Naturturism

Öknaskolan
Programinformation
Nyköping
Antal elever: cirka 200 (.)
Naturbruksprogrammet
  • Antagningspoäng: 120,0
    (medelvärde: 226,3) * statistik från 2019/20

Film

Hör vad skolans elever säger om sitt gymnasieval till Öknaskolan och hur de tänker om sin framtid - hur tänker du?

Om utbildningen

Naturbruksprogrammet, Skog på Öknaskolan

Naturbruksprogrammet med inriktning Naturturism på Öknaskolan

För dig som vill möta och bedriva  viltvård eller naturguidning i djupa skogar, berg, skärgård och åkerlandskap.

Många människor sätter idag stort värde i att 
betrakta vilda djur i svensk natur. Att smyga ut i skymningen och betrakta kronhjorten stillsamt beta, laga mat över öppen eld eller bedriva arrangerade jakter är alla olika sätt att komma naturen närmre. 

Naturturism som inriktning ger dig stora möjligheter att arbeta inom det moderna viltbruket och naturguidning i framtiden. Som elev hos oss får du mycket goda kunskaper inom allt från praktisk viltförvaltning och jaktmetoder, till ekologi och vattenvård. Under utbildingens gång får du förmågan att förmedla naturens mångfald till olika typer av besökare. Oavsett gruppstorlek, tidigare erfarenheter eller ålder, delar du med dig av dina kunskaper och ger dem en naturupplevelse de sent kommer att glömma.

Du kommer under dina tre år på skolan att delta i det dagliga arbetet av jaktförvaltning  tillsammans med våra engagerade viltmästare, viltförvaltare, skogstekniker och reservatsförvaltare som tillsammans har lång arbetslivserfarenhet inom respektive yrke. Du får även möjlighet att ta förarbevis för att köra terränghjulingar i skog och mark.

ETT VILTRIKT LANDSKAP
Sörmland är ett av de viltrikaste landskapen i Sverige. På våra marker kan du möta och delta i viltförvaltning av sex klövviltarter i vilt tillstånd; älg, kronvilt, dovvilt, rådjur, mufflon och vildsvin samt naturligtvis ett stort antal småviltarter. 

I ditt dagliga klassrum möter du ett mosaikartat landskap med djupa skogar och åkrar, berg, skärgård- och åkerlandsskap där vi bedriver både jordbruk, aktiv jakt och viltvård samt besöksnäring. Totalt innefattar  det även 4 500 ha jaktmark varav 700 ha är fiskevatten med bland annat Gös och Havsöring. På fritiden finns möjlighet att låna skolans roddbåt för att fiska!

EN STARK BRANSCH
Naturturism är en stark bransch där många arbetstillfällen ges. Denna bransch innefattar yrken där man verkligen växer som person! Inriktningen passar dig som siktar mot fortsatta studier där du har viltmästare, viltförvaltare eller någon av skogsutbildningarna som mål. 

Även om du inte väljer att studera vidare har du möjlighet och kunskaper att jobba inom yrken som exempelvis säljare av jakt- och friluftsprodukter, viltvårdare, skogsarbetare eller natur- och friluftsguide. Vad du än väljer i framtiden har du med dig en stor mängd praktisk kunskap samt god förståelse för olika metoder inom naturturism, viltvård och sambandet där emellan.

Fördjupning mot Naturvetenskap på Naturbruksprogrammet

Du kan kombinera inriktningen Naturturism med fördjupningsområdet Naturvetenskap, vilket ger dig möjlighet att plugga till särskild behörighet för vidare studier. Du lär dig också att se naturen på ett nytt sätt – att förstå varför den ser ut som den gör, hur den mår och se sammanhang. Du får också förståelse för utrotningshotade arter och vikten av biologisk mångfald. Framförallt diskuterar man människans plats i naturen.

Fördjupningen i Naturvetenskap ger dig möjlighet plugga vidare till bland annat agronom, hippolog, biolog eller jägmästare.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Naturturism, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Fortsatta studier

Öknaskolan erbjuder kurserna Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6, vilka krävs för att du ska få grundläggande högskolebehörighet.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Naturturism

Du söker programmet via Antagningskansliet i Nyköping. Om du bor i en kommun som inte ingår i antagningskansliet söker du istället via din hemkommun.
Få ansökningskoden Postadress: Barn, Utbildning och Kultur, 61183 NYKÖPING
Telefon: 0155-248180  
E-post: antagningskansliet@nykoping.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Naturturism så kommer skolan att kontakta dig.

Öknaskolan

DITT VAL - DIN FRAMTID! 
Öknaskolan är gymnasiet för dig som gillar djur, natur och teknik!

Programmet är perfekt för dig som har ett brinnande intresse för djur och natur. På Naturbruksprogrammet kombinerar man teori och praktik på ett omväxlande och inspirerande sätt. Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram vilket innebär att du efter examen ska ha de...


Läs mer om Öknaskolan och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Öknaskolan

Sörmlands Naturbruk Öknaskolan
611 99 TYSTBERGA

 Visa telefonnummer
www.oknaskolan.se

Recensioner

Snittbetyg: 3,7

Baseras på 3 recensioner.

Natur och jaktare
(2)
Skolan har extrem potential, men skolans ledning är tyvärr väldigt dålig som det ser ut just nu. Lärarna som jag haft har varit väldigt bra, tyvärr så letar många av dem nya jobb pga att skolans ledning är så dålig. Ett tips är även att läsa endast naturbruk och inte kombinera det med natur ämnen, det blir väldigt mycket extra jobb då skulle ja...
Emma Söderberg, kommunikatör Kommentar:
Hej Natur och jaktare! Vi beklagar att du inte känner dig helt nöjd med ditt val av skola efter dessa tre år. Jag håller med dig om skolans fantastiska jaktmarker och den kvalitet på utbildning vi erbjuder med kompetenta och välutbildade instruktörer och lärare! Inte bara inom Jakt och Viltvård, men även i naturbruksprogrammets övriga ämnen. ...
Visa hela
Svalorna
(5)
Allt såsom lärare, läge, kompisar, internat, personal, lokaler är bäst !!!
Figge Öknaskolan
(4)
Jag läser Lantbruk och stormtrivs!
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(3,7)
Baseras på 3 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Naturturism från Öknaskolan, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Boka ett digitalt möte med Öknaskolan
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Du kanske också är intresserad av: