Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Läs Lantbruksutbildning på Berga naturbruksgymnasium

På Berga naturbruksgymnasium finns det ett helt lantbruk med odlingar, djur och maskiner, vilket gör att det aldrig är långt från klassrummet till det praktiska arbetet. Som elev på lantbruksinriktningen får du lära dig allt om hur arbetet på en gård fungerar. Du får kunskap om allt ifrån hur man reparerar en traktor till vilket foder som passar bäst för en kalv.

Den här utbildningen är för dig som vill arbeta på en mjölkgård, med uppfödning av köttdjur eller som maskinförare på ett jordbruk i framtiden. Du kan dessutom välja till de kurser du behöver för att få högskolebehörighet. Du får möjlighet att ta del av följande:

  • Möjlighet att göra praktik på gårdar runt om i Sverige eller utomlands
  • 400 hektar odlad mark med till exempel korn, vete och havre
  • Smågrisuppfödning där 1000 kultingar föds varje år
  • En mjölkladugård med cirka 65 kor
  • Traktorkörkort

På Berga erbjuds allt du behöver för att få en gedigen utbildning inom lantbruk. Du får en bred utbildning där det finns stora möjligheter att själv vara med och påverka kursupplägget. Inom utbildningen ligger fokus på bland annat djur, teknik, natur och hållbar utveckling.

Förutom att du får en yrkesexamen inom lantbruk så får du också, om du vill och väljer rätt kurser, behörighet fortsätta att studera vidare till exempelvis lantmästare. Det kommer finnas ett stort behov av arbetskraft som till exempel maskinförare i framtiden.

Kurser i lantbruksutbildningen

Vissa kurser är valbara och andra måste alla läsa. Du väljer själv om du vill läsa det rena yrkesförberedande programmet eller välja till studieförberedande kurser med samhällsinriktning. Båda valen ger dig en yrkesexamen inom lantbruk.

Exempel på kurser du kan läsa är Lantbruksdjur, Lantbruksmaskiner och Serviceteknik.

Jakt och viltvård

På Berga kan du från och med hösten 2021 läsa naturbruksprogrammet med lantbruksinriktning, profil Jakt och viltvård. Du kommer att få lära dig allt om hur arbetet på en gård fungerar samt på ett ansvarsfullt sätt förvalta gårdens viltstammar.

På Berga finns det ett komplett lantbruk med odlingar, djur och maskiner, vilket betyder att det aldrig är långt från klassrummet till det praktiska arbetet. På lantbruksinriktningen bedrivs en stor del av undervisningen i små grupper där du får du läsa kurser som t ex Jakt och viltvård, Motor-och röjmotorsåg, Mångbruk av skog, Lantbruksdjur och Lantbruksmaskiner.

I profilen Jakt och viltvård får du dessutom möjlighet att ta Jägarexamen. Du lär dig
praktiskt viltvård och utför praktisk jakt på Bergas viltrika marker. Under årskurs 3 kommer
du göra din APL (praktik) med jaktlig inriktning på gårdar utanför Berga.

Praktik i utbildningen

Praktiken, även kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande), är en av de viktigaste delarna av din utbildning.  Under dina tre år har du praktik i minst femton veckors tid både på och utanför skolan. Under din praktik får du göra de saker du lärt dig om djur, odling och maskiner på riktigt, på verkliga arbetsplatser.

Till att börja med får du lära dig grunderna i hur du handskas med djur och maskiner genom att vara på skolan, som i sig är ett professionellt lantbruk. Du gör att du inte behöver oroa dig om du inte tidigare arbetat inom lantbruksområdet. Här kommer lärare och instruktörer lära dig allt du behöver kunna. Därefter kommer du ha möjlighet att prova andra praktikplatser inom Sverige för att i årkurs tre ha möjligheten att åka utomlands, om du vill.

Gymnasiearbetet

Efter att ha genomfört din praktik ska du ha lärt dig så mycket att du klarar gymnasiearbetet. Gymnasiearbetet går ut på att du självständigt ska kunna planera, utföra och utvärdera arbete inom lantbruksområdet, kanske med maskiner eller djur. När du har klarat av ditt gymnasiearbete kan du hämta ut din yrkesexamen inom lantbruk.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Reportage

Burak, Leya och Fanny pluggar på Berga Naturbruksgymnasium

Berga naturbruksgymnasium

Burak läser Lantbruk, Leya läser på profilen Häst-naturvetenskap och Fanny på Hästinriktningen med profil mot Djursjukvård, och de går sista året på Berga Naturbruksgymnasium. Här kan du läsa om hur de upplever skolan och vilka framtidsplaner de har.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Berga naturbruksgymnasium
Berga skolväg 1
137 91 Västerhaninge

Berga naturbruksgymnasium utanför Stockholm

Berga är gymnasiet för dig som är intresserad av hästar, hästsjukvård, lantbruksmaskiner och lantbruksdjur, jakt och viltvård samt hållbar utveckling. Här erbjuds Naturbruksprogrammet, vilket är en praktisk utbildning som ger dig goda yrkeskunskaper. Du kan också kombinera den med fler...

Läs mer om Berga naturbruksgymnasium och visa alla program.

Sponsrad