👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉
Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
22 januari, 2025 18:00
(+ Läs mer )
Kommande Öppet hus
16 november, 2024 10:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 227,3)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
22 januari, 2025 18:00
(+ Läs mer )
Kommande Öppet hus
16 november, 2024 10:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 227,3)
Få mer information om programmet 👍

Utbildningsinfo

Plugga Lantbruk på Stiernhööksgymnasiet

På naturbruksprogrammet inriktning lantbruk lägger du grunden för att forma din framtid. Arbete inom lantbruket är ett samhällsviktigt jobb då livsmedel, miljö- och klimatfrågor aldrig har varit så aktuella som nu. Detta är en utbildning för dig som vill göra skillnad och aktivt arbeta för en grön och klimatsmart framtid. Inom den gröna näringen finns ett brett utbud av framtida yrken, du kan jobba som djurskötare, maskinförare eller reparatör. Du kan även använda dina kunskaper inom yrken som lärare, rådgivare och andra mer teoretiska yrken. Utbildningen innehåller både teori och praktik, din skolbänk kan vara traktorn, naturen eller djurstallarna.

En framtidsbransch

I årskurs ett får du lära dig att köra skolans egna traktorer och möjlighet att ta terrängkort för fyrhjuling med mera. Därefter följer utbildningen lantbrukets årshjul, du arbetar i stallarna och på åkrarna med uppgifter direkt kopplade till lantbruket. På vintern arbetar du förutom med djurskötseln också med underhåll och reparationer av maskiner i skolans maskinhall. Parallellt pågår teoretisk utbildning i alla ämnen. Inför årskurs två väljer du yrkesutgång. Hos oss kan du välja mellan Lantbruksdjur och lantbruksmaskiner, Entreprenad eller Reparation av tunga maskiner. Under dina tre år hos oss får du en bred utbildning inom naturbruk för att kunna jobba inom den gröna näringen.

Dina studier

Du som elev har under din studietid sammanlagt 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). I årskurs ett bedrivs APL i skoljordbrukets ladugård och jordbruk. I årskurs två och tre har du din APL-plats på lantbruksföretag i Dalarna eller i övriga Sverige. Det förekommer att några elever har APL utomlands. Med en yrkesexamen inom lantbruk får du en stabil grund och ett stort kunnande för att jobba yrkesmässigt. Vill man läsa vidare efter gymnasiet finns möjlighet om man väljer att läsa ämnena för grundläggande högskolebehörighet. På Stiernhööksgymnasiet får du viktig kunskap om entreprenörskap som kan vara en grund för att starta eget. Under årskurs tre startar du upp, driver och slutligen avvecklar ett eget företag inom ramen för UF (Ung Företagsamhet).

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Rättvik
  • Svenska

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Stiernhööksgymnasiet
Masvägen 15
79532 RÄTTVIK

Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!

Utbildningen ska förbereda dig för framtiden! Det bästa med Stiernhööksgymnasiet är att vi har hög lärartäthet och våra lärare ger våra elever professionellt stöd och coachning i sina studier. Vi utbildar våra elever för framtiden, med ett modernt pedagogiskt tänk....

Läs mer om Stiernhööksgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad