Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
16 november, 2024 10:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 227,3)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
16 november, 2024 10:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 227,3)
Få mer information om programmet 👍

Utbildningsinfo

Plugga Lantbruk på Stiernhööksgymnasiet

Att ha ett arbete inom lantbruket är något riktigt roligt att se fram emot! Det börjar hos oss på Stiernhööksgymnasiet.

En framtid med goda utsikter till jobb

I dagens lantbruk finns det något för alla intressen. Allt från arbete i ladugård och svinhus till traktorarbeten på fält som att harva, så, tröska, plöja samt reparera maskiner och redskap. Under hösten i årskurs 1 får du lära dig att köra skolans alla traktorer och ta traktorkörkort. Sedan följer utbildningen driftåret, då du arbetar i stallarna eller på åkrarna med uppgifter direkt kopplade till jordbruket. På vintern arbetar du, förutom med djurskötseln, också med underhåll och reparationer av maskiner. Eleverna som läser mot entreprenad lär sig hantera stora maskiner som grävmaskiner och lastmaskiner och kommer kunna arbeta inom anläggning och entreprenad. Våra elever utbildas brett inom naturbruket för att bli naturbruksentreprenörer och för att kunna försörja sig mångsidigt eller specialiserat i ett landsbygdsföretag.

Dina studier

Din skolbänk är traktorn, lastmaskinen eller ladugården! Utbildningen är mycket praktiskt arbete men självklart blandat med teoretiska ämnen. Dessutom har du möjlighet om du vill att läsa upp grundläggande högskole- behörighet under din studietid.

Arbetsplatsförlagt lärande

Eleverna har, under sin studietid, 15 veckors APL. I årskurs 1 bedrivs APL:n på skolan i ladugården och i höst/vårbruket. I årskurs två och tre kan eleverna ha sin APL på lantbruksföretag, och andra arbetsplatser runt om i landet. Det förekommer också att elever har APL utomlands.

Högskolebehörighet och NB+

Naturbruksprogrammet är en yrkesutbildning men om du vill har du möjlighet att läsa till grundläggande högskolebehörighet. Om läser yrkesutgången "Djurskötare och traktorförare" har du dessutom möjlighet att välja NB+ och kan studera kurser med ett SLU-fokus. Fördjupningen ger dig behörighet till vidare studier till bland annat lantmästare, hippolog, djursjukvårdare och skogsmästare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

Ung företagsamhet

Många av eleverna som går naturbruksprogrammet kommer i framtiden att arbeta i små företag, familjeföretag eller driva ett eget företag. Därför tycker vi att det är viktigt att eleverna under sin studietid får kunskap i detta. Under årskurs 3 får eleverna starta upp, driva och slutligen avveckla ett eget företag inom kursen entreprenörskap.

Yrkesutgång: Djurskötare och traktorförare

Om du går yrkesutgången "Djurskötare och traktorförare" lär dig sköta lantbruket som traktorförare med odlings- och maskinkunskaper samt lantbruksdjurskötare med fokus på kor. Redan under årskurs ett får du ta traktorkörkort för att kunna vara med att arbeta i vårbruket. Djuren sköter vi året om och föder upp både mjölkdjur och köttdjur. Under vintern blir det mycket arbete i maskinhall och verkstad, där du lär dig grunderna i reparation.

Yrkesutgång: Entreprenad

Att kunna köra och hantera hjullastare ger dig fantastiska möjligheter till jobb i framtiden! Entreprenadjobben ökar stadigt både i tätorter och på landsbygden. Tillsammans med de andra lantbrukseleverna läser du de gemensamma kurserna och du tillhör samma klass som de som sysslar med djurskötsel och odling. En del traditionellt jordbruk med djur och maskiner ingår förstås i din utbildning också. Det första du får börja med är att köra traktor och ta traktorkort. Under vintern blir det mycket arbete i maskinhall och verkstad, där du lär dig grunderna i reparation. Redan under första året får du bekanta dig med grävmaskin och hjullastare.

Skolan har många övningsobjekt och vi tycker det är viktigt att du tidigt får komma ut och göra riktiga grävjobb, så räkna med att du förutom att lära dig gräva kommer att göra nytta. Grunderna i din maskinutbildning lär du dig i skolans traktorsimulator.

Grävkursen är 200 p och förutom grävning ingår också en kurs Hjullastare, alltså lastmaskin. Precis som på andra gymnasieprogram har du möjlighet att sätta lite spets på din gymnasieutbildning genom att göra individuella val av olika kurser.

Yrkesutgång: Reparation tunga maskiner

Det här är yrkesutgången för dig som gillar att köra maskiner och samtidigt vill fördjupa dig i hur de fungerar och, varför det ibland inte fungerar. I jordbruket är det ofta korta perioder då vissa arbeten bara måste utföras, som tex skörd. Då kan det vara bra att ha lite extra förståelse för hur maskiner ska fungera. Du har större möjlighet att kanske lösa driftstoppet på egen hand och spara tid och pengar. Med yrkesutgångens fördjupningskurser inom serviceteknik är du även väl förberedd för arbete som maskinreparatör/servicetekniker på en maskinverkstad. Här får du fördelen att köra vissa maskiner under utbildningen vilket man brukar ha nytta av när man ska felsöka och laga. ”Om du vet hur det ska fungera, så vet du när något är fel”. Fördjupningskurserna i utgången är uppdelade på mekanik, hydraulik och elektronik och är på 100p var. Nya maskiner innehåller avancerade el-och hydraulsystem och du kommer lära dig att läsa ritningar och scheman samt att felsöka och reparera dessa. En del felsökning utförs även med diagnosutrustning och dator. Välkommen till oss i verkstan och NBL TM* (*Arbete med reparation av Tunga Maskiner).

Ladda ner skolans broschyr

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Rättvik
  • Svenska

Naturbruk på Stiernhööksgymnasiet

Ladugårdar och stallar

Stiernhööksgymnasiets utbildningsladugårdar ingår i Rättviks kommuns Återtagsprojekt som gör kommun och skola nästan helt självförsörjanden på nötkött.

Ett modernt lantbruk

Stiernhööksgymnasiet utbildningsladugård för nötkreatur är toppmodernt utrustat. Ladugården rymmer 75 mjölkkor i lösdrigt. Korna mjölkas med robot där de också utfodras med kraftfoder. Korna utfodras med fullfoder med hjälp av traktor och fullfodersvagn. För elevernas mjölkningsträning finns också ett tandemstall. Det finns även ett separat stall för kvigor och stutar.

Simulatorcenter

Nu kan vi köra traktor, lastmaskin eller skördetröska inomhus! I skolans simulatorcenter kan du träna på nästan allt som går att göra i en verklig maskin, fast i ett virtuellt klassrum. En trygg plats för kunskap, erfarenhet och utveckling.

Flera maskiner att välja på

På Stiernhööksgymnasiet finns det två simulatorer som båda kan användas som olika maskiner som till exempel traktor, skördetröska, hjullastare, grävmaskin och mycket mer.

Säkerhet

Att hantera en stor maskin är inte helt lätt för den som aldrig gjort det förut. Det är mycket att tänka på och små misstag kan resultera i skador på både personer och omgivning. I en simulator lär man sig grunderna i att hantera maskinen helt riskfritt.

Mer träning

Simulatorerna öppnar för mer möjligheter till mängdträning. Instruktören kan lära flera elever samtidigt och eleverna har möjlighet att träna på egen hand. Dessutom kan man träna när man vill på alla moment oavsett om det är vinter, vår eller höst. I en virtuell värld kan man öva både sådd och skörd året om.

Miljö

En tung maskin drar i snitt åtta liter diesel per arbetstimme. För att lära sig att köra yrkesmässigt krävs cirka 1500 timmars träning. Om en del av dessa timmar förläggs i en simulator sparas många liter bränsle och utsläpp av växthusgaser. Vi räknar med att miljöpåverkan minskas med cirka 30% med simulatorbaserad undervisning.

Utvärdering direkt

Efter varje övningspass får eleven en direkt utvärdering av simulatorn i hur miljöeffektivt körningen genomförts. Detta skapar dels underlag till undervisning och fortsatt utveckling i maskinkörningen men också medvetna och ansvarstagande elever.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Stiernhööksgymnasiet
Masvägen 15
79532 RÄTTVIK

Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!

Stiernhööksgymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Rättviks kommun. Behörigheten och kompetensen bland skolans personal är hög och skolan kan stoltsera med att ligga i topp i Sverige vad gäller elevernas studieresultat. På skolan råder en mycket fin stämning och det...

Läs mer om Stiernhööksgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad