Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
19 oktober, 2024 12:00
(+ Läs mer )
marker
Har lediga platser
Har lediga platser
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
19 oktober, 2024 12:00
(+ Läs mer )
marker
Har lediga platser
Har lediga platser

Om utbildningen

Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet inriktning Lantbruk

På Järna Naturbruksgymnasium läser du naturbruksprogrammet med inriktningen Lantbruk med ekologisk profil.

Naturbruksprogrammet är ett nationellt yrkesprogram som samtidigt ger full högskolebehörighet för dig som vill läsa vidare.

På Järna Naturbruksgymnasium får du en bred förståelse och färdighet inom områden som växtodling, trädgård, djur, fordon och maskin, mark, skog och entreprenörskap. 

Teori och praktik

Vad blir man om man går på ett naturbruksgymnasium? Svaret på frågan är att naturbruksprogrammet ger dig många möjligheter. Programmet passar både för dig som vill jobba direkt efter examen och dig som planerar att plugga vidare på universitet eller folkhögskola. Inriktningen Lantbruk gör dig attraktiv på arbetsmarknaden, oavsett om du är intresserad av att arbeta inom yrken som ger dig möjlighet att jobba med djur, skogsbruk, maskiner eller växtodling.

Du som väljer att läsa vidare kan till exempel utbilda dig till biolog, veterinär eller agronom. För det behöver du läsa kurser för grundläggande eller särskild högskolebehörighet. Flera av våra elever har valt att läsa vidare vid Sveriges lantbruksuniversitet. 

Intresse och yrkesutgång

Genom valbara kurser och inriktningen på praktikperioderna, APL (arbetsplatsförlagt lärande), kan våra elever profilera sin examen efter intresse. Det kan ge en så kallad yrkesutgång mot växter och djur, lantbruksmaskiner, grönsaksodling, småbruk eller utökat program med naturvetenskaplig inriktning och särskild högskolebehörighet. Längre ned hittar du vilka kurser som ingår i Naturbruksprogrammet - inriktning Lantbruk.

Högskolebehörighet

För allmän högskolebehörighet behöver du läsa svenska 2, svenska 3 och engelska 6. Dessa kurser ingår i studieplanen och behöver inte väljas till för att du ska få allmän högskolebehörighet. Däremot kan de väljas bort, om du vet att du vill börja jobba direkt efter gymnasiet. För särskild behörighet behöver du läsa några ytterligare kurser beroende på vilken utbildning du siktar på.

Inriktning Lantbruk

Inriktningen Lantbruk ger kunskaper om mark, växter, djur, ekonomi och teknik. Du får lära dig om produktion av varor, till exempel mejeriprodukter eller grönsaker, och om tjänster, till exempel trädbeskärning eller trädgårdsanläggning.

Inriktningen Lantbruk gör dig attraktiv på arbetsmarknaden, oavsett om du vill jobba med djur, maskiner eller växtodling! Delar av utbildningen ges i anslutning till etablerade verksamheter som Nibble Handelsträdgård och Nibble Gård.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Järna

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Järna Naturbruksgymnasium
Nibble Gård
153 91 järna

Järna Naturbruksgymnasium - Naturbruksprogrammet

Järna Naturbruksgymnasium ligger i Södertälje kommun och erbjuder Naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk. Hos oss får du både en yrkesexamen och full högskolebehörighet! Här varvas teori med mycket praktiskt arbete för ett hållbart brukande av naturen. Djur, odling, maskin, skog, entreprenörskap...

Läs mer om Järna Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 3,9

Baseras på 9 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Nb21
16 jun 2024
Med kärlek

Genom tre år av glädje och nöje kan jag nu gå vidare i livet
Skolan har visat och lärt mig mycket.
Både i skol sammanhanget och i det mänskliga

5/5
Nöjd och glad
14 jun 2024
En viktig del i mitt liv

Denna skola har betytt så himla mycket för mig under de tre åren jag har varit där. Miljön är underbar, lärarna är duktiga och älskar sina jobb, vilket leder till att man själv ...

Visa hela
5/5
Perla
14 jun 2024
Bästa skolan

Jätte bra skola med bra lärare!
Otroligt personligt och riktigt härlig stämning. Djuren på skolan är jätte gulliga!

Sponsrad