Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Järna Natubruksgymnasium

Välkommen till Järna Naturbruksgymnasium!

För dig med intresse för djur, natur och odling med ekologisk inriktning.

Järna Naturbruksgymnasium erbjuder det nationella Naturbruksprogrammet med inriktning Lantbruk men även Introduktionsprogrammet för dig som saknar behörighet för att börja läsa Naturbruksprogrammet. Skolan ligger vackert beläget på Nibble Gård i Järna. Gården har funnits sen 1400-talet och det unika läget ger enastående möjligheter för lärandet. Nibble Gård är ett litet lantbruk med bland annat egen ekologisk mjölkproduktion och handelsträdgård. Utbildningen på Järna Naturbruksgymnasium utgår ifrån ett ekologiskt tänkande med omsorg för djur, natur, jord och människor.

Teori och praktik

En viktig del av utbildningen är förstås praktiken. Under eftermiddagarna gör eleverna med lärare olika övningar och uppgifter på gården, till exempel i verkstan, med djuren eller i trädgårdarna. Här grundläggs praktiska färdigheter, förståelse och kunskaper.
Skolan har också ett stort kontaktnät av företagare och samarbetspartners i närområdet som tar emot elever.

Under årskurs två och tre går eleverna sen ut som praktikanter på APL-perioder, (Arbetsplatsförlagt Lärande) två till tre veckor på olika företag utifrån vad man är intresserad av. Efter årskurs två kommer också en längre praktikperiod på tolv veckor. Här får man tillämpa och utveckla det man lärt sig. Flera elever passar också på att göra en eller flera praktikperioder utomlands. 

Jobb direkt eller läsa vidare

Efter du har läst på Järna Naturbruksgymnasium kan du både välja att plugga vidare eller börja jobba direkt efter din examen. Inriktningen Lantbruk gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden, du kan både jobba med djur, maskiner eller odling.

Om du vill läsa vidare efter din examen kan du bland annat läsa vidare till biolog, veterinär eller agronom. För att ha möjlighet till det behöver du läsa kurserna för grundläggande eller särskild högskolebehörighet.

Trygghet och studiero

Skolan har endast en klass per årskurs och tar max in 16 elever per klass, vilket gör skolan relativt liten. Det ger skolans kunniga och engagerade lärare mer tid för varje elev. Genom att delvis läsa de olika kurserna i perioder blir det också färre ämnen att hålla reda på samtidigt. Järna Naturbruksgymnasium lägger stor vikt vid att utveckla studieteknik och hålla studiero under arbetstid.

Under lunchen samlas elever och lärare gemensamt. Skolans goda mat är baserad främst på ekologiska råvaror, ofta från den egna gården eller närliggande. Järna Naturbruksgymnasium erbjuder också många gemensamma aktiviteter som skolresor och studiebesök, och firar olika högtider tillsammans. Det bidrar till att alla får möjlighet att lära känna varandra, vilket ger en familjär och varm stämning på skolan.


Är du intresserad och vill veta mer om Järna Naturbruksgymnasium, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar på Järna Naturbruksgymnasium

Video

Program

Yrkesprogram
Naturbruksprogrammet Ort Recensioner
Naturbruksprogrammet, Lantbruk: Ekologi Flera orter (2)
3,3 (6)
Introduktionsprogrammet
Introduktionsprogrammet Flera orter (2)
  • = Riksintag

Visa alla

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Järna Naturbruksgymnasium.

Hitta till skolan

Järna Naturbruksgymnasium

Nibble gård
153 91 Järna

 Visa telefonnummer
www.jarnanaturbruksgymnasium.se


Recensioner

Snittbetyg: 3,9

Baseras på 10 recensioner.

Elev från NB19
Jag hoppades få ombyte från skolbänken när jag kom hit. På den fronten är jag fullt nöjd. Jag har lärt mig otroligt mycket här och för den kunskapen är jag evigt tacksam. Å andra sidan är jag på nästan alla andra sätt besviken. Lärarna respekterar inte eleverna och talar öppet illa om dem. Jag skulle till exempel aldrig tala om för någon om jag ...
Visa hela
.
Maten på skolan är en sak som jag tycker inte varit den bästa direkt. De har varit märkliga maträtter och ingen näring i maten så att man går hungrig hela dagen och inte orkar jobba.
Nöjd tredjeårselev
Jag kom till skolan när jag befann mig på botten, och nu efter snart tre år, befinner jag mig på toppen. Jag har lärt mig så mycket både om mig själv som människa och om biodynamiskt lantbruk. Skolans lantbruksfilosofi står för mångfald och naturligt kretslopp. Därför är utbildningen bred. Lantbruksdjur, odling, trädgård, skog, fordon, häst...
Visa hela
Recensioner
Skolrecensioner
(3,9)
Baseras på 10 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information från Järna Naturbruksgymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information