Visa gymnasium.se som: Mobil
Järna Natubruksgymnasium

Välkommen till Järna Naturbruksgymnasium!

För dig med intresse för djur, natur och odling med ekologisk inriktning.

Järna Naturbruksgymnasium erbjuder det nationella Naturbruksprogrammet med inriktning Lantbruk men även Introduktionsprogrammet för dig som saknar behörighet för att börja läsa Naturbruksprogrammet. Skolan ligger vackert beläget på Nibble Gård i Järna. Gården har funnits sen 1400-talet och det unika läget ger enastående möjligheter för lärandet. Nibble Gård är ett litet lantbruk med bland annat egen ekologisk mjölkproduktion och handelsträdgård. Utbildningen på Järna Naturbruksgymnasium utgår ifrån ett ekologiskt tänkande med omsorg för djur, natur, jord och människor.

Teori och praktik

En viktig del av utbildningen är förstås praktiken. Under eftermiddagarna gör eleverna med lärare olika övningar och uppgifter på gården, till exempel i verkstan, med djuren eller i trädgårdarna. Här grundläggs praktiska färdigheter, förståelse och kunskaper.
Skolan har också ett stort kontaktnät av företagare och samarbetspartners i närområdet som tar emot elever.

Under årskurs två och tre går eleverna sen ut som praktikanter på APL-perioder, (Arbetsplatsförlagt Lärande) två till tre veckor på olika företag utifrån vad man är intresserad av. Efter årskurs två kommer också en längre praktikperiod på tolv veckor. Här får man tillämpa och utveckla det man lärt sig. Flera elever passar också på att göra en eller flera praktikperioder utomlands. 

Jobb direkt eller läsa vidare

Efter du har läst på Järna Naturbruksgymnasium kan du både välja att plugga vidare eller börja jobba direkt efter din examen. Inriktningen Lantbruk gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden, du kan både jobba med djur, maskiner eller odling.

Om du vill läsa vidare efter din examen kan du bland annat läsa vidare till biolog, veterinär eller agronom. För att ha möjlighet till det behöver du läsa kurserna för grundläggande eller särskild högskolebehörighet.

Trygghet och studiero

Skolan har endast en klass per årskurs och tar max in 16 elever per klass, vilket gör skolan relativt liten. Det ger skolans kunniga och engagerade lärare mer tid för varje elev. Genom att delvis läsa de olika kurserna i perioder blir det också färre ämnen att hålla reda på samtidigt. Järna Naturbruksgymnasium lägger stor vikt vid att utveckla studieteknik och hålla studiero under arbetstid.

Under lunchen samlas elever och lärare gemensamt. Skolans goda mat är baserad främst på ekologiska råvaror, ofta från den egna gården eller närliggande. Järna Naturbruksgymnasium erbjuder också många gemensamma aktiviteter som skolresor och studiebesök, och firar olika högtider tillsammans. Det bidrar till att alla får möjlighet att lära känna varandra, vilket ger en familjär och varm stämning på skolan.


Är du intresserad och vill veta mer om Järna Naturbruksgymnasium, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar på Järna Naturbruksgymnasium

Video

Prova på-dagar

Vi vill bjuda in dig till på Prova-på-dag den 10:e november!

Under en prova-på-dag får eleverna möjlighet att vara med en hel skoldag tillsammans med våra elever. Vi börjar kl. 8.15 med morgonlektion, därefter så kallad löptimme, lunch och avslutningsvis eftermiddagspraktik.

På eftermiddagspraktiken arbetar utifrån säsong med skog, trädgård, lantbruk och djur; vi sköter exempelvis får och hästar, arbetar med byggnadsunderhåll, kör traktor, arbetar med fyrhjuling och röjsåg i skogen eller skördar grönsaker. Kontakta oss på kontakt@jarnanaturbruksgymnasium.se

Med vänliga hälsningar,

Järna Naturbruksgymnasium

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2021-11-10    Tid:   08:15 - 15:45  

Program

Yrkesprogram
Naturbruksprogrammet Ort Recensioner
Naturbruksprogrammet, Lantbruk: Ekologi Flera orter (2)
5,0 (2)
Introduktionsprogrammet
Introduktionsprogrammet Flera orter (2)
  • = Riksintag

Visa alla

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Järna Naturbruksgymnasium.

Hitta till skolan

Järna Naturbruksgymnasium

Nibble gård
153 91 Järna

 Visa telefonnummer
www.jarnanaturbruksgymnasium.se


Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 6 recensioner.

Johannes
Den absolut bästa skolan som finns! Kom dit som utbytesstudent för ett halvt år och har nu, 5 år senare, ett eget liv här. Lärde mig massor om framtidens lantbruk och så mycket socialt på vägen, då jag bodde på internatet. Bland det bästa jag har gjort!
Alvesta Norlin
Den här skolan är jag så himla glad för att jag valde, skolan i sej är väldigt liten och det är vad jag gillade med det, att man kan få extra hjälp då klasserna inte är så stora. Det är många underbara timmar hos djur och natur, på lektioner vart man får lära sig allt möjligt man behöver veta för att kunna jobba inom detta yrke eller massor mer ...
Visa hela
Bananen
Jag tycker att denna skola är bra därför att man känner att man kan gå dit och få god närproducerad mat, man kan få fri tillång till fin omgivning, promenadsträckor längs en magisk natur, man har basketplan på skolgård, det finns snälla djur, bra redskap, och gratis datorer. Man måste inte betala egen dator och laddare ingår men däremot så får m...
Visa hela
Recensioner
Skolrecensioner
(4,8)
Baseras på 6 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information från Järna Naturbruksgymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information