Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Lillerudsgymnasiet
Programinformation
Karlstad
Antal elever: cirka 280 (.)
Naturbruksprogrammet
 • Antagningspoäng: 87,5
  (medelvärde: 219,1) * statistik från 2022

Om utbildningen

Lantbruksprogrammet på Lillerudsgymnasiet

Naturbruksprogrammet, inriktning lantbruk på Lillerudsgymnasiet!

Lantbruksprogrammet passar dig som vill jobba mycket ute i naturen med såväl djur som mark och växter. Du som elev kommer att få en bred utbildning inom naturbruk och själv ha möjlighet att välja yrkesutgång.

Lantbruksprogrammets innehåll

Under ditt första och andra år på lantbruksprogrammet läser du programgemensamma ämnen tillsammans med dina klasskamrater. Till det tredje och sista läsåret kommer du ha valt en yrkesspecialisering som du kommer att få fördjupa dig i. Du kommer att få läsa kurser som:

 • Lantbruksdjur
 • Motor- och röjmotorsåg
 • Lantbruksmaskiner
 • Växtodling
 • Serviceteknik- naturbruk

Välj mellan Odling och teknik, Djurskötare eller Bredd

Om du väljer att läsa yrkesutgången odling och teknik samt bredd kommer tyngdpunkten ligga vid teknik, odling, djur och ekonomi. Du kommer att få lära dig olika tekniker för att bedriva ett lantbruk och få kunskap om djurens och växternas biologi och förutsättningar. Du kommer att få teoretisk undervisning men den största delen av undervisningen kommer att vara praktisk och ske i stallet, ute på åkern eller i skogen.

Om du vill att större delen av din undervisning skall vara praktisk med fokus på lantbruksdjur ska du välja yrkesutgången djurskötare. Du kommer då att få lära dig: djuretik, djurens beteende, djurhälsa och djurmiljö.

Naturvetenskaplig profil på naturbruksprogrammet

En naturvetenskaplig profil på lantbruksprogrammet är en bra grundläggande utbildning för dig som vill plugga vidare till bland annat  Livsmedels- eller Mark/växtagronom. Yrkesutgången lantbruk ger i kombination med naturvetenskapliga kurser dig som elev grundläggande kunskaper i traktorkörning, odling, teknik och djurskötsel. Du kommer att få läsa kurser i bland annat:

 • Matematik
 • Kemi
 • Fysik

Praktik

Du som elev på lantbruksprogrammet kommer att praktisera ute på ett företag under delar av din utbildning. Under praktikperioden kommer du att få spännande erfarenheter ifrån den bransch som du vill jobba inom och skaffa viktiga kontakter som kan leda till en anställning efter studenten.

Efter lantbruksprogrammet

Lantbruksprogrammet är en yrkesförberedande utbildning, om du vill fördjupa dina kunskaper efter studenten kan du plugga vidare på yrkeshögskola. Plugga till: driftledare lantbruk, agrotekniker eller djurvårdare. Om du läser till kurserna svenska 2 och 3 och engelska 6 får du grundläggande högskolebehörighet och kan söka in på högskola eller universitet.

På samtliga naturbruksprogram på Lillerudsgymnasiet är det möjligt att läsa in naturbehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Du söker programmet via antagningskansliet Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
Mejladress: elevantagningen@karlstad.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk så kommer skolan att kontakta dig.

Lillerudsgymnasiet

Den naturliga vägen till kunskap!

Lillerudsgymnasiet är naturbruksgymnasiet där du som elev har den unika möjligheten att kombinera ditt stora intresse för djur, häst och lantbruk med gymnasiestudier. Skolan erbjuder naturbruksprogrammet med tre möjliga inriktningar djur, häst och lantbruk samt med naturvetenskaplig profil. Om du...


Läs mer om Lillerudsgymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Lillerudsgymnasiet

Lillerud
66050 Karlstad

 Visa telefonnummer
www.lillerud.se

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Lantbruk från Lillerudsgymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Påminn mig om öppet hus
Jag vill vara med på en prova-på dag
Jag vill byta till Lillerudsgymnasiet
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information