Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Visar 1-20 av 36 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 36 träffar
1
2

Lantbruk på gymnasiet!

Mer om inriktning Lantbruk

Lantbruk är en inriktning på Naturbruksprogrammet. Inriktningen Lantbruk är utbildningen för dig som är intresserad av mark, vatten, växter, djur, ekonomi och teknik. Och detta är precis de saker som du kommer få kunskaper i under Lantbruksutbildningen. Du kommer också få lära dig om växternas betydelse för naturbruket, miljön och människors hälsa.

De biologiska sambanden är väldigt viktigt under utbildningen och ligger tillgrund för olika verksamheter. Du får också lära dig om produktion av varor och tjänster och om lantbrukets betydelse för landsbygdsutveckling samt miljö-, natur- och landskapsvård.

Lantbruk innebär också att du ska hantera olika maskiner som finns på ett modernt jordbruk genom att vara med om vårbruk, ensilageskörd, tröskning och plöjning. Det handlar om maskiner som grävmaskin och grävlastare, hjullastare, samt anläggning och service.

En framtid efter lantbruk

Efter Lantbruk på Naturvetenskapsprogrammet kan du jobba med växtodling, lantbruksmaskiner, kombinationslantbruk eller landsbygdstjänster.

Lantbruksrådgivare

Lantbruksrådgivare brukar vara specialiserade på frågor som ekonomi, växtodling, husdjursskötsel eller byggkonstruktion. Som lantbruksrådgivare arbetar du till exempel med hushållningssällskap, konsultföretag och inom lantbruks organisationer. Växtodling, både ekologiskt och konventionellt är rådgivningen oftast inriktad på. Klimatfrågor är också ett stort arbetsområde.

Djurskötare

Djurskötare jobbar med djurbesättning och ansvarar på djuren på gårdar. De har hand om mjölkkor, ungdjur, köttdjur, grisar, hästar, fjäderfä och får.

Maskinförare

Maskinförare jobbar oftast ute på fält och åkrar inom växtodlingen. De arbetar med jordbearbetning som plöjning harvning eller med sådd och skörd.

Läs mer om Naturbruksprogrammet!

Jämför dina favoriter
Reportage
Burak, Leya och Fanny pluggar på...

Burak läser Lantbruk, Leya läser på profilen Häst-naturvetenskap och Fanny på Hästinriktningen med profil mot Djursjukvård, och de går sista året på Berga Naturbruksgymnasium. Här kan du läsa om hur de upplever skolan och vilka framtidsplaner de har.

Klicka här för att läsa hela reportaget
Nordvikskolan är fantastisk!
Nordvikskolan

"Skolan har mycket praktiska ämnen. Vi har djuren på plats och man får en bra gemenskap med alla människor. Ett plus med djurvårdsprogrammet på Nordvik är att vi har vår egen veterinärmottagning. Jag tycker att Nordvikskolan är fantastisk och jag ångrar inte mitt val", berättar Sara som läser Djurvård på Nordvikskolan. Hör vad Sara, Ebba och Max har att säga om sin skola i det här elevreportaget.

Läs mer här
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information