Visa gymnasium.se som: Mobil
Visar 1-34 av 34 träffar
  • = Gymnasieskolan har ett eller flera elevreportage
  • = Videopresentation finns
  • = Riksintag
Visar 1-34 av 34 träffar
 

Lantbruk på gymnasiet!

Mer om inriktning Lantbruk

Lantbruk är en inriktning på Naturbruksprogrammet. Inriktningen Lantbruk är utbildningen för dig som är intresserad av mark, vatten, växter, djur, ekonomi och teknik. Och detta är precis de saker som du kommer få kunskaper i under Lantbruksutbildningen. Du kommer också få lära dig om växternas betydelse för naturbruket, miljön och människors hälsa.

De biologiska sambanden är väldigt viktigt under utbildningen och ligger tillgrund för olika verksamheter. Du får också lära dig om produktion av varor och tjänster och om lantbrukets betydelse för landsbygdsutveckling samt miljö-, natur- och landskapsvård.

Lantbruk innebär också att du ska hantera olika maskiner som finns på ett modernt jordbruk genom att vara med om vårbruk, ensilageskörd, tröskning och plöjning. Det handlar om maskiner som grävmaskin och grävlastare, hjullastare, samt anläggning och service.

En framtid efter lantbruk

Efter Lantbruk på Naturvetenskapsprogrammet kan du jobba med växtodling, lantbruksmaskiner, kombinationslantbruk eller landsbygdstjänster.

Lantbruksrådgivare

Lantbruksrådgivare brukar vara specialiserade på frågor som ekonomi, växtodling, husdjursskötsel eller byggkonstruktion. Som lantbruksrådgivare arbetar du till exempel med hushållningssällskap, konsultföretag och inom lantbruks organisationer. Växtodling, både ekologiskt och konventionellt är rådgivningen oftast inriktad på. Klimatfrågor är också ett stort arbetsområde.

Djurskötare

Djurskötare jobbar med djurbesättning och ansvarar på djuren på gårdar. De har hand om mjölkkor, ungdjur, köttdjur, grisar, hästar, fjäderfä och får.

Maskinförare

Maskinförare jobbar oftast ute på fält och åkrar inom växtodlingen. De arbetar med jordbearbetning som plöjning harvning eller med sådd och skörd.

Läs mer om Naturbruksprogrammet!

Favoriter
Reportage
Burak, Emelie och Fanny pluggar ...

Burak läser Lantbruk, Emelie läser på Hästinriktningen och Fanny på Hästinriktningen med profil mot Djursjukvård, och de går sista året på Berga Naturbruksgymnasium. Här kan du läsa om hur de upplever skolan och vilka framtidsplaner de har.

På Berga Naturbruksgymnasium får du plugga och arbeta praktiskt olika djur, direkt på skolan. Du har även möjligheten att bo på internat i skolan där du kan träffa vänner, delta i aktiviteter och få hjälp med studierna. 

Klicka här för att läsa hela reportaget
Elise, Manfred och Molly berätta...

Elise Hansson är snart 18 år och läser Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport. Manfred är 17 år och läser Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Anläggningsfordon. Molly är 16 år och läser på Naturbruksprogrammet, inriktning Djur.

Läs mer
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information