Nordvikskolan är fantastisk!

Nordvikskolan

Sara på NordvikskolanSara Sundström är 18 år och går tredje året på Naturbruksgymnasiet Nordvik med inriktning Djurvård och har valt till naturvetenskaplig fördjupning i utbildningen.

Sara berättar att Naturbruksprogrammet, inriktning Djurvård alltid har varit ett självklart val och att hon länge har drömt om att få jobba med djur.

”Under min uppväxt har jag alltid varit omgiven av djur eftersom min pappa är travtränare. Min äldre syster gick sin gymnasieutbildning på Nordvik och jag fick ofta följa med henne när hon jobbade jour på helgerna och då fastnade jag för skolan. När jag sedan skulle söka till gymnasieutbildning kände jag mig inte det minsta tveksam. Nordvikskolan med inriktning djurvård blev mitt förstahandsval”, säger Sara.

Djurvård innehåller både teoretisk och praktisk utbildning. Vi får lära oss mycket om djurens anatomi, sjukdomar och levnadssätt. Eftersom vi har en egen mottagning för djur får vi även assistera veterinären och se med egna ögon hur det går till. Under alla tre år får vi också ta hand om skolans smådjur. Jag har valt till naturvetenskaplig fördjupning, vilket innebär att jag även läser naturämnen. Det gör att jag får högskolebehörighet när jag tar studenten. I utbildningen ingår 15 veckors praktik och fem av dessa veckor ska vara hos en veterinär”, berättar Sara om sin utbildning på Nordvikskolan.

Jag tycker att skolan har riktigt bra lokaler. Utemiljön är fantastisk eftersom skolan är belägen alldeles vid vattnet. Lärarna är omtyckta och man har kul på lektionerna. Klassen stormtrivs jag med, vi är inte så många men det gör att alla umgås med varandra”, säger Sara.

Skolan ligger ca 3,5 mil från mitt hem. Jag har valt att bo på skolans internat, vilket är jättekul. Man får en mycket bättre gemenskap med klasskompisarna eftersom man umgås både på dagarna och under kvällarna. På fritiden kan man vara med på olika aktiviteter som att paddla kanot, åka båt, grilla, fiska, bada och umgås med sina kompisar”, fortsätter Sara.

På frågan om vilket som är Saras drömjobb svarar hon:

”Jag har länge drömt om att utbilda mig till veterinär. Efter studenten kommer jag att vara utbildad djurvårdare med högskolebehörighet så jag kommer att ha möjlighet för vidare utbildning. Troligtvis kommer jag att söka till veterinärskolan.”

Det roligaste vi har gjort under utbildningen är upptaktsveckan. Första veckan där alla ettor får lära känna varandra genom olika aktiviteter och samarbetsövningar. Det bästa minnet är att vi fick möjlighet att klättra på Skuleberget”, berättar Sara.

Sara rekommenderar andra att söka till Nordvikskolan:

”Skolan har mycket praktiska ämnen. Vi har djuren på plats och man får en bra gemenskap med alla människor. Ett plus med djurvårdsprogrammet på Nordvik är att vi har vår egen veterinärmottagning. Jag tycker att Nordvikskolan är fantastisk och jag ångrar inte mitt val.”


Ebba på NordvikskolanEbba Ödling är 18 år och går tredje året på Nordvikskolan med inriktning häst och naturvetare.

”Jag valde Nordvik för att jag ville blanda teori och praktik så mycket som möjligt. Det passar mig jättebra eftersom jag fort blir less på att ha lektioner inomhus hela dagarna”, berättar Ebba.

På hästinriktningen blandar vi hästkunskap och ridning. Två elever delar på en ansvarshäst som man ska ta hand om. Vi ser till att den är frisk, att all utrustning är hel, att täckena är rena och hela, packa hö, klippa den på vintern, hålla man och svans välfriserade samt borsta och pyssla med den. På teorilektionerna lär vi oss om anatomi, utfodring, sjukdomar, avel m.m. Vi har 15 veckors praktik där vi själva kan välja var vi vill vara”, berättar Ebba.

”Alla lärare är jättebra och är väldigt lätta att prata med. Det är bra lokaler att jobba i och är det bra väder så brukar vi flytta ut lektionen i stället. Det är jättebra gemenskap bland alla elever och alla ser till att alla har någon att vara med”, säger Ebba.

”Jag vet inte riktigt vad jag ska göra efter skolan eller vad mitt drömjobb är men jag har väldigt mycket att välja mellan eftersom jag har valt att läsa till naturvetenskapliga ämnen också”

”Det roligaste vi har gjort på skolan var nog den upptaktsvecka vi hade första veckan i åk 1. Den gick ut på att vi skulle lära känna varandra och det var mycket skratt och trams. Det bästa minnet är faktiskt hela gymnasietiden. Gemenskapen går inte att beskriva, den är unik”, berättar Ebba.

”Jag rekommenderar Nordvik till alla som verkligen är skoltrötta och vill hålla på med djur och vara ute så mycket som möjligt”, avslutar Ebba.

Max på NordvikskolanMax Malmberg är 18 år och går på Nordvikskolan med inriktning Lantbruk i årskurs 3.

Jag valde att läsa Lantbruk för att det är en livsstil som passar mig att få vara ute och arbeta med djur. Det här programmet passar mig väldigt bra eftersom jag är en praktiskt lagd människa, som älskar att jobba med djur”, börjar Max.

”På utbildningen arbetar vi tillsammans både praktiskt och teoretiskt där både lärare/personal och elever försöker hitta de bästa lösningarna för att arbetet på gården ska fungera. Eftersom vi inte har några mjölkkor på Nordvik så får vi åka iväg ett antal veckor till en mjölkgård för att lära oss det praktiska när det gäller mjölkning och skötsel av mjölkkor. På teoritimmarna läser vi de grundläggande kurserna i matte, svenska, engelska, biologi, historia och samhällsvetenskap. Vi har också teori i växtodling, djurhållning och djurens biologi.” berättar Max.

Jag tycker att lärarna på skolan är bra och lokalerna fungerar också bra. Klassen är bra och vi hjälper varandra om det skulle dyka upp några problem”, fortsätter Max.

Max berättar att han har flyttat till Nordvik från Sundsvall:

”Jag bor inackorderad på skolans elevhem under veckorna och åker hem på helgerna. Det var ganska skönt att flytta hemifrån. Fritiden fungerar bra och den blir så bra som man gör den till”

Mitt drömjobb är att få jobba på en gård som djurskötare, allra helst i USA, Australien eller på Nya Zeeland”

Efter en lantbruksutbildning finns det stora möjligheter, eftersom du lär dig att arbeta på ett säkert sätt med både djur och maskiner. Jag tror att det är väldigt bra att man får lära sig arbetet både på ett teoretiskt och praktiskt sätt. Det ger större förståelse och kunskap för arbetet.

Jag tror inte att jag kommer att plugga vidare för att jag känner att jag inte kommer att behöva det i mitt yrkesval. Men man vet ju aldrig i framtiden”, berättar Max.

På frågan vad det roligaste han har gjort under utbildningen är svarar Max:

”Det roligaste under utbildningen var när vi fick gå en kurs i ”stressfri djurhantering” och när vi fick åka på ”Maskin Elmia”

Jag skulle rekommendera den här utbildningen för att jag tror att det är en av de bredaste utbildningarna man kan få, då man kan välja till högskoleförberedande kurser om man känner att man vill läsa vidare.

Det är också bra lärare och personal att arbeta tillsammans med och ett underbart ställe att vara och bo på, det är en fantastisk gemenskap här!”, avslutar Max.Läs mer om Nordvik Utbildningar

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Nordvik Utbildningar.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.