Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Blekinge Naturbruksgymnasium
Programinformation
Ronneby
Antal elever: cirka 120 (.)
Naturbruksprogrammet
Klassrum
  • Antagningspoäng: 110,0
    (medelvärde: 203,2) * statistik från 2022

Film

Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Om utbildningen

Lantbruksutbildning - Växtodling, Lantbruksdjur eller Gräv

Naturbruksgymnasiets inriktning mot lantbruk ger dig en rolig, varierande och bred yrkesutbildning inom växtodling, lantbruksdjurens skötsel, lantbrukets maskiner, grävmaskin, teknik och entreprenörskap.

Vad får du lära dig?

I undervisningen varvas teori med praktik. Du får lära dig bruka jorden, köra och underhålla moderna lantbruksmaskiner. Du får även lära dig sköta lantbruksdjuren, allt på ett för miljön hållbart sätt. Det arbetsplatsförlagda lärandet, (APL) sker dels på skoljordbruket dels på olika lantbruksföretag.

Lantbruksgymnasiets verksamheter

Skoljordbruket har ekologisk inriktning på växtodling och mjölkproduktion och vi är anslutna till KRAV. Här odlas vall, spannmål, ärtor, höstraps och potatis. Grödorna från åkermarken odlas i huvudsak till foder för skolans mjölkkobesättning. Besättningen består av 80 mjölkkor, 50 kvigor och 50 kalvar. Alla djuren är samlade i ett lösdriftsstall. Mjölkningen sker i 2 robotar som installerades våren 2019. Det finns även möjlighet att prova mjölka i vår mjölkgrop med fyra koplatser i. Grisproduktionen har förändrats från en konventionell smågrisproduktion till en mindre besättning utegrisar med helintegrerad produktion av slaktsvin. Vi vill att våra grisar ska få leva ett riktigt grisliv och att djuren ska få leva ut sina naturliga instinkter som att böka i jorden. Skolan har också en mindre fårbesättning bestående av 20 tackor av den svenska lantrasen, Värmlandsfår. Arten är utrotningshotad och är en del av den levande genbanken i Föreningen Svenska Allmogefår. Skolan förnyar ständigt sin maskinpark och vi har jordbrukstraktorer mellan 60 hk och 220 hk samt övriga maskiner som behövs för verksamheten.

Efter gymnasiet

När du är klar med din utbildning kan du arbeta som maskinförare eller som djurskötare inom lantbruket. Behörighet till högskolan får du efter godkänd yrkesexamen samt godkänt i kurserna svenska 2, svenska 3 och engelska 6. En del utbildningar kräver särskild behörighet (behörighetskurser kopplade till utbildningens innehåll). Om du har funderingar på någon speciell utbildning efter gymnasiet kontakta vår SYV.

Grävmaskinsutbildningen ger dig ett utbildningsbevis från BYN/TYA som ger dig anställningsbarhet.

Certifikat/intyg

När man går inriktningen lantbruk erbjuds man olika typer av certifikat/intyg.

  • Inriktningen lantbruk mot växtodling erbjuds sprutcertifikat.
  • Inriktningen lantbruk mot lantbruksdjur erbjuds certifikat i delegerad läkemedelshantering.
  • Inriktningen lantbruk mot grävmaskin erbjuds grävmaskinscertifikat i enlighet med BYN & TYA.
  • Inriktningen lantbruk mot högskolebehörighet erbjuds läkemedelshantering 

eller

  • Alla elever som läser lantbruk erbjuds:
  • Arbete på väg 1 (APV) kommer eleverna ges möjlighet att gå under sin utbildning. För lantbruksinriktningen ligger APV-utbildningen (7 timmar) i kursen lastmaskiner och truckar.
  • Farligt gods (ADR) 1:3 och heta arbeten kommer lantbruksinriktningen ges möjlighet att gå under sin utbildning i Naturbrukskursen NAUNAU0 200 poäng.
Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Lantbruk

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet för Karlshamn, Olofström och Ronneby. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Utbildningsförvaltningen, 374 81 Karlshamn
Telefon: 0454-81519
Mejladress: liselotte.edvardssonsvensson@karlshamn.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Lantbruk så kommer skolan att kontakta dig.

Blekinge Naturbruksgymnasium

Blekinge Naturbruksgymnasium utanför Ronneby

Blekinge Naturbruksgymnasium ligger utanför Ronneby med flera sjöar inom några stenkasts avstånd. Skolans marker sträcker sig som en hästsko genom Bräkne-Hoby, Sjöarp, Hakarp, Karlsnäs och Kalleberga, dessa tre orter utgör skolans fem olika undervisningsplatser. Den största delen av undervisningen bedrivs...


Läs mer om Blekinge Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Blekinge Naturbruksgymnasium

Gamla Riksvägen 61
37262 Bräkne Hoby

 Visa telefonnummer
www.ronneby.se


Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Lantbruk från Blekinge Naturbruksgymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Blekinge Naturbruksgymnasium
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information