Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Trädgård

Vackstanäsgymnasiet
Programinformation
Stockholm, Södertälje
Antal elever: cirka 30 (.)
Naturbruksprogrammet
  • Antagningspoäng: 92,5
    (medelvärde: 188,8) * statistik från 2020
Naturbruksprogrammet, Trädgård

Naturbruksprogrammet, Trädgård

Gymnasial trädgårdsmästare på Vackstanäsgymnasiet

På Vackstanäsgymnasiet erbjuds Naturbruksprogrammet med inriktning Trädgård. Utbildningen passar dig som är intresserad av växter, odling och anläggning av trädgårdar. Du lär dig att odla både i växthus och på friland. Du får även kunskap om att designa, anlägga och sköta trädgårdar, bygga trappor och staket, lägga sten, att skörda grönsaker och att köra och använda de maskiner som används inom trädgårdsnäringen.

Välj mellan två inriktningar

Du kan välja mellan två inriktningar i utbildningen; Trädgårdstjänster eller Skötsel av utemiljöer. I den delen av utbildningen som är yrkesinriktad varvas teori med praktiska övningar på ett naturligt sätt. För att få en bra koppling mellan verkligheten och utbildningen kommer du under 20 veckor i årskurs 2 och 3 att ha arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du har din APL på något av de riktigt namnkunniga företagen i branschen som Vackstanäsgymnasiet har knutna till sig.

Möjligheter efter utbildningen

Efter att du har läst utbildningen till gymnasial trädgårdsmästare kan du söka jobb som trädgårdsanläggare, arbeta med skötsel och underhåll av parker och andra utemiljöer, arbeta med växtproduktion i växthus eller utomhus eller jobba med försäljning och rådgivning i garden centers. I utbildningen ingår motorsågskörkort.

Genom att göra medvetna individuella val under din gymnasieutbildning får du grundläggande högskolebehörighet. Vill du fortsätta studera efter gymnasiet kan du till exempel vidareutbilda dig till trädgårdsmästare på universitetet eller arborist på yrkeshögskolan. Genom att komplettera med flera gymnasiekurser kan du bli Landskapsingenjör, Trädgårdsingenjör, Hortonom eller Landskapsarkitekt.

Kopplingar mellan utbildningarna på skolan

Vackstanäsgymnasiet äger en hel del mark som används i utbildningen. En del av det du odlar använder dessutom skolans kockelever när de lagar mat och det kommer då också serveras i skolrestaurangen. Det här är ett bra sätt för dig att direkt se om kvaliteten är tillräckligt hög. I utbildningen får du även studera Trädgårdsdesign och skissa på och anlägga trädgård. Skolans estetelever arbetar med textil design och bild och formgivning. Som du ser så finns det på så sätt intressanta kopplingar och gemensamma beröringspunkter mellan de två utbildningarna.

Att driva Naturbruksprogrammet med inriktning trädgård är också ett av sätten för Vackstanäsgymnasiet att visa att de menar allvar med skolans arbete med hållbar utveckling.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Trädgård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Sök stipendium ur Bromska fonden för att bo på internat

Bromska fonden

Kommer du långväga ifrån och läser på Naturbruksprogrammet vid Vackstanäsgymnasiet finns det en boendefond för att som kan hjälpa dig att finansiera dina studier. Eleverna på programmet kommer från hela Sverige, men trots att profilerna inte finns på din hemort är det inte alltid CSN beviljar inackorderingstillägg.

Fonden utges i stipendieform och under förutsättningen att du inte kan få ersättning från CSN. Stipendiet är på samma belopp som CSN skulle ha betalat för elever från din hemort. Det innebär att ersättningen blir högre om du kommer långt ifrån. För årskurs 1 kan du få bidraget direkt, men för årskurs 2 och 3 krävs det att du har klarat dina studier i årskurs 1.

Du kan söka om pengar ur fonden när du har blivit antagen till programmet samt fått godkänt på din boendeförfrågan. Du ansöker genom att skriva ett personligt brev som innehåller följande information:

- Ditt fullständiga namn och personnummer
- Vilket program du sökt och varför
- Varför just du skulle klara livet på ett internat där man måste ta ansvar för sig själv och sitt boende lite mer än hemma
- Dina fritidsintressen
- Din nuvarande adress (Den adress du är skriven på)
- Vilket län samt vilken kommun du bor i
- Din snabbaste resväg till Vackstanäs med allmänna färdmedel
- Avståndet till Vackstanäs i km

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Trädgård

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Stockholms län. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gyantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram och leder till en yrkesexamen, men du kan också läsa till ämnen för högskolebehörighet.

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Trädgård så kommer skolan att kontakta dig.

Vackstanäsgymnasiet

Vackstanäsgymnasiet ligger på kort avstånd från Södertälje och du tar dig enkelt hit med bussen som har anpassat sin tidtabell efter lektionstiderna. Kommer du från en annan ort så har gymnasieskolan ett internat, där du kan bo i veckorna.  Skolan...


Läs mer om Vackstanäsgymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Vackstanäsgymnasiet

Vackstanäsgymnasiet

Vackstanäsgymnasiet
151 66 Södertälje

 Visa telefonnummer
www.vackstanas.se


Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Trädgård från Vackstanäsgymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information