Visar 1-11 av 11 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-11 av 11 träffar

Mer om inriktningen Trädgård

Inriktningen Trädgård ger dig kunskaper om biologi, teknik, och ekonomi för att du ska kunna erbjuda produkter och tjänster av hög kvalitet efter gymnasiet. Du får lära dig om växter och förbereds för jobb inom trädgårdsbranschen, exempelvis trädgårdsarbetare, trädgårdsmästare eller parkvärd.

Som alla inriktningar på Naturbruksprogrammet kan trädgårdsinriktningen leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.

Trädgårdsmästare

Som trädgårdsmästare sköter du planering och ledning av arbetet vid trädgårdsföretag eller parkanläggningar.  Antingen arbetar du som anställd eller egenföretagare och ditt arbete kan vara inriktat mot odling av köksväxter, frukt, bär, prydnadsväxter och/eller plantskoleväxter.

Exempel på arbetsuppgifter för en trädgårdsmästare:
•    Gräsklippning
•    Sådd
•    Ogräsrensning
•    Plantering
•    Beskärning av buskar och träd
•    Planering inför kommande säsonger

Det är bra om du är intresserad av odling och teknik, men även av människor och ekonomi, då arbetsledning, kundkontakt och ekonomiskt ansvar kan ingå i arbetsuppgifterna.

Trädgårdsarbetare

Vill du arbeta med krukväxter, snittblommor eller grönsaker? Som trädgårdsarbetare arbetar du med växterna från sådd till leverans.

Trädgårdsarbetare kan arbeta på trädgårdsföretag med olika inriktningar. Vissa sysslar med odling av köksväxter, frukt eller bär, medan andra när prydnadsväxter eller plantskoleväxter. Beroende på växtslag och säsong kan växter odlas utomhus eller i växthus.

Exempel på arbetsuppgifter för en trädgårdsarbetare är:
•    Bearbetning av jord
•    Gödsling
•    Plantering av växter
•    Resning och besprutning
•    Skörd
•    Puts och sortering

På vissa naturbruksgymnasier kan du få lära dig att köra traktor, vilket du sedan har nytta av när du söker jobb. Ibland används också planteringsmaskiner, datorer och specialredskap. Under din tid på Naturbruksprogrammets inriktning Trädgård ingår alltid minst 15 veckors praktik, vilket är din chans att lära känna yrket på en arbetsplats som en handelsträdgård, trädgårdsodlingsföretag eller parkanläggning.

Vidare studier

Efter att ha läst Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård på gymnasiet kan du börja arbeta direkt. Men du har också möjlighet att fördjupa dig ytterligare inom ett naturbruksämne på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). På SLU finns bland annat en utbildning till trädgårdsingenjör där man läser tre år. SLU:s utbildning till trädgårdsingenjör har följande inriktningar: design, marknad och odling.

Det är svårt att bedöma konkurrensen på arbetsmarknaden för trädgårdsmästare och trädgårdsarbetare framöver. Svenska och utländska trädgårdsmästare slåss om marknaden i Sverige såväl som i andra EU-länder. Det innebär att Sverige både importerar och exporterar trädgårdsprodukter och växter.

Goda möjligheter att starta eget inom trädgårdsbranschen

Trädgårdsodlingsföretag är ofta familjeägda och har få fast anställda, och i hög utsträckning säsongsanställningar. Kan du tänka dig att starta eget ser framtiden ljus ut, men du kan också söka dig till större företag, handelsträdgårdar och kommuner.

Att arbeta som trädgårdsmästare innebär en hel del fysiskt arbete och tunga lyft. Å andra sidan finns idag kunskaper om arbetsteknik samt anpassade arbetsredskap. Arbetet är idag tekniskt avancerat, du kan bland annat få jobba med biologisk bekämpning av skadegörare, vilket innebär att man låter nyttoinsekter som rovkvalster eller steklar äta upp skadeinsekterna.

Läs mer om Naturbruksprogrammet här.

Jämför dina favoriter
Reportage
Nordvikskolan är fantastisk!
Nordvikskolan

"Skolan har mycket praktiska ämnen. Vi har djuren på plats och man får en bra gemenskap med alla människor. Ett plus med djurvårdsprogrammet på Nordvik är att vi har vår egen veterinärmottagning. Jag tycker att Nordvikskolan är fantastisk och jag ångrar inte mitt val", berättar Sara som läser Djurvård på Nordvikskolan. Hör vad Sara, Ebba och Max har att säga om sin skola i det här elevreportaget.

Läs mer här
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information