Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Trädgård

Öknaskolan, i Nyköping
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 95,0
(medelvärde: 206,3)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 95,0
(medelvärde: 206,3)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Bildmontage föreställande två anläggningsarbetande elever, en leende tjej med hörselkåpor och en grävmaskin.

För dig som vill påverka och förändra den gröna miljön!


Välj mellan utgång Trädgårdsanläggare eller Naturvetenskap.

Är du kreativ, intresserad av teknik och har en känsla för estetik och hantverk? Här kan du som är intresserad av växter och utomhusmiljöer läsa Naturbruksprogrammet med inriktningen Trädgård. Som elev på trädgårdsutbildningen får du vara med och påverka den gröna miljön. I trädgårdsarbetet ingår det bland annat att designa, anlägga och givetvis att underhålla och utveckla. Vi använder park- och trädgårdsanläggningarna vid både Öknaskolan och Nynäs slott i vår dagliga undervisning. Här finns ett växthus för odling med ett sortiment av inomhusväxter. Vi frilandsodlar grönsaker och har även en mindre frukt- och bärodling. En successiv utveckling av parken på Nynäs slott sker i samverkan med utbildningen.

Inga förkunskaper för växt och trädgård behövs för att söka till Naturbruksprogrammet inriktning Trädgård. Har du en längtan efter att veta mer om växter, odling och att vara med och skapa gröna utemiljöer, är detta programmet för dig!

Efter gymnasiet

Intresset för utveckling av trädgårdsmiljöer har ökat enormt. Både i offentliga miljöer och hos privatpersoner satsar man mycket på trädgårdsdesign, anläggning och förvaltning av trädgårdar, parker och gatumiljöer. Gröna miljöer används också som redskap inom skola, vård och rehabilitering.Efterfrågan på kunnig arbetskraft är mycket stor. I Sverige finns ett stort antal yrkeshögskoleutbildningar inom trädgård, där du bland annat kan läsa till Trädgårdsmästare. Hos oss kan du välja mellan trädgårdsanläggning eller naturvetenskaplig  fördjupning. Båda valen ger dig en bra grund till ditt framtida yrkesliv.

En växande bransch

Arbete med gröna miljöer ligger i tiden. Gröna miljöer är inte bara vackra och tilltalande miljöer. De har dessutom ofta olika funktioner att fylla inom olika verksamheter, till exempel upplevelser, rehabilitering, vård och lärande. Det kan också vara en viktig del av landsbygdsutvecklingen. Anläggningsföretag, stora gods och gårdar, andra företag och institutioner av olika slag behöver kompetent arbetskraft för att anlägga och sköta utemiljön. Branschen är också beroende av egna företagare.

Stora kunskaper

Som individuellt val erbjuder vi bland annat Grävmaskin 200p, där du får teoretiska och praktiska kunskaper i grävmaskinsteknik och hantering av grävmaskin. Detta är något du kommer att ha stor nytta av ute i arbetslivet! Den sammanlagt 15 veckor långa APL ger dig stor erfarenhet i arbetslivet redan under din skoltid. Vi samarbetar med över 250 APL-platser både i Sverige och utomlands!

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Trädgård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Nyköping

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Naturvetenskapsprofil på Naturbruksprogrammet

Grundläggande högskolebehörighet ingår!

Fr.o.m. HT 2023 ingår Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 i de
gymnasiegemensamma kurserna. De är valfria att läsa. Därför kan du efter avslutad examen antingen ha 2500 eller 2800 poäng.

Naturvetenskaplig fördjupning med särskilda behörigheter finns som val på alla inriktningar.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Trädgård

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Nyköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Barn, Utbildning och Kultur, 61183 NYKÖPING
Telefon: 0155-248180  
Mejladress: antagningskansliet@nykoping.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Trädgård så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Öknaskolan
Sörmlands Naturbruk Öknaskolan
611 99 TYSTBERGA

Naturbruksprogrammet på Öknaskolan - Jobb efter gymnasiet och högskoleförberedande på samma gång!

Öknaskolan har ett fåtal platser kvar - Det är inte för sent att söka till oss! Programmet är perfekt för dig som har ett brinnande intresse för djur och natur. Hos oss kombinerar vi teori och praktik på ett omväxlande...

Läs mer om Öknaskolan och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 1

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
1/5
Nej
11 sep 2020

Jag fann att denna utbildning var väldigt dålig, ledningen var nästan värre och mycket av tiden var det lögner från ledningen och tomma löften om att saker skulle fixas vilket d...

Emma Söderberg, kommunikatör
16 sep 2020
Hej! Vad tråkigt att du upplever din utbildning så. Med Region Sörmland som uppdragsgi...
Visa hela
Sponsrad