Visa gymnasium.se som: Mobil

Estetiska programmet, Spets: Illustration & grafisk formgivning

Järfälla gymnasium
Programinformation
Järfälla

Estetiska programmet, Spets: Illustration & grafisk formgivning

Läs Estetiska programmet på Järfälla gymnasium

Läs en spetsutbildning i Illustration och grafisk formgivning

Järfälla gymnasium satsar nu på spetsinriktning, Illustration och grafisk formgivning med riksrekryterande intag. Poängplanen skräddarsys och samarbetet utökas med Konstfack och Mälardalens högskola samt verksamma illustratörer.

Illustrera din egen bok

Som gymnasiearbete under din utbildning får du göra en egen bok. Du arbetar då fram en idé, skriver texten och fotograferar eller illustrerar bokens alla bilder. Du får göra layouten och illustrationerna i professionella program för att få ett tryckfärdigt original.

Under höstterminen 2015 arbetade alla bildesteter med att ta fram illustrationer till Järfällas nya sorteringsguide.

Estetiska programmet

Förutom att du läser ett flertal bildkurser med mycket varierande innehåll läser du också gymnasiegemensamma ämnen, som ger dig behörighet till högskole- och universitetsutbildningar.

De bildkurser du läser ger dig ett försprång vid ansökan till högre utbildning inom information, film, konst eller vid olika typer av formgivning som webb-, möbel-, föremåls-, mode-, och grafisk design.

Under utbildningen arbetar ni oftast i små grupper i de estetiska ämnena, så du får möjlighet att utvecklas i lugn och ro under kunnig handledning.

Exempel på bilduppgifter

Illustration

Ni fördjupar er inom olika genrer och uttryckssätt med såväl digitala som en mängd analoga tekniker.

Grafisk design

Ni formger annonser, tidningar och annat grafiskt material med hjälp av professionella layout- och bildbehandlingsprogram.

Fotografera

Både digitalt och analogt foto. Gå på fotovandring i Stockholms innerstad såväl som porträttfoto i fotostudion. Få bilderna att växa fram i skolans fina fotolabb.

Filmprojekt

Du jobbar på heltid med filmprojekt under tvåveckorsperioder, en period i åk1 och en i åk2.

Skulptera

Självporträtt i full skala. Du jobbar med spegel och lera på kavalett, svårt men kul!

Måla som de stora mästarna

Du utför bland annat akryl-, tempera- och oljemålningar på duk.

Figurteckning

Kroki - teckna modell med grafit, akvarell eller kol. Tidigare år har eleverna till exempel gjort vaxskulpturer med utgångspunkt från teckningarna.

Inredningsprojekt

Du får testa arkitektyrket med utgångspunkt från konsthistoriska och moderna idéer utför du ritningar och modeller.

Järfälla gymnasium samarbetar med högskolor, företag och institutioner:

Konstfack och Mälardalens högskola – studiebesök, kursutbyten och elevutbyte.

Järfälla Konsthall – du får medverka på våra utställningar

IKEA - mode och interiörteckning

Daghem - kasperteater och reportageteckning

Webbstjärnan - hemsidor och bloggar

Moderna Museet, Index och Liljevalchs där eleverna varit med på utställningar och konstprojekt

Kultur är viktigt – utbildningen på Järfälla gymnasium har tillsammans med Kulturskolan en egen byggnad, K, som är trivsam, fräsch och välutrustad. Här kan ni elever utnyttja ledig tid för läxläsning eller bara umgås och ha trevligt tillsammans. Både elever och lärare stannar gärna långt efter skoltid. Ibland för att jobba med något skolarbete eller med ett projekt som ska visas upp offentligt.

Du får också:

Fördjupningsveckor - du arbetar heltid inom inriktningen och med ett enda projekt.

Fototävling i Stockholms innerstad – fototävling med fina priser.

Forskardagarna - ni besöker universitetet, lär oss mer om högskolestudier och lyssnar på spännande föreläsningar av unga forskare.

Inträdesprov på Bild & formgivning

Inträdesprovet

Ansökningsprocessen till Estetiska programmet ser lite annorlunda ut än på andra program. Du får en inbjudan att komma till Järfälla gymnasium för att visa fem bilder (valfri teknik) som du har gjort under de två senaste åren. Utifrån dina bilder och i samtal med dig bedöms sedan om Bild och formgivning är rätt utbildning för dig.

Du behöver inte vara jätteduktig redan när du ansöker, för det kommer du att hinna bli under dina tre år på utbildningen! Du blir därefter rundvisad i lokalerna och du får träffa både lärare och elever. Mötet tar cirka en timme och du får din inbjudan mellan sportlov och påsklov.

Behörighet

För behörighet till Estetiska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska samt minst nio andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Estetiska programmet, Spets: Illustration & grafisk formgivning

Som boende i samma kommun som Järfälla gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@ksl.se

Gymnasieexamen

Estetiska programmet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Reportage

Amanda och Anna på Järfälla gymnasium

"Vi valde Bild & formgivning på Järfälla gymnasium"

Läs mer Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.


Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Estetiska programmet, Spets: Illustration & grafisk formgivning så kommer skolan att kontakta dig.

Järfälla gymnasium

Järfälla gymnasium

Välkommen till Järfälla gymnasium

Järfälla gymnasium erbjuder en bredd av spännande program. Här finns såväl högskoleförberedande utbildningar, yrkesprogram, introduktionsprogram som gymnasiesärskola. Du kan välja utbildningar som gör dig förberedd för att plugga vidare eller för att gå direkt ut i arbetslivet. Järfälla gymnasium ger stora valmöjligheter...


Läs mer om Järfälla gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Järfälla gymnasium

Järfälla gymnasium

Mälarvägen 2
177 42 Järfälla

 Visa telefonnummer
jarfallagymnasium.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner.

Anonym
(5)
När jag ser tillbaka på mina tre år på den estetiska linjen har jag många fina minnen. Lärarna var väldigt engagerade och positiva. De var öppna för elevernas egna idéer vilket gjorde att varje lektion kunde se helt olika ut. Jag har inte ångrat mitt val av skola, och idag känner jag mig stolt över vad jag lyckats åstadkomma under gymnasiet. Tac...
Visa hela
Anonym
(5)
Hade hört många negativa rykten om skolan innan jag började Järfälla gymnasiet, men alla rykten var bara en bluff, tro mig. Alla lärare är super duktiga på sitt jobb, man känner sig hemma. Än så länge har jag lärt mig super mycket. Varje dag känns annorlunda. Rekommenderar!
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Estetiska programmet, Spets: Illustration & grafisk formgivning, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 2 recensioner.
Reportage
"Vi valde Bild & formgivning på ...
Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.

Läs mer