Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant

ForshagaAkademin
Programinformation
Forshaga

Videoreportage

I den här videon får du veta mer om hur det är att läsa Sportfiskeutbildningen vid ForshagaAkademin. Se elever och lärare berätta om utbildningen och skolan!

Naturbruksprogrammet, Särskild Variant - Sportfiske

Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant

VÄLKOMMEN TILL SPORTFISKE­GYMNASIET

Sportfiskegymnasiet är utbildningen för dig som har ett brinnande sportfiskeintresse. Utbildningen är ett yrkesprogram baserat på naturbruksprogrammet (särskild variant). Detta betyder att den är unik i sitt slag i Sverige och har riksrektrytering. Antagna elever är garanterade inackorderingsbidrag från CSN enligt deras regler. Du kan få högskolebehörighet genom att välja studiespåret som individuellt val. Vi har ett nära samarbete med sportfiskebranschen för att erbjuda hög kvalitet på utbildningen. Vi är sportfiskebranschens skola i Sverige!

Vi älskar sportfiske

Det här är utbildningen där du får lära dig alla typer av sportfiske. Kanske är du redan expert på något område och genom att lära dig andra metoder ökar du dina möjligheter att få jobb inom branschen. På schemat finns bl.a. fiske- och vattenvård, naturguidning, matlagning, företagande och biologi. Alla elever läser Ung Företagsamhet som ger dig värdefulla kunskaper om du vill starta eget efter gymnasiet. Utbildningen präglas av entreprenörsanda och kunskaper om småföretagandets möjligheter och villkor.

Sportfiske är en hit

Teori blandas med praktik i och med våra HIT-dagar (helhet, integration och träning) där olika lärare och ämnen samarbetar. Vad sägs om att blogga om bästa gäddfisket på dina svenskalektioner eller göra fiskeinstruktionsfilmer på engelska? En dag i veckan flyttar de praktiska övningarna ut i skogen eller till vattnet t.ex. vid fiske, bransch- och mässbesök eller fiske- och vattenvårdsprojekt.

Praktik/APL och certifieringar

Gymnasieutbildningen innehåller 15 veckors APL fördelade på alla tre åren. De flesta elever har sina praktikplatser (APL- arbetsplatsförlagt lärande) på olika sportfisketurismanläggningar/camper eller sportfiskebutiker i Norden. Det finns också möjlighet att få jobba med fiske- och vattenvård under sin praktik. För närvarande har vi samarbete med ett 80-tal olika praktikplatser per år.

Praktiken är ett viktigt inslag i utbildningen, då man knyter kontakter med många företag, och många av våra tidigare elever har också fått jobb på sina tidigare praktikplatser.

Praktikperioder:
Period 1 – Camp: Under sommaren mellan åk 1 och 2
Period 2 – Butik: Slutet av åk 2 (innan sommarlovet)
Period 3 – Camp: Under sommaren mellan åk 2 och 3
Period 4 – Media/Organisationer: Hösten i åk 3

Exempel på praktikplatser: Havs- eller Laxfiske i Norge, Fjällfiske i Sverige, Gäddfiske i Sverige, Öring i Tasmanien, Alaska, Canada, Mal- och Karpfiske i Spanien, Havsfiske mm i Australien.

Yrkesval efter dina studier vid Sportfiskegymnasiet

Sportfiskegymnasiet är en yrkesutbildning där målet är att du ska vara attraktiv att anställa direkt efter dina studier alternativt ha sådana kunskaper att du kan starta och driva eget företag inom sportfiskebranschen. Det finns också möjligheter att välja kurser för att öka din behörighet för vidare studier på universitet eller högskola.

Möjliga yrken efter att du läst Sportfiskegymnasiet

 • Sportfiskeguide, i Sverige eller internationellt:
  -Flugfiskeguide, gäddfiskeguide, trollingguide, havsfiskeguide mm.
 • Guide inom övrig upplevelseturism
 • Egenföretagare
 • Redskapshandel inom sportfiske:
  -Inne/Utesäljare, Produktutvecklare av sportfiskeutrustning, betestillverkare, flugbindare mm
 • Media:
  -Sportfiskeskribent/Webbredaktör
 • Fisk- och Vattenvård:
  -Provfiskare , Biotopvårdare, Fiskodlare, Fiskeförvaltare (tex. tillsyningsman)
 • Projektledare:
  Till exempel inom områden såsom miljö, ekoturism, länsstyrelse eller fiskvårdsområden.

Efter avslutade gymnasiesstudier kan du genom att ha läst det studieförberedande spåret hos oss söka direkt till vissa högskole- och universitetsutbildningar. Andra kräver viss komplettering, tex naturvetenskapligt basår. Efter det kan man bland annat läsa till följande yrken: Biolog, Marinbiolog, Fiskbiolog, Limnolog, Ekolog

Branschsammarbeten 

SportfiskeAkademins huvudinriktning är att utbilda för branschen. Samarbetet med många företag sker via elevernas APU-platser, men vi har också ett fördjupat samarbete med några av branschens aktörer. SportfiskeAkademins samarbetspartners är Abu, Fly-Dressing, FiskeJournalen, Sportfiskarna, SPOFA Spöfiske, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Sveriges Fisketuristföretagares förening (SeFF).

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant

Du söker programmet via antagningskansliet Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
Mejladress: elevantagningen@karlstad.se

Gymnasieexamen

Utbildningen ger en yrkesexamen. Du har möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Reportage

Vill du veta mer om hur det är att ha Sportfiske, Hundsport eller Viltvård och Jakt som inriktning?

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant så kommer skolan att kontakta dig.

ForshagaAkademin

Välkommen till ForshagaAkademin!

Välkommen till en unik skola som ger dig möjligheten att jobba inom spännande framtidsbranscher! ForshagaAkademin är en fristående gymnasieskola som ligger i Forshaga, Värmland med närhet till både skogar och vattendrag. På skolan finns fem spännande gymnasieutbildningar inom naturturism: sportfiske, hundsport, äventyrsturism,...


Läs mer om ForshagaAkademin och visa alla program.

Kontaktuppgifter till ForshagaAkademin

ForshagaAkademin

Industrileden 5B
66732 Forshaga

 Visa telefonnummer
www.forshagaakademin.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Haakon Brandt Thorvaldsen
Under min skoltid på Forshagaakademin har jag fått drömmen till verklighet gjennom og få fiska på skoltid samtidigt som og få studiebehör. Kursene vi har är riktat mot sportfiskebransjen och praktikene är en god vei till vidare jobb inom fiske. du får også god veiledning av lärare och andra personal til och lyckas så långt som möjligt me dina må...
Visa hela
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant från ForshagaAkademin, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta / börja på ForshagaAkademin
Öppet hus
Prova på / skugga en elev
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Reportage
Vill du veta mer om hur det är a...

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!

Läs mer