Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant

ForshagaAkademin
Programinformation
Forshaga
Naturbruksprogrammet
(Läs mer) Öppet hus
2020-01-11

Videoreportage

I den här videon får du veta mer om hur det är att läsa Sportfiskeutbildningen vid ForshagaAkademin. Se elever och lärare berätta om utbildningen och skolan!

Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant

Sportfiske på ForshagaAkademin
ForshagaAkademins Sportfiskegymnasium

Sportfiskegymnasiet är en unik treårig yrkesinriktad gymnasieutbildning, baserat på Naturbruksprogrammet, med riksrekrytering. Utbildningen vid ForshagaAkademin passar dig som vill arbeta med sportfiske, fiskevård, turism och företagande. Antagna elever är garanterade inackorderingsbidrag från CSN enligt deras regler. Du har möjlighet att få högskolebehörighet genom att välja studiespåret som individuellt val. Skolan har ett nära samarbete med sportfiskebranschen för att erbjuda hög kvalitet på utbildningen. Det här är sportfiskebranschens skola i Sverige!

Vad blir du?

Om du vill fördjupa dig inom sportfiskemetoder väljer du fiskespåret som individuellt val. Väljer du att läsa studiespåret får du grundläggande behörighet för att kunna fortsätta studera. Med ett naturvetenskapligt basår efter din student kan du även läsa vidare till exempelvis marinbiolog.

Jobba med sportfiske professionellt

Sportfiskegymnasiet har som huvudinriktning att utbilda kunniga medarbetare för den expansiva sportfiskebranschen. Detta innebär att skolan samarbetar med branschen för att leva upp till deras krav.

Utbildningen för dig som älskar sportfiske!

Det här är utbildningen där du får lära dig alla typer av sportfiske.  På schemat finns bland annat fiske- och vattenvård, företagande, naturguidning, matlagning och biologi. Ni läser Ung Företagsamhet som ger dig värdefulla kunskaper för att kunna starta eget efter gymnasiet. Utbildningen präglas av entreprenörsanda och du lär dig om småföretagandets möjligheter och villkor.

Sportfiske är en riktig hit

I utbildningen blandas teori med praktik i och med skolans HIT-dagar (helhet, integration och träning) där olika lärare och ämnen samarbetar. Vad sägs om att göra fiskeinstruktionsfilmer på engelska eller blogga om bästa gäddfisket på dina svenskalektioner? En dag i veckan flyttar de praktiska övningarna ut i skogen eller till vattnet, exempelvis vid fiske, bransch- och mässbesök eller fiske- och vattenvårdsprojekt.

Efter avslutad utbildning på SportfiskeAkademin kan du arbeta inom:

 • Sportfisketurism 
 • Redskapsbranschen
 • Fiskevård
 • Egenföretagare
 • Guide inom övrig upplevelseturism
 • Media, t.ex sportfiskeskribent
 • Projektledare inom t.ex ekoturism, miljö eller fiskevårdsområden

APL (Praktik) på Sportfiskegymnasiet

Under gymnasieutbildningen har du 15 veckors APL fördelade på alla tre åren. De flesta elever har sina praktikplatser (APL- arbetsplatsförlagt lärande) på olika sportfisketurismanläggningar/camper eller sportfiskebutiker i Norden. Det finns även möjlighet att få jobba med fiske- och vattenvård. För närvarande har vi samarbete med ett 80-tal olika praktikplatser per år.

Praktiken är ett viktigt inslag i utbildningen, där finns möjlighet att knyta kontaker, och många tidigare elever har också fått jobb på sina tidigare praktikplatser.

Exempel på praktikplatser: Havs- eller Laxfiske i Norge, Fjällfiske i Sverige, Gäddfiske i Sverige, Öring i Tasmanien, Alaska, Canada, Mal- och Karpfiske i Spanien, Havsfiske mm i Australien.

SportfiskeAkademins samarbetspartners är:
Abu, Fly-Dressing, FiskeJournalen, Sportfiskarna, SPOFA Spöfiske, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Sveriges Fisketuristföretagares förening (SeFF).

Möjlighet att få stipendier

Det delas ut flera stipendier till elever som studerar på ForshagaAkademin varje år. Till exempel för bra studieresultat, gott föredöme och årets gymnasist.

Exempel på några elevförmåner:

Som elev vid SportfiskeAkademin behöver du inte äga all fiskeutrustning! Du erbjuds dels att låna det du behöver vid undervisningstillfällena och dels erbjuds du att köpa utrustning till mycket rabatterat pris via skolans samarbetspartners och lokala fiskebutiker.

 • Fiskekort i Forshaga kommun
 • Lån av båtar och fiskeutrustning samt tillgång till verkstad
 • Gratis badhusbesök, möjligheter till träning
 • Billigt fiske i skolans egna tjärnar

Under utbildningen genomförs ett antal utbildningsresor och aktiviteter, nedan några exempel:

 • Sportfiskemetods-vecka
 • Sportfiskemässan
 • Fjällresa
 • Norgeresa
 • Provfiske
 • ABUresan
Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant

Som boende i samma kommun som ForshagaAkademin söker du till programmet via Elevantagningen i Karlstad. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Få ansökningskoden Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
E-post: elevantagningen@karlstad.se

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet, Sportfiske ger en yrkesexamen. Möjlighet finns att bli högskolebehörig.

Reportage

ForshagaAkademin

Vill du veta mer om hur det är att ha Sportfiske, Hundsport eller Viltvård och Jakt som inriktning?

Läs mer ForshagaAkademin

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!


Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant så kommer skolan att kontakta dig.

ForshagaAkademin

ForshagaAkademin

Välkommen till ForshagaAkademin!

Välj en av skolans fyra spännande gymnasieutbildningar; Hundsport, Viltvård, Sportfiske och  Äventyrsturism och förverkliga dina drömmar!  Du behövs i skolans branscher! Gå en yrkesutbildning där du efter examen är väl rustad att få jobb. Vad du än vill bli, vad...


Läs mer om ForshagaAkademin och visa alla program.

Kontaktuppgifter till ForshagaAkademin

ForshagaAkademin

Industrileden 5B
66732 Forshaga

 Visa telefonnummer
www.forshagaakademin.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Haakon Brandt Thorvaldsen
(5)
Under min skoltid på Forshagaakademin har jag fått drömmen till verklighet gjennom og få fiska på skoltid samtidigt som og få studiebehör. Kursene vi har är riktat mot sportfiskebransjen och praktikene är en god vei till vidare jobb inom fiske. du får også god veiledning av lärare och andra personal til och lyckas så långt som möjligt me dina må...
Visa hela
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant, fyll i följande uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta / börja på ForshagaAkademin
Öppet hus
Prova på / skugga en elev
Jag har en fråga
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Reportage
Vill du veta mer om hur det är a...

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!

Läs mer