Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant

ForshagaAkademin, i Forshaga
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Videoreportage

Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant

Naturbruksprogrammet, Särskild Variant - Sportfiske

VÄLKOMMEN TILL SPORTFISKE­GYMNASIET

Sportfiskegymnasiet är utbildningen för dig som har ett brinnande sportfiskeintresse. Vi kan med stolthet konstatera att vi är sportfiskebranschens skola i Sverige – tack vare flera utvecklade samarbeten med branschens olika delar. På schemat kommer du hitta fiske- och vattenvård, naturguidning och biologi, bland mycket annat. Räkna med många utbildningsresor med både fjällfiske och havsfiske.

FISKE PÅ SKOLTID OCH FRITID

Under utbildningen arbetar vi grundligt med olika fiskemetoder och du finslipar sedan kunskaperna på din fritid. Vi har ett stort antal sjöar och vattendrag runt omkring skolan, så det finns väldigt goda förutsättningar att bli expert på just ditt favoritfiske. Du blir helt enkelt förberedd för en framtida karriär inom sportfiskebranschen eller för vidare studier på högskola/universitet.

SPORTFISKE ÄR EN HIT

På våra HIT-dagar (helhet, integration och träning) varvas teori med praktik och flera kurser kombineras. Under HIT-dagarna kan vi till exempel ”flytta ut” biologiundervisningen och ha båten, älvstranden eller skogen som klassrum.

UNIK YRKESUTBILDNING

Utbildningen är ett yrkesprogram baserat på naturbruksprogrammet (särskild variant). Detta betyder att den är unik i sitt slag i Sverige och har riksintag. Antagna elever är garanterade inackorderingsbidrag från CSN enligt deras regler. Programmet ger dig grundläggande högskolebehörighet till vidarestudier på högskola eller universitet.

APL (PRAKTIK) OCH CERTIFIERINGAR

Under dina tre år på utbildningen ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Exempel på praktikplatser är fiskecamper, sportfiskebutiker, organisationer och länsstyrelser. Genom de olika praktikplatser som skolan erbjuder har du möjlighet att göra din praktik både i Sverige och utomlands. Praktikperioderna är bra tillfällen för att nätverka med branschen och skapa kontakter för framtida jobb.

Under utbildningen har du möjlighet att ta följande certifikat och intyg:

 • Elfiskecertifikat
 • Fisketillsyn
 • ATV-kort
 • A-kort för motor- och röjmotorsåg

FRAMTID: FRÅN DRÖM TILL YRKE

Sveriges natur och goda möjlighet till friluftsliv är en attraktion både för oss som bor i Sverige och för besökare från utlandet. Intresset för att vistas i naturen ökar hos stora grupper och därför finns det allt större möjligheter till att jobba inom naturturism. Äventyr och natur var de stora turismtrenderna i Sverige sommaren 2017. T.ex. så uppskattade Fjällsäkerhetsrådet att bortåt 700 000 besökare från Sverige och andra länder reste till svenska fjällen under sommaren.

Direkt efter gymnasiet kan du jobba som t.ex: natur och äventyrsguide, skidlärare, paddelinstruktör, turistentreprenör eller i friluftsliv- / outdoorbutik. 

Universitetsstudier: Läser du fullständigt program och ev. studiespåret får du behörighet att söka till t.ex. polishögskolan, olika beteende-vetenskapliga samt pedagogiska utbildningar.

På yrkeshögskolor kan du läsa vidare inom t.ex. butiksledning, projektledning och turism.

ELEVFÖRMÅNER

Som elev på Sportfiskegymnasiet får du förutom allt som ingår i utbildningen även andra kostnadsfria förmåner på din fritid. Nedan presenteras ett urval. Vissa skillnader kan förekomma från år till år.

 • Fiskeutrustning till mycket rabatterat pris via våra samarbetspartners och lokala fiskebutiker.
 • Fiskekort i Forshaga kommun.
 • Lån av båtar och fiskeutrustning samt tillgång till verkstad.
 • Billigt fiske i skolans egna tjärnar.
 • Gratis träning i gym i Forshaga samt möjlighet till gratis badhusbesök i Deje.
Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Forshaga

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant

Du söker programmet via antagningskansliet Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
Mejladress: elevantagningen@karlstad.se

Gymnasieexamen

Utbildningen ger en yrkesexamen. Du har möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Reportage

Vill du veta mer om hur det är att ha Sportfiske, Hundsport eller Viltvård och Jakt som inriktning?

ForshagaAkademin

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Sportfiske - Särskild variant så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Haakon Brandt Thorvaldsen
04 dec 2019
Min skoltid på Forshagaakademin

Under min skoltid på Forshagaakademin har jag fått drömmen till verklighet gjennom og få fiska på skoltid samtidigt som og få studiebehör. Kursene vi har är riktat mot sportfisk...

Visa hela
ForshagaAkademin
Industrileden 5B
66732 Forshaga

Välkommen till ForshagaAkademin!

Välkommen till en unik skola som ger dig möjligheten att jobba inom spännande framtidsbranscher! ForshagaAkademin är en fristående gymnasieskola som ligger i Forshaga, Värmland med närhet till både skogar och vattendrag. På skolan finns fem spännande gymnasieutbildningar inom naturturism: sportfiske, hundsport, äventyrsturism...

Läs mer om ForshagaAkademin och visa alla program.

Sponsrad