Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Marinbiolog/Vatten och miljö - Särskild variant

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Prova på-dagar
29 april, 2024
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 230 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 232,5
(medelvärde: 285,9)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Prova på-dagar
29 april, 2024
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 230 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 232,5
(medelvärde: 285,9)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Naturbruksprogrammet, Marinbiolog/Vatten och miljö - Särskild variant

Naturbruksprogrammet

Är du intresserad av naturvetenskap och vad som hän­der under ytan i våra sjöar och hav? Då är Marinbiologi­programmet något för dig!

Utbildningen passar dig som drömmer om en framtid som marinbiolog, naturguide eller skärgårdskapten. Vi studerar marina ekosystem och under din utbildning kommer du få ökad förståelse för miljöfrågor samt kunskaper i att utveckla vattenbruket i vår vackra skärgård.

Med skolans olika båtar och närheten till Stockholms skär­gård förenar vi teori med praktik där du lär dig se samband, både mellan ämnen och mellan teori och verklighet. Du får utveckla både ett vetenskapligt förhållningssätt och din förmåga att planera och genomföra egna fältstudier. Vi arbetar en hel del utifrån miljömålet om en hållbar skär­gård och utbildningen ger dig en bra inblick i miljöfrågor kring Östersjön.

På Marinbiologiprogrammet erbjuder vi två olika inriktningar. Inriktningen Marinbiologi passar dig som tycker det är roligt med mate­matik, fysik, kemi och biologi medan inriktningen Vatten & Miljö riktar sig till dig som vill arbeta med praktiskt.

Du söker till en av följande fördjupningar:

Marinbiologi - Inriktningen leder till en bred naturvetenskaplig behörig­het till högskolan samtidigt som du får lära dig att navigera, att framföra och att arbeta på ett fartyg. Vi studerar sam­spelet mellan marina organismer och hur havens ekosystem påverkas av människan. Med skolans närhet till vatten och tillgång till båtar förenar vi teori med praktik genom att återkommande exkursioner i skärgården, ofta med vårt provtagningsfartyg Petsamo, som ger dig möjlighet att utveckla både ett vetenskapligt förhållningssätt och din förmåga att planera och genomföra egna fältstudier.

Utbildningen passar dig som tycker det är roligt med mate­matik, fysik, kemi och biologi och kan leda till vidare högsko­lestudier med en bred naturvetenskaplig behörighet eller till ett yrke inom exempelvis skärgårdsnäringen.

Vatten och miljö – Inriktningen passar dig som gillar att vara ute i naturen, som tycker om att resa och möta människor. Här läser du naturguidning, fiskevård och lär dig starta eget företag. Det ger dig möjlighet att arbeta inom exempelvis naturturism, vattenbruk, miljövård eller som båtförare. Du lär dig hur näringar som turism och vat­tenbruk kan utveckla skärgården på ett hållbart sätt under lektionerna i naturguidning och entreprenörskap.

I utbildningen får du möjlighet att få grundläggande be­hörighet till högskolan och passar dig som vill arbeta mer praktiskt. Vill du skaffa dig en naturvetenskaplig behörighet senare kan du komplettera med ett basår efter gymnasiet.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Marinbiolog/Vatten och miljö - Särskild variant, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm

Segling på Marinbiologiutbildningen

Utbildning till sjöss

Skolan marina profil innebär att vi utnyttjar närområdet och havet för att möjliggöra för miljöupplevelser, kulturutbyte och kunskapsinhämtande utöver det vanliga som alternativ till undervisning i klassrumsmiljö. Alla elever genomför även delar av sin utbildning ombord på skolans olika båtar och skepp för studiebesök och exkursioner i Stockholms farvatten.

I utbildningen ingår även långsegling på vårt skolsegelfartyg Älva. Ombord bedrivs undervisning i dina ordinarie skolämnen och klassen kommer att längst seglingsrutten göra en mängd olika studiebesök inom inriktningen. Ombord tränar vi samarbetsförmåga, problemlösning och jobbar med ledarskapsfrågor. Du kommer även ha undervisning i sjömanskap, delta framförandet av fartyget och ha tjänstgöring i Byssan.

APL på Marinbiologiutbildningen

Gör praktik i utbildningen på Marina läroverket

I utbildningen ingår 15 veckors praktik vilket kallas arbetsplatsförlagt lärande,  APL. Den ger dig närmare anknytning till arbetsplatser inom relevanta områden. Du kan då få möjlighet att pröva dina kunskaper och färdigheter tex i fält, på ett fartyg eller laboratorium. En del av din APL kommer du att göra på skolans segelfartyg. Ombord på fartyget fungerar du som besättningsman och deltar i framförandet av fartyget, går vakt, navigerar, och lagar mat.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Marinbiolog/Vatten och miljö - Särskild variant

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Marinbiolog/Vatten och miljö - Särskild variant så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Marina Läroverket i Danderyd
Hamnvägen 2
182 78 Stocksund

Marina läroverket

Marina läroverket är en gymnasieskola i marin miljö som ligger i Stocksunds hamn, bara en mil norr om Stockholms city. Skolområdet inramas av grönska och kajen mot Saltsjön, där fartygen som används i undervisningen lägger till. Läget ger utmärkta möjligheter...

Läs mer om Marina Läroverket i Danderyd och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 3,7

Baseras på 3 recensioner
Skriv en recension
1/5
Christer
21 jan 2020

Jag gick på skolan år 2013-2016. Skolan var otroligt dålig och allt sög. Det var inte alls som jag hade tänkt mig. Dåliga lärare, elever, utbildning, mat.

Lee Stern
28 jan 2020
Hej du som kallar dig Christer Jag har lite svårt att bemöta din flod av kritik då du v...
Visa hela
5/5
Mira
28 jun 2017
Grymt bra utbildning

Bra lärare, underbar skolmiljö, bra trivsel och en unik chans att få segla långsegling

5/5
sebbi
22 nov 2016
TJOHO

Har du efterfrågan om en bra framtid? Har du svårigheter att välja gymnasier? Då har vi svaren för dig! Vi kan stolt representera Marina läroverket! Blanda både roligheter med s...

Visa hela
Sponsrad